Emil Constantinescu a afirmat intr-un interviu acordat ziarului nostru ca Romania este manipulata de fosti securisti. Mai mult decat atat, fostul sef al statului a declarat ca Traian Basescu este sprijinit de oligarhia securisto- comunista.

Pe de alta parte, Constantinescu a aratat ca Platforma liberala condusa de Theodor Stolojan si Valeriu Stoica are menirea de a-i asigura lui Basescu inca un mandat de presedinte "care sa-l apere de raspunderea pentru faptele sale de pe timpul fostelor administratii".

Presedintele Actiunii Populare a mai precizat ca grupul de interese apropiat presedintelui Basescu "este disperat ca isi va pierde privilegiile" o data cu intrarea in Uniunea Europeana si ca structurile oligarhice au impiedicat in permanenta aderarea Romaniei la UE.

Mandatul presedintelui Constantinescu, intre 1996-2000, a fost unul dintre cele mai agitate de dupa 1989. De la enorma manifestatie spontana din Piata Universitatii, de pe 17 noiembrie, care marca castigarea alegerilor, si pana la retragerea din cursa electorala in vara anului 2000 si recastigarea puterii de catre Ion Iliescu, Romania s-a zbatut dramatic sa supravietuiasca. La un deceniu de atunci si la 67 de ani (n. 19 noiembrie 1939), profesorul Constantinescu isi continua o prestigioasa cariera universitara, dorind ca pentru politica sa ramana un reper de onestitate, nesupus grupurilor de interese.

Proiectele initiate in 1996-2000 se finalizeaza astazi

G.K.- S-au implinit, pe 17 noiembrie, 10 ani de cand ati castigat alegerile in 1996 cu sloganul "Votati schimbarea!". Romania adera peste o luna si jumatate la Uniunea Europeana. Sunteti multumit de schimbarile care s-au petrecut in ultimii 10 ani?

E.C.- Da. Si o spun cu toata puterea. Sunt multumit pentru ca atat viziunea pe care am avut-o pentru Romania, cat si proiectele pe care le-am transpus in practica s-au indeplinit. Nu am nici un fel de dezamagire pentru ca s-au indeplinit acum si nu in timpul mandatului meu, pentru ca orice proiect dificil, orice proiect pe termen lung are nevoie de timp si este normal ca cel care le-a initiat si le-a pus in opera sa nu se afle in functie in momentul indeplinirii lor.

G.K. - Lumea are o alta perceptie cu privire la performantele regimului Constantinescu.

E.C. - Pentru ca a fost manipulata.
S-a incercat acreditarea ideii ca nu am existat

G.K. - Mai exista aceasta manipulare?

E.C. - Da, categoric. Exista si astazi, permanent.

G.K. - Cum se face?

E.C. - Se afirma in permanenta niste lucruri care nu au nici o legatura cu adevarul, dar care se refera la intamplari sau persoane din actualitate. Sau se afirma lucruri scoase din context.

G.K. - Astazi la ce se refera manipularea?

E.C. - Astazi se refera la toata perioada 1996-2.000…

G.K. - La perioada de astazi, vorbesc…

E.C. - Nu! Eu vorbesc despre manipularea pentru trecut. Manipularea priveste ceea ce s-a numit "esecul CDR"(Conventia Democratica din Romania). "Esecul CDR" a fost de fapt o transformare radicala a Romaniei, care s-a concretizat apoi in integrarea in NATO, in Uniunea Europeana, reformele economice si cresterea economica. Dar perceptia privind "esecul CDR" a ramas bine stabilita. Manipularea s-a referit si la mine. S-a creat imaginea unui presedinte slab, care a dezamagit, fara nici un argument.

