Liderul CNS, Csapo Jozsef, a demisionat. Din initiativa UDMR, Consiliul Local Sfantu-Gheorghe a adoptat o hotarare privind participarea municipiului la infiintarea Asociatiei "Pro tinutul Secuiesc". Asociatia va avea personalitate juridica si va drept scop dezvoltarea economica si sociala a zonei. Laszlo Tokes, liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania a decis impreuna cu Marko Bela infiintarea unui for comun care sa inventarieze scopurile comune ale maghiarilor. Actiunea de strangere de semnaturi pentru inregistrarea Partidului Civic Maghiar (PCM) se afla pe ultima suta de metri, UCM mai trebuind sa adune cateva sute de semnaturi in Capitala.

Episcopii bisericilor istorice maghiare au adoptat o declaratie in care isi exprima sprijinul pentru obtinerea autonomiei teritoriale a tinutului Secuiesc prin organizarea referendumurilor locale. Liderul grupului UDMR din Camera, Marton Arpad, si chestorul forului legislativ, Kelemen Hunor, au parasit sedinta Biroului Permanent, in semn de protest fata de faptul ca dezbaterea Legii Statutului minoritatilor nationale bate pasul pe loc in comisiile juridica, de invatamant si pentru drepturile omului. UDMR a sprijinit PD sa fie primit ca membru asociat al PPE.

Evenimentele de mai sus s-au succedat intr-un interval mai mic de doua saptamani. Le-am enumerat pentru a da o imagine cat mai concreta a pozitionarilor si repozitionarilor care se adopta pentru castigarea voturilor comunitatii maghiare. in urma raportului de tara care a confirmat ca Romania va adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, tema autonomiei locale a fost brusc readusa in atentie. Este, desigur, o initiativa gandita de catre formatiunile maghiare strict pe baza unor calcule de imagine.

Constitutia Romaniei nu permite mari schimbari si e imposibil ca ea sa fie modificata in urmatoarele luni. Dupa integrare, principiile general valabile in spatiul european nu vor permite nici ele schimbarile mult dorite. A fost un joc declansat de formatiunile maghiare radicale, dar in care, de aceasta data, a intrat si UDMR. De ce? Poate pentru ca actuala conducere a Uniunii doreste sa obtina in primavara, la Congres, un nou mandat. Poate pentru ca, altfel, UDMR risca sa piarda din sprijinul comunitatii maghiare. Sau poate, pur si simplu, pentru ca se dorea sa se creeze o forma de presiune radicala careia sa i se contrapuna, la momentul potrivit, varianta moderata, reflectata de proiectul legii privind Statutul minoritatilor. UDMR a gresit cand a intrat in jocul discursului radical.

A compromis pe de o parte sansa impunerii anumitor proiecte care ar fi fost mai usor sustinute de celelalte formatiuni parlamentare, daca nu ar fi fost din start prezentate de Uniune ca pasi intermediari in obtinerea autonomiei. Pe de alta parte, s-a intrat intr-un teren in care UDMR era totusi prinsa in anumite constrangeri, in timp ce, fara nici un fel de raspundere si fara a avea nimic de pierdut, adversarii puteau plusa oricat pe o directie in care Uniunea era din start cu un pas in urma.

Acest lucru a fost inteles. Brusc, liderul CNS a demisionat. Formatiunea care sprijinise cel mai puternic tema referendumurilor pentru autonomie a intrat in vrie. Iar data anuntata pentru consultarile populare a fost amanata pe termen nedeterminat. Laszlo Tokes a fost cooptat si el intr-un proiect comun cu rivalii din UDMR. Situatia brusc se detensiona. UDMR relua presiunile pe marginea Legii Statutului. si totul ne sugera ca Marko Bela reusise din nou.

In ecuatie mai erau insa doua variabile. Prima, Uniunea Civica Maghiara. Pentru aceasta, problemele CNS au reprezentat o buna oportunitate pentru sporirea bazinului simpatizantilor. A aparut un teren dintr-odata liber pe care UCM a intrat imediat. UCM nu are sanse de accedere in Parlament, in special daca vom avea anticipate. Dar asta nu este un motiv pentru a nu incerca sa obtii o pozitie cat mai buna la negocierile cu UDMR. O a doua variabila a fost legata de opozitia interna. Peter Eckstein Kovacs a facut nota discordanta fata de colegii sai, anuntand ca sprijina proiectul ANI in varianta trimisa de Guvern.

Mai mult, a afirmat ca unii din colegii sai s-ar opune proiectului pentru ca nu ar putea justifica cum au facut primul milion, sau primul miliard. Este un prim semnal ca sabiile se ascut in vederea Congresului de anul viitor. Marko Bela se poate trezi prins intr-o capcana. Armonizarea tuturor rivalilor din maghiarime in cadrul UDMR, chiar daca va da dovada maiestriei sale politice, va sfarsi prin a intari tabara constestatarilor sai. Multi din liderii secunzi isi vor vedea pozitiile amenintate de cei nou veniti si s-ar putea intoarce impotriva lui Marko Bela.

Congresul de anul viitor este cu siguranta cel pentru care se fac cartile acum. Iar in carti se afla si cei, nu putini, care au fost exclusi de la masa principala in ultimi 16 ani, mai tineri sau mai batrani, dar care vor si ei acum un loc in fata. Reforma bate la usa Uniunii. Marko Bela are cativa asi. Dar s-ar putea sa nu fie suficient.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.