Procurorii au ridicat din Primaria Bacau trei fisete cu documente si inregistrari audio si video ale sedintelor Consiliului Local in care Sechelariu a reusit obtinerea de avantaje financiare si patrimoniale in folosul propriu si al apropiatilor sai. Actiunea procurorilor survine in momentul in care Sechelariu negocia cu investitori straini vinzarea unui pachet de actiuni de la fabrica de hirtie Letea Bacau. Motivul pentru care fostul primar ar vrea sa scape de Letea ar putea fi faptul ca nu mai poate beneficia, ca pina acum, de favorurile Romsilva. Un control la ocoalele silvice din Moldova a descoperit ca fosta conducere a Regiei a dispus declasarea lemnului de calitate superioara si vinzarea catre Letea ca lemn pentru celuloza, la un pret pe trei sferturi decit cel al pietei. Dumitru Sechelariu a cerut protectia imaginii sale, drept pentru care, la audierile de ieri de la PNA, nu a putut fi solicitat pentru a face comentarii privind situatia sa.

Toate firmele lui Dumitru Sechelariu, fost primar de Bacau, au conturile supravegheate, in urma unei decizii luate ieri de procurorii PNA.

Masura survine in momentul in care Sechelariu a decis sa vinda o parte din pachetul de actiuni de la Letea Bacau. "S-a dispus masura de supraveghere a conturilor personale si a tuturor conturilor de la societatile unde Dumitru Sechelariu este actionar. In paralel, a inceput evaluarea bunurilor lui Dumitru Sechelariu, in vederea instituirii sechestrului asigurator", ne-au declarat surse din PNA, apropiate anchetei.

Dumitru Sechelariu este proprietar in acest moment la opt societati: Selena, Trustul de presa Desteptarea, fabrica de hirtie Letea, Institutul de proiectari General Proiect si alte patru firme in care unic asociat e Letea. Un procuror PNA ne-a declarat ca blocarea conturilor nu exclude plata datoriilor curente catre stat, furnizori si plata salariilor catre angajati. Catalin Nitu, directorul fabricii Letea, a refuzat sa comenteze care vor fi efectele acestei masuri.

Seche vinde actiuni Letea

Negocierile demarate cu trei parteneri din strainatate ne-au fost confirmate de directorul SC Letea, Catalin Nitu. El spune ca motivul instrainarii este nevoia de fonduri pentru investitii in retehnologizarea liniilor de productie, dar a refuzat sa precizeze cu ce firme se duc tratativele. O necunoscuta ramine si procentul pe care Dumitru Sechelariu intentioneaza sa-l vinda. Fabrica Letea a fost vinduta de Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) in primavara anului 2003, cind tandemul Dumitru Sechelariu-Dorinel Umbrarescu a concurat singur si a achizitionat pachetul majoritar de 97% din actiunile Letea, contra sumei de 1,2 milioane de dolari. Datoriile Letea catre stat, de sapte milioane de dolari, au fost sterse, iar alte restante, de 150.000 de dolari, au fost reesalonate. La citeva luni dupa privatizare, Umbrarescu i-a cedat pachetul sau de actiuni lui Sechelariu.

De ce ar renunta Sechelariu

Privatizarea Letea a intrat in legenda locala, nu doar pentru ca, prin vocea ministrului Privatizarii, Ovidiu Musetescu, numele cumparatorului s-a stiut inainte de lansarea ofertei, ci si pentru ca tranzactia a fost privita ca o ambitie a lui Sechelariu. Motivul pentru care Sechelariu vrea sa vinda ar putea fi si pierderea facilitatilor de care a beneficiat dupa privatizare.

In anul 2004, mai multe ocoale silvice din zona Moldova au livrat catre Letea lemn pentru celuloza la preturi cu aproximativ 30% mai mici decit cele practicate pe piata. "A existat chiar o adresa de la Romsilva, prin care s-a dispus ca ocoalele care aveau lemn de conifere sa-l livreze catre Letea. Transporturi intregi au fost declasate, astfel ca la Letea a ajuns lemn superior la pret de lemn pentru celuloza", ne-a declarat un functionar din Romsilva.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.