Prima negociere Tariceanu-Stolojan: dezamagire totala

Comitetul Executiv al PNL a decis aseara retragerea sprijinului politic pentru ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. Tariceanu asteapta astazi demisia lui Flutur. Acesta insa nu va demisiona. Flutur ii forteaza mana lui Tariceanu sa ii ceara presedintelui Basescu revocarea sa.

Decizia de retragere a sprijinului politic a fost luata dupa ce, ieri dimineata, Flutur a fost de partea lui Theodor Stolojan la intalnirea pe care acesta a avut-o cu liderii PNL in frunte cu Calin Popescu Tariceanu. Intalnire care a dovedit, daca mai era nevoie, ca reconcilierea este aproape imposibila, cu atat mai mult cu cat gruparea Stolojan se manifesta ca o entitate ce pregateste terenul pentru formarea unui nou partid liberal.

Tariceanu s-a aratat dezamagit de intalnirea cu Stolojan si ai lui. Stolojan, la randul sau, s-a declarat suparat dupa acest rendez-vous. Tariceanu a propus congres extraordinar la care partile sa se confrunte in alegeri interne. Propunerea de congres a fost a doua concesie pe care Tariceanu a facut-o gruparii Stolojan. Liderul PNL vrea sa arate ca a facut tot posibilul pentru a nu-i pune PNL pe tava lui Traian Basescu.

Comitetul Executiv al PNL a decis aseara retragerea sprijinului politic pentru Gheorghe Flutur din functia de ministru al Agriculturii. Premierul Tariceanu asteapta astazi demisia din functie a lui Flutur. Acesta insa nu are de gand sa demisioneze. Ceea ce inseamna ca Tariceanu va fi nevoit sa ceara revocarea sa, pe care o aproba presedintele Basescu.

Premierul Tariceanu a declarat ca ministrii sunt reprezentanti ai partidelor si mentinerea lor nu tine doar de aspectele de competenta. "In momentul in care Gheorghe Flutur a decis sa se alature platformei, trebuie sa isi asume toate consecintele", a afirmat Tariceanu. "Premierul alege sa distruga partidul pentru a-si salva scaunul. Daca domnul prim-ministru vrea sa se debaraseze pentru ca eu am alta pozitie politica decat a sa il rog sa-si asume aceasta decizie pentru ca eu nu imi dau demisia", a declarat Gheorghe Flutur dupa ce a aflat ca liberalii i-au retras sprijinul politic. Flutur a declarat ca ramane "ferm pe pozitie", cu atat mai mult cu cat doar in urma cu putin timp premierul Tariceanu il lauda pentru activitatea depusa in cadrul guvernului.

Retragerea sprijinului politic pentru Flutur a fost decisa ca pedeapsa pentru migrarea sa in gruparea lui Theodor Stolojan. Decizia a fost luata dupa ce cu cateva ore mai devreme, Flutur a fost omul de langa Stolojan, la intalnirea pe care acesta a avut-o dimineata cu liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu. Flutur nu numai ca nu vrea sa demisioneze din functia de ministru, dar a declarat ca va ramane membru PNL.

Repercursiuni

Decizia de ieri seara in privinta lui Flutur s-ar putea lasa cu repercursiuni la nivel parlamentar. Surse liberale ne-au confirmat ca platformistii din gruparea Stolojan-Stoica au de gand sa voteze impotriva bugetului de stat, ba chiar sunt dispusi sa sustina o motiune de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu. De altfel, Comitetul Executiv al PNL a simtit nevoia sa ceara "tuturor parlamentarilor care au fost alesi pe listele Aliantei D.A. PNL-PD sa dea dovada de responsabilitate morala si politica fata de cei care i-au votat, soliticitandu-le in mod ferm sa voteze bugetul Romaniei pentru anul 2007. In caz contrar ei se vor situa in afara prevederilor protocolului Aliantei D.A.", dupa cum se arata in rezolutia adoptata ieri, de conducerea PNL.

S-a deschis usa catre noi excluderi

Comitetul Executiv al PNL a mai dat o lovitura gruparii Stolojan. Conducerea PNL a decis sa isi pastreze pozitia legata de incompatibilitatea dintre calitatea de membru al PNL si cea de sustinator al platformei Stolojan. Tariceanu a spus clar ca toti cei care sustin platforma se situeaza in afara partidului, iar organizatiile judetene sunt chemate sa ia masurile ce se impun, deschizandu-se astfel usa unor noi excluderi.

Chemare la confruntare directa

Liberalii au mai stabilit convocarea unui congres extraordinar, eventual in luna ianuarie 2007, in vederea unor alegeri interne, dar subiectul va fi discutat la Delegatia Permanenta a PNL de saptamana viitoare. La alegeri vor putea participa, dupa cum a precizat Tariceanu, toate persoanele care la data congresului vor avea calitatea de membru al PNL, inclusiv prin reinscrierea in partid. Tariceanu si-a tinut astfel promisiunea facuta lui Stolojan si a convins intreaga conducere liberala sa-i provoace pe platformisti la o confruntare deschisa. Tariceanu insa este convins ca acestia se tem de o participare la congres.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.