Cu vechimea in partid impusa ca o conditie obligatorie pentru candidatura la o functie in conducere, Iliescu a dat lovitura de gratie. Luni, dupa sedinta Delegatiei Permanente a PSD, in care Octav Cozmanca si-a anuntat colegii ca cine vrea sa candideze la o functie trebuie sa aiba minimum 7 ani vechime in partid, Adrian Nastase si liderii mai tineri ai PSD au iesit din sediul din Baneasa cu fetele innegurate. Minimum 7 ani vechime in PSD nu au nici Victor Ponta, nici Cristian Diaconescu, nici Mihai Tanasescu, nici Ioan Rus, nici Titus Corlatean, nici Mircea Geoana, nici Gabriel Oprea, nici Eugen Bejinariu. La mustata, Nastase insusi se incadreaza in baremul minim de vechime.

El poate sa candideze, dar, oricum, il are drept contracandidat pe Sorin Oprescu, cel despre care se spune in PSD ca este "copilul de suflet" al lui Iliescu. Deci, a candida impotriva lui Oprescu la un congres organizat de Cozmanca este pentru Nastase o rememorare a candidaturii impotriva lui Basescu la prezidentiale. Ceilalti pesedisti mai tineri sus-enumerati nu au, potrivit conditiilor impuse de Iliescu, nici macar dreptul sa candideze, pentru ca nu au vechimea necesara in PSD. In plus, unii dintre ei erau adolescenti in vremea comunismului, deci nu au nici experienta politica pe care ar fi putut s-o obtina in organizatiile de baza ale PCR, fapt cu adevarat reprobabil in ochii cuplului Iliescu-Cozmanca.
Dar cine intruneste calitatile necesare pentru a intra in exclusivista echipa de conducere a PSD?

Judecand dupa actiunile lui Ion Iliescu, dupa simpatiile afisate de acesta si dupa persoanele care fac parte din asa-numita sa "echipa", precum si dupa informatiile referitoare la aranjamentele de culise din partid, am facut schita celei mai probabile formule de conducere la care se va ajunge la Congresul din 21-22 aprilie. Criteriile de selectie pe care le demonstreaza Iliescu sunt legate de complicitatea cu trecutul - cu cat un pesedist a avut o functie mai mare in PCR, cu atat va urca mai mult in ierarhia PSD. Asa s-ar explica si de ce, rugat de o parte din colegii mai tineri si mai pro-occidentali sa candideze la presedintia partidului, Cristian Diaconescu a raspuns sincer ca "nu este calificat sa candideze".

Noua conducere a PSD

Presedinte - Ion Iliescu, 76 de ani, fost membru al CC al PCR, membru al CPEx, secretar pe probleme de propaganda al CC al PCR, deputat de Bucuresti, Ilfov, Vrancea, Iasi si Cluj in Marea Adunare Nationala, membru al CC al UTM, prim-secretar al CC al UTC si ministru pentru Problemele tineretului, prim-secretar al Comitetului de Partid al Judetului Iasi, membru al Consiliului de Stat.
Presedinte executiv - probabil Sorin Oprescu, 54 de ani. In CV-ul sau nu este nici macar o litera despre activitatea sa anterioara evenimentelor din decembrie '89, insa in PSD se vorbeste despre existenta unei relatii intre tatal sau si Ion Iliescu, in tinerete.

Secretar general - Octav Cozmanca, 58 de ani - fost sef al sectorului coordonare in cadrul Consiliului de Ministri (1983-1989), fost sef de cadre al CC al PCR.
Posibili vicepresedinti, membri ai viitorului Birou Executiv National:
- Nicolae Vacaroiu, 62 de ani - fost director in cadrul Comitetului de Stat al Planificarii (1987-1989).
- Leonard Cazan, 68 de ani - fost director adjunct in Directia programelor de Perspectiva si in Directia de Coordonare a Consiliului de Stat pentru Planificare (1973-1989).
- Dan Ioan Popescu, 57 de ani, fost inspector in cadrul Consiliului de Ministri (1984-1989).
- Ioan Mircea Pascu, 56 de ani, fost cercetator in cadrul Academiei "Stefan Gheorghiu" care pregatea activistii PCR (1971-1986), lector la Academia "Stefan Gheorghiu" (1986-1989).
- Rodica Stanoiu, 66 de ani, fost profesor universitar la universitati din Franta si Canada, ceea ce in perioada comunista era interzis persoanelor care nu acceptau o anumita coaborare cu structurile de stat ale PCR. In anii '80, Rodica Stanoiu a activat in cadrul universitatilor din Bruxelles si Montreal.
- Antonie Iorgovan, 57 de ani - fost membru PCR, si-a facut in 1982 specializarea in Drept public la Salzburg, in Austria, ceea ce, la fel ca si in cazul colegei sale Rodica Stanoiu, in perioada comunista presupunea anumite concesii facute regimului.
- Doru Ioan Taracila, 54 de ani, fost membru de marca al comitetului PCR pe judetul Calarasi.
- Ion Solcanu, 62 de ani, asemenea, in judetul Iasi.
- Miron Mitrea, 49 de ani, fost membru PCR, devenit imediat dupa decembrie '89 mare sef de sindicat.
In criteriile de selectie luate in calcul de Iliescu s-ar mai incadra, cu succes, Ioan Talpes, general in rezerva, fost ofiter cercetator stiintific la Ministerul Apararii in perioada comunista si fost redactor-sef al Editurii Militare, precum si Serban Mihailescu, fost secretar al Consiliului de Ministri intre 1985 si 1989.

Insa, Talpes nu intruneste vechimea in PSD necesara accederii in conducere, iar Serban Mihailescu, dupa cum se pare, se afla in dizgratia lui Iliescu din cauza diverselor afaceri mai mult sau mai putin politice pe care le-a desfasurat cu Adrian Nastase.

Una peste alta, in cazul in care, foarte probabil, fostii PCR-isti sus-enumerati vor prelua conducerea PSD in urma Congresului din aprilie, este de remarcat faptul ca media de varsta in Biroul Executiv National al partidului va fi de... 60 de ani. Noul PSD va fi, sub Iliescu, vechiul PCR. Si astfel, sub aleasa indrumare a tovarasului presedinte, partidul va fi purtat cu succes spre noi si inalte culmi de propasire si impliniri marete. Modernul partid social-democrat dupa model european visat de naivii Rus, Dancu, Cristian Diaconescu sau Tanasescu ori Geoana isi va putea pune pe sediul din Kiseleff, fara rusine, in locul celor trei trandafiri, o secera si un ciocan.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.