Cheia succesului unei manipulari e sa popularizeze o sintagma cat mai aberanta. Si manipularea se bazeaza si pe o buna cunoastere a perceptiei populatiei. Exista in societatea romaneasca un refuz evident de a accepta ca poate exista cineva care sa conduca si care sa fie cinstit si sa respecte legea si regulile morale. Asa ceva se refuza. Eu nu am fost obiectul unei dezbateri. Orice dezbatere ar fi demontat sloganurile manipularii.
In anii 2000-2004, prin embargoul mediatic la care a achiesat toata presa, s-a acreditat ideea ca nu am existat. Pur si simplu!

Stolojan si Basescu, beneficiarii manipularilor

G.K. - Dar acum cum actioneaza aceasta manipulare?

E.C. - Acum manipularea consta in refuzul de a se reveni asupra unor probleme care sunt lamurite sau par lamurite. De exemplu, afacerea Megapower. Nimeni nu doreste sa o abordeze - desi a existat un proces in justitie si o condamnare - pentru ca ea ar darama manipularea pozitiva pe care se bazeaza mitul Stolojan. Reluarea discutiilor privind cel mai mare furt din istoria Romaniei si dupa cate cunosc din toata Europa si anume vanzarea flotei romanesti, pentru a permite mitul presedintelui Basescu.

Si, sigur, pentru a vorbi despre fapte mai recente, refuzul de a aduce in discutie procesul "Tigareta", pentru ca acolo presa, manipulata de mafia securista si araba, a fost o parte activa la desfasurarea acestei afaceri: mesajele dintre contrabandisti s-au dat prin intermediul presei care a participat in acest fel si la scoaterea din tara a arabilor care au participat la contrabanda. Serviciile secrete occidentale analizeaza afacerea "Tigareta" ca un exemplu de lupta reusita impotriva coruptiei si a contrabandei.
In Romania insa a ramas ca o sintagma care ar ascunde cumva, nu se stie cum, o coruptie care este legata de puterea mea.

Tariceanu, tinta unor manipulari grosolane

G.K. - Faptul ca se vorbeste acum de un prim-ministru Calin Popescu Tariceanu slab, de o guvernare slaba, este tot un efect al manipularilor?

E.C. - Absolut! Este o noua incercare a acelorasi forte pe care eu le cunosc. In mod normal acum ar trebui sa le cunoasca toata lumea, o data cu iesirea la suprafata a "pieselor" pe care securitatea le poate manipula. Se reia azi acelasi tip de manipulare. Este evident! Este complet absurd sa se vorbeasca de un guvern slab in conditiile unei cresteri economice si a unor rezultate care sunt in toata lumea recunoscute si care au facut din Romania si fac in fiecare zi tinta investitiilor straine, care reprezinta nu incurajari sau strangeri de mana ca pe vremea mea, sau decizii luate in spatele usilor inchise, ci bani, bani ai unor persoane si ai unor companii care vin in Romania pentru ca se obtine profit.

Ei, bine, a se vorbi despre un guvern slab in aceste conditii este o manipulare la care o mare parte a presei achieseaza. E o rusine! Se vorbeste despre un presedinte puternic in conditiile in care, astazi, presedintele nu are nici o legatura - nici una - cu fenomenele economice, sociale si de fapt cu nimic, are un rol decorativ, nu poate sa contribuie la ceea ce este astazi succesul economic.

Totodata, se vorbeste de un prim-ministru slab care este la capatul a doi ani de succes legislativ si economic. Este o manipulare grosolana cum este greu de imaginat ca se poate petrece altundeva. Atrag atentia ca un presedinte nu poate sa aiba un rol important - in conditiile noastre - decat in momente de criza. Eu am avut un rol important si decisiv in Romania ca presedinte, pentru ca am avut de infruntat crize de toate tipurile: crize militare, crize sociale, economice, financiare, lovituri de stat.

Conform Constitutiei, in astfel de momente in care deciziile sunt majore, ele se iau la nivelul Consiliului Suprem de Aparare a tarii si al presedintelui. Nu in timpul de stabilitate economica si sociala si regionala in care este Romania in aceasta perioada ca membru al NATO si de la 1 ianuarie al Uniunii Europene.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.