Fostul premier al Romaniei, Petre Roman, si-a lansat ieri, la libraria “Noi-Art Cofe”, din Bucuresti, cartile “Libertatea ca datorie”, editie revazuta si adaugita, si “Intre dezordine si reforma”, o culegere de note politice personale din timpul guvernarii 1997-2000.

La eveniment au fost prezenti fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, deputatul PSD Adrian Nastase, scriitorul Stelian Turlea, profesor doctor Daniel Barbu, jurnalisti si prieteni apropriati ai autorului. Primul care a luat cuvantul a fost Stelian Turlea, care a tinut sa precizeze inca de la inceput ca volumul "Libertatea ca datorie" ii va surprinde pe multi "si ii va dezamagii pe cei care se asteptau sa gaseasca in ea memorii sau false memorii ale autorului sau".

In opinia lui Turlea, este important cand politicienii scriu, insa "mult mai important este cand politicienii de o anumita statura scriu". In acest sens, Petre Roman a precizat ca aceste cartii cuprind marturiile facute in momentele in care isi pierduse orice speranta. "Sunt marturii facute in momente cand ma simteam descurajat in sinea mea si nu trebuia s-o arat", a spus autorul cartilor. "Momentul alternantei la putere a fost de mare speranta pentru Romania, cum nu s-a intamplat in alte momente ale alegerilor", a spus presedintele Fortei Democrate. Intre momentele pe care le-a marcat in cartea sa, Petre Roman se refera la mineriada de la Costesti, precum si la "momentul 1999" - periculos pentru Romania in plan extern, cand Fondul Monetar International a fost la un pas sa declare Romania in incapacitate de plata.

"Guvernul a luat atunci cea mai curajoasa decizie: sa plateasca 3,2 miliarde de dolari din bugetul propriu, pentru ca singura alternativa era declararea incapacitatii de plat", a explicat Roman. La randul sau, deputatul PSD Adrian Nastase a declart ca aceste doua carti reprezinta, de fapt, doua episoade din viata lui Roman. "La unul am fost partener, la altul advesar", a adaugat Nastase referindu-se la perioada 1990-1992, respectiv 1996-2000. Potrivit social-democratului, cartile lui Petre Roman reprezinta marturii despre ceea ce a insemnat viata Romaniei si a romanilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.