Bugetul pe 2007 este o lectura realista pentru acei politicieni care se lasa asurziti de zgomotul sabiilor de pe scena politica, a declarat ieri, in Plenul Parlamentului, premierul Calin Popescu Tariceanu, care a precizat ca se asteapta ca dezbaterile politice interne la votarea bugetului sa fie de “substanta”.

"Poate ca unii se asteapta sa vin la aceasta tribuna ca un contabil si sa prezint o insiruire de cifre seci. Se inseala! Bugetul pe 2007 exprima o viziune politica si da directia de dezvoltare pentru urmatoarea jumatate de mandat", a afirmat Tariceanu la prezentarea proiectului de lege privind bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale.

"Altii mai viseaza la bugete croite pentru clientela politica. Am o veste proasta pentru ei: am scos din uz acest model! Am schimbat radical filosofia bugetara. Am propus un buget responsabil, bazat pe prioritati si pe proiecte de dezvoltare a Romaniei", a precizat seful Executivului, potrivit NewsIn.

Premierul a prezentat ieri trei carateristici ale bugetului pe 2007, considerate ca fiind definitorii: bilantul primei jumatati de mandat al Guvernului, busola pentru dezvoltarea Romaniei si bugetul cetateanului roman ca membru al UE. Trecand, totusi, la prezentarea de cifre, Tariceanu a readus in discutie problema cotei unice de 16% introdusa la debutul guvernarii, in ianuarie 2005, numind-o "punctul nodal al reformei economice".

"Multi s-au lansat in discursuri populiste impotriva cotei unice, dar evolutiile din economie le-au contrazis predictiile sumbre", a spus Tariceanu. Potrivit premierului, Romania ar putea avea la finele lui 2006 o crestere economica de peste 7%, iar pentru 2007 se estimeaza o crestere a PIB de 6,4% si o inflatie de 4%. Evolutiile economice indica, la nivelul anului 2006, o crestere economica de peste 7%, investitii externe de aproape opt miliarde de euro si o rata a somajului de circa 5%, una dintre cele mai scazute din Europa, a afirmat-Tariceanu.

"Un obiectiv fundamental pe care ni l-am asumat chiar in aceasta sala, prin programul de guvernare, a fost reconstructia bunastarii. /.../ Am promis sa facem reforme care sa incurajeze investitiile private, crearea de locuri de munca si politici salariale corelate cu productivitatea. Indicatorii economici actuali si perspectiva economica pe 2007 pe care se fundamenteaza proiectul de buget dovedesc ca ne-am onorat angajamentele", a spus primul-ministru. El a aratat ca punctul nodal al reformei economice promovate de guvern a fost cota unica de 16%, cuplata cu lupta impotriva coruptiei si cu eliminarea inlesnirilor, a esalonarilor si a anularilor de datorii, care permiteau amestecul abuziv al politicului in economie.

In plus, datorita cotei unice, veniturile nete ale salariatilor au crescut in 2005 cu 23%, iar tendinta a continuat si in 2006, cand salariul mediu brut pe economie este estimat sa creasca cu 16% fata de anul trecut.

Pentru anul 2007, se preconizeaza o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4% si un deficit bugetar de 2,8%.

Seful guvernului a aratat ca in anul 2007 se va atinge cel mai ridicat nivel de venituri din ultimii ani - 35,2 % din PIB. "Este un nivel ce corespunde bugetelor din tarile europene. Este cu aproape 20% mai mare decat ponderea veniturilor bugetare in PIB corespunzatoare anului 2004", a subliniat Tariceanu.
In bani, aceasta inseamna ca veniturile pe 2007 se ridica la 38,1 mld. euro, adica mai mult decat dublu fata de 2004, cand acestea au reprezentat numai 18,3 mld. euro.

"Proiectul de Buget pe 2007 demonstreaza ca guvernul si-a onorat pana acum angajamentele din programul de guvernare. Am facut reforme, unele radicale, dar nu am dat gres: chiar daca mai avem de recuperat distanta fata de celelalte tari europene, ne-am pus in miscare cu viteza sporita si cu motorul turat la maxim", a precizat primul-ministru.

Guvernul a dovedit ca poate sa gestioneze prin eforturi proprii, fara asistenta externa, economia tarii, asigurand atat o crestere economica sanatoasa, cat si respectarea echilibrelor macroeconomice, a afirmat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

"Multe institutii internationale specializate ne-au recunoscut meritele: atat expertii FMI, cat si agentiile de rating care ne-au imbunatatit constant calificativele", a precizat Tariceanu.

Mentionam ca ieri cele doua camere ale Parlamentului au adoptat rectificarea butetului de stat si al asigurarilor sociale pe anul in curs, in sedinta comuna fiind dezbatute si rapoartele de activitate ale bancii centrale si Consiliului Legislativ. Plenul camerelor reunite ale Parlamentului au adoptat astfel trei ordonante de urgenta ale Guvernului privind rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pe anul in curs.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.