Pe 13 aprilie ar trebui obtinut si avizul Parlamentului European

Comisia Europeana a facut public, marti, avizul sau favorabil asupra Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana a Bulgariei si Romaniei. Acest aviz favorabil survine ca urmare a incheierii cu succes a negocierilor de aderare, in cadrul Consiliului European de la Bruxelles din data de 17 decembrie 2004, si a finalizarii tratatului de aderare, in februarie 2005. Anuntand aceasta veste buna, comisarul european pentru extindere, Olii Rehn, a declarat ca "avizul dat astazi marcheaza o noua etapa a relatiilor noastre si constituie un mesaj clar prin care Comisia saluta intrarea Bulgariei si Romaniei in familia europeana".

Oficialul european a avertizat, insa, ca "autoritatile acestor tari nu trebuie sa se culce pe lauri: mai sunt multe de facut in 2005 si 2006 pentru a realiza progrese in materie de reforme, astfel incat cele doua tari sa satisfaca in totalitate si la timp ansamblul criteriilor de aderare. Potrivit calendarului stabilit de presedintia luxemburgheza a UE, impreuna cu Parlamentul European si Comisia, pentru ca semnarea Tratatului de Aderare sa poata avea loc la data de 25 aprilie 2005 la Luxemburg, avizul conform al Parlamentului European trebuie sa fie exprimat la data de 13 aprilie 2005, urmat de o decizie in acest sens a Consiliului de Ministri al UE, in aceeasi zi cu semnarea Tratatului, respectiv la data de 25 aprilie 2005. Tratatul de Aderare, ce va trebui ratificat de catre statele membre UE, actuale si viitoare, va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.