Senatul a respins legea privind alegerile pentru Parlamentul European, desi liderii partidelor cazusera de acord ca alegerile pentru PE sa se tina pe 13 mai 2007.

Legea, redactata de catre Comisia pentru elaborarea codului electoral, prevedea ca reprezentantii Romaniei la Parlamentul European sa se aleaga pe baza de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale. PSD a rasturnat situatia declarand ca nu e de acord cu votul pe liste, ci cu sistemul uninominal. In final, proiectul nu a reusit sa obtina majoritatea necesara unei legi organice: 54 de senatori s-au pronuntat "pentru", iar 29 s-au abtinut, in conditiile in care era nevoie de cel putin 69 de voturi favorabile. Proiectul urmeaza sa fie trimis la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

PSD si PRM s-au abtinut de la vot

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a explicat ca social-democratii au inaintat un proiect care propunea alegeri uninominale, spre deosebire de alegeri pe liste, pledand pentru reforma sistemului de vot. "Toate partidele parlamentare, inclusiv cele care au votat astazi in favoare, pledeaza atunci cand merg la televizor ca vrem reforma sistemului electoral, iar cand veniti, stimati colegi, din arcul majoritar, cu propunerea pentru alegeri europene, veniti pe sistemul consacrat. Pentru ca aveam si noi un interes ca aceste alegeri sa se desfasoare in mai, asa cum am stabilit, pozitia noastra a fost de abtinere, pentru ca nu consideram ca acest prim test european facut pentru Romania trebuie facut pe stilul care a compromis clasa politica in ultimii 16 ani de zile", a zis Geoana.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.