Fostul lider al PSD, Adrian Nastase se gandeste sa candideze la sefia PSD. "E o sugestie pe care mi-au facut-o mai multi colegi. O sa reflectez foarte serios.

E posibil sa accept sa candidez", a declarat Nastase miercuri seara, intr-o emisiune televizata. Pe de alta parte, Nastase a precizat ca nu este statutar ca la acelasi congres sa fie modificat si statutul si sa fie organizate si alegeri interne. De asemenea, Nastase a declarat transant ca avertismentul pe care l-a primit din partea organizatiei PSD sector 1 a fost o strategie orchestrata de presedintele PSD, Mircea Geoana, menita sa il determine sa plece de bunavoie din partid. "Smecheria" a fost pusa la punct, a adaugat Nastase, deoarece procedura de excludere a sa din partid ar fi mult mai complicata.

De asemenea, Nastase a recunoscut ca a incercat in 2003, pe vremea cand era prim-ministru, sa il convinga pe Traian Basescu sa puna bazele unei aliante PSD-PD.

"Ei au dorit sa faca o smecherie. Unii dintre ei. Sa ma provoace ca sa imi dau demisia (...) Acesta a fost planul si din acest punct de vedere, eu le-am spus urmatorul lucru: "Oameni buni, poate ca eu, intr-adevar, nu mai am loc in partidul lui Vanghelie, al lui Dan Tudorache si al lui Mircea Geoana. E-n ordine, dar dati-ma voi afara". Nastase a precizat ca fiind si membru al Consiliului National "lucrurile sunt mai complicate", in sensul ca pentru a fi dat afara din partid nu este de ajuns decizia filialei de care apartine, din moment ce in statutul PSD scrie ca "fiind membru al Consiliului National, totusi, trebuie un acord si din partea Consiliului National".

Prietenul la nevoie se cunoaste

Nastase a precizat ca nu a demisionat din partid datorita acelor "telefoane, mesaje, intalniri" primite de la o parte din membrii PSD care l-au determinat sa nu plece din partid. Referitor la candidatura pentru sefia partidului, Nastase a spus ca "este o sugestie pe care mi-au facut-o mai multi colegi zilele acestea si am sa reflectez foarte serios la aceasta chestiune (...) Este posibil sa accept acest lucru, dar deocamdata nu sunt pregatit".

La telefon cu Ioan Rus si Voiculescu

Adrian Nastase a spus ca a purtat o convorbire telefonica, dupa ce a anuntat ca nu demisioneaza din partid, cu vicepresedintele PSD, liderul grupului de la Cluj, Ioan Rus. Fostul premier s-a multumit doar sa spuna ca a discutat cu Rus "despre diverse lucruri", nedorind sa ofere mai multe detalii. Nastase a precizat totusi ca il respecta pe Rus si ca "a fost o succesiune de discutii pe care le-am avut si eu cred ca el a avut in general pozitii echilibrate si nu am nimic sa-i reprosez". "Vorbim din cand in cand, sa aflam fiecare ce mai face, cum o mai ducem cu sanatatea...", a adaugat Nastase.

Fostul premier a spus ca a purtat "zilele astea" convorbiri telefonice si cu presedintele PC, Dan Voiculescu, dar a negat orice intentie de a se alatura Partidului Conservator. Nastase a precizat ca discutia cu Voiculescu s-a rezumat doar la un schimb de opinii "despre ce se intampla cu unele dintre atacurile la adresa mea, despre unele dintre atacurile la adresa lui".

PSD-PD: la limita, dar posibil

Referitor la posibilitatea colaborarii viitoare intre PSD si PD, fostul premier a spus ca cele doua partide sunt incompatibile din punct de vedere doctrinar, dar ideea colaborarii "poate sa prezinte insa, sigur, la limita, nevoia unor solutii de tip pragmatic, care sa rezolve unele dintre problemele guvernarii".

"Am vrut o alianta cu Basescu"

Adrian Nