In PNL se anunta o perioada de curatenie generala. Dupa ce conducerea liberala a spart gura scenei politice romanesti printr-o campanie de sanctionare a membrilor gasiti vinovati de colaborare cu securitatea, o decizie adoptata in urma cu cateva zile de Comitetul Executiv al formatiunii risca sa "usureze" PNL de un numar impresionant de membri.

Motivul posibilelor excluderi este aderarea unor membri PNL la platforma de unificare liberala initiata de Theodor Stolojan. Conducerea liberala s-a declarat pregatita sa aplice masuri drastice de care sunt pasibili inclusiv parlamentari adepti ai platformei. Cei mai noi deputati trecuti pe lista potentialilor exclusi sunt Mircea Cinteza si Claudiu Zaharia, dar si Sorin Paveliu care s-a razvratit impotriva guvernului Tariceanu.

PNL risca sa abuzeze de politica excluderilor din partid, daca liberalii din Delegatia Permantenta a formatiunii, programata pentru inceputul lunii decembrie, vor tine cont de rezolutia adoptata zilele trecute de Comitetul Executiv al PNL. Potrivit prevederilor votate de conducerea liberala, statutul de membru al PNL este incompatibil cu semnarea unei adeziuni la platforma de unificare liberala, initiata de fostul lider al formatiunii, Theodor Stolojan.

Dupa acest principiu ar putea fi exclusi din PNL cei 44 de semnatari ai grupului de initiativa pentru sustinerea platformei, constituit la nivelul capitalei. Dintre semnatarii adeziunii fac parte deputatii Mircea Cinteza si Claudiu Zaharia, dar si un membru al Curtii de Onoare si Arbitraj a PNL, Mircea Andrei, consilierii generali Florin Bumbas, Mioara Ciuca, Romeo Ilie, Valentin Mircea, Mioara Radu si doi fosti secretari de stat, Flavius Baias si Adrian Miroiu. "Constienti fiind ca actiunea noastra este una absolut responsabila, in perfecta concordanta cu atasamentul nostru fata de principiile liberale, ne manifestam convingerea ca Platforma Liberala va intruni sprijinul liberalilor", se arata in comunicatul celor 44 de sustinatori ai lui Stolojan din capitala.

PNL Mures, tradat de 100 de persoane

De partea lui Stolojan au trecut peste o suta de liberali din Mures, potrivit informatiilor transmise de fostul presedinte interimar al filialei, Schwartz Ladislau. Acesta s-a laudat cu calitatea simpatizantilor platformei liberale, printre ei regasindu-se intelectuali care s-au declarat pentru liberalismul de dreapta. Dar printre planurile grupuluil de initiativa constituit in Mures se numara si infiintarea unei federatii de partide de dreapta, idee ce se inscrie tocmai pe linia promovata de co-initiatorul platformei liberale, Valeriu Stoica.

Atat ca odata aplicata, politica PNL de a exclude toti membrii partidului care au semnat o adeziune la platforma, formatiunea condusa de premierul Calin Popescu Tariceanu va pierde doar o parte din cei "peste 100" de platformisti - o parte dintre ei, printre care si Schwartz Ladislau, au plecat deja de bunavoie din PNL din cauza unor neintelegeri independente de proiectul Stoica- Stolojan.

Paveliu, pasibil de sanctiune

Un alt liberal risca o sanctiune din partea conducerii PNL - Sorin Paveliu a dat semne ca nu se mai supune politicii liberale, dupa ce a anuntat ca nu va vota bugetul de stat, iar ieri l-a criticat pe ministrul liberal al sanatatii, Eugen Nicolaescu.

La conferinta de presa organizata de deputatii PNL Liviu Campanu si Grigore Craciunescu, programul de sanatate al lui Nicolaescu a fost laudat pe toate partile. Cei doi deputati au facut reclama programului si au punctat elemente de noutate, contestate de unele voci din domeniul medical. Iar printre colegii lor din partid care nu sustin programul lui Nicolaescu se numara si Sorin Paveliu care intamplator, a asistat si el la conferinta de presa.

Dupa ce ministrul sanatatii a primit laudele celor doi liberali, Paveliu a preluat microfonul si a criticat sistematic initiativa lui Nicolaescu. Campanu si Craciunescu nu au mai suportat sa stea la aceeasi masa cu "rebelul" liberal, asa ca s-au ridicat si au plecat. Ramas nesupravegheat, Paveliu a dat din casa si a criticat strategia lui Nicolaescu, motivand ca vor fi cheltuite degeaba zeci de milioane de dolari. "Ministrul s-a apucat sa anunte pe banii nostri un program care nici nu se poate realiza", a declarat Paveliu, sugerand chiar ca Nicolaescu ar trebui sa demisioneze.

Asta dupa ce, cu o zi inainte, Paveliu - secretar al comisiei de sanatate din Camera Deputatilor - a anuntat ca nu va vota bugetul sanatatii pe 2007, tocmai din cauza neintelegerilor avute cu Nicolaescu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.