"Viitorul Ucrainei este in cadrul comunitatii democratice a natiunilor europene. Europa nu va fi nici completa si nici libera pana cand Ucraina, Republica Moldova si Caucazul de Sud nu vor fi ancorate in comunitatea euro-atlantica", a afirmat presedintele Traian Basescu ieri, la Bruxelles, in deschiderea lucrarilor Comisiei NATO-Ucraina, se arata intr-un comunicat al Biroului de Presa al Presedintiei. El a apreciat ca realizarea de exceptie a presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko si a poporului ucrainean va ramane permanent o puternica referinta pentru sustinerea unui anevoios efort de transformare democratica a tarii si realizarea proiectelor majore pentru Ucraina. Seful statului roman a insistat asupra faptului ca Ucraina si actuala sa conducere au nevoie de sprijin ferm si permanent din partea vecinilor sai, tari membre ale NATO si UE, precum si din partea intregii comunitati occidentale, pentru a sustine proiectul de transformare democratica si de inscriere in curentul euro-atlantic. "Ca tara vecina, Romania are un interes real pentru o dezvoltare democratica viguroasa a Ucrainei", a subliniat Basescu, angajandu-se sa coopereze activ cu noua conducere de la Kiev.

"Un ritm sustinut al reformelor interne va duce, in mod intrinsec, la o relatie intensificata cu institutiile occidentale si cu NATO, in special. Planul Anual de Obiective stabileste un cadru pentru a canaliza cel mai bine dialogul dintre NATO si Ucraina si pregateste o baza solida pentru progrese viitoare catre un Plan National de Aderare", a subliniat Traian Basescu.

Kievul are nevoie de sprijin ferm din partea vecinilor

Presedintele Romaniei considera ca Ucraina si actuala sa conducere au nevoie de sprijin ferm si permanent din partea vecinilor sai, tari membre ale NATO si UE, precum si din partea intregii comunitati occidentale, pentru a sustine proiectul de transformare democratica si de inscriere in curentul euro-atlantic.

Amintind ca evolutiile din Ucraina si cele din Georgia au deschis calea pentru avansarea democratiei, securitatii si prosperitatii economice in intreaga regiune a Marii Negre, Basescu si-a manifestat speranta ca Republica Moldova sa urmeze acelasi curs democratic catre un viitor european. "Apropiatele alegeri vor reprezenta testul de democratie al Moldovei. Noi le vom monitoriza indeaproape. Ucraina poate juca un rol constructiv pentru realizarea de progrese in vederea solutionarii conflictului din Transnistria, o acuta problema de securitate la granita estica a comunitatii euro-atlantice", a mai mentionat presedintele.

Chirac reafirma sprijinul Frantei

La intrevederea cu presedintele Frantei, Jacques Chirac, Traian Basescu a accentuat hotararea actualului Guvern de a realiza in totalitate obligatiile asumate pentru integrarea in UE, aratand ca oficialii de la Bucuresti sunt constienti de faptul ca integrarea Romaniei este mai degraba o problema de politica, informeaza Biroul de Presa al Presedintiei.

Jacques Chirac a reafirmat sprijinul Frantei pentru integrarea Romaniei in UE, apreciind importanta respectarii de catre tara noastra a angajamentelor asumate in procesul de integrare. Chirac si-a manifestat interesul pentru Reuniunea la nivel inalt a Francofoniei ce va avea loc la Bucuresti anul viitor, Bucurestii fiind - in opinia presedintelui francez - "inima francofoniei". Traian Basescu a promis ca Romania va numi un reprezentant special care sa se ocupe de organizarea acestei reuniuni.

Discutiile intre cei doi sefi de stat au vizat si problema Transnistriei, Traian Basescu si Jacques Chirac fiind de acord ca acest conflict trebuie solutionat rapid, "pe calea dialogului".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.