Senatorul Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD, a solicitat Guvernului sa desfiinteze Autoritatea Nationala de Reglementare a Gazelor Naturale. Diaconescu reproseaza Autoritatii faptul ca s-a dovedit "total neputincioasa" in negocierea pretului gazelor naturale cu companiile producatoare. "Daca in exclusivitate companiile din Romania stabilesc preturile la gaze naturale, ce rost mai are sa pastram in activitate o astfel de institutie?", se intreaba Diaconescu.

El a afirmat ca, in conformitate cu legislatia romaneasca si europeana, ANRGN era obligata sa intervina atunci cand preturile sunt majorate pe baza unor interese private prin aplicarea unor amenzi sau chiar ridicarea licentelor companiilor care maresc tarifele in mod nejustificat. Or, ANRGN nu si-a folosit nicio atributie in cazul recentei mariri de preturi.

"ANRGN are un singur rol, acela sa acopere derobarea Guvernului fata de obligatia care ii revine de a controla interventia unor interese private, interese private care, insa, sustin in acest moment, din punct de vedere economic, Guvernul", a acuzat senatorul social-democrat. El sustine ca argumentul dupa care marirea ar fi fost impusa de UE nu este valid deoarece Uniunea a cerut doar ca tarifele sa acopere costurile de productie si distributie, conditie care a fost deja indeplinita.

Social-democratii arata ca principalii perdanti in acest caz vor fi categoriile cele mai defavorizate: consumatorii casnici si companiile cu consum redus. Asta pentru ca marii consumatori au oportunitatea de a negocia direct sumele pe care le vor plati pentru gazele naturale.

Acuze asemanatoare au fost aduse si de presedintele PIN, deputatul Cosmin Gusa. Acesta sustine ca micii consumatori vor suporta preturile ridicate cerute de Petrom la gazele din productia interna.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.