Guvernul va emite o hotarire prin care va ridica Vila Lac 3 la rangul de resedinta oficiala destinata presedintelui Romaniei. Situat in cartierul rezidential Primaverii, pe strada Turgheniev nr. 22-24, din Bucuresti, imobilul va fi atribuit, pe durata mandatului, presedintelui Traian Basescu. In cartierul Primaverii au mai locuit trei presedinti - Ion Iliescu, Nicolae Ceausescu si Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Basescu, primul presedinte cu patinoar in curte

Casa in care se va muta Traian Basescu face parte dintr-un complex ce cuprinde si Vila Lac 2. Imobilul este situat intr-un loc mirific: pe marginea lacului intr-o padurice, departe de privirile curiosilor si de zgomotul strazii. Locatia este ideala si din punctul de vedere al protectiei antiteroriste, problema adusa in discutie de Serviciul de Protectie si Paza la alegere unei resedinte prezidentiale. De la poarta domeniului pina la vila este o distanta de aproximativ 500 de metri. Cu o suprafata construita de circa 700 de metri patrati, vila are vreo 20 de incaperi, dintre care trei dormitoare. In afara de un ponton pe malul lacului, Vila Lac 3 are si un patinoar, terenuri de sport, dintre care unul pentru tenis de cimp. Inca de la ridicarea lui, la inceputul anilor '60, compelxul Lac 2 - Lac 3 a fost gindit ca resedinta prezidentiala de liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej. Numai ca Dej a decedat inainte sa apuce sa se mute pe strada Turgheniev nr. 22-24. Din cind cind in cind cele doua vile - evident si cea in care va locui Traian Basescu - au fost folosite pentru cazarea delegatiilor oficiale straine care ne vizitau tara. Aici a fost cazat, printr altii, unul dintre cei mai "vinati" lideri arabi, presedintele Republicii Arabe Egipt, Hosni Mubarak.

Dintre cele doua, numai Vila Lac 2 a fost trecuta in rindul resedintelor de protocol, in 1996. Vila Lac 3 are dotari considerate de cei care au patruns acolo la patru stele (aer conitionat, piscina, sala de sport, spalatorie, garaje etc.).Practic, din strada, vilele nu se pot vedea decit daca cineva se urca pe gardul uneia din vilele pe peste drum. Poarta compelxului Lac 2-Lac 3 se afla in capatul strazii Ivan Turgheniev, iar in dreapata acesteia porneste o alee catre una dintre cele mai importante vile de protocol, Casa Dante. La complexul Lac se lucreaza de zor pentru renovare. Vreo o suta de muncitori sint angrenati in reparatiile de acolo.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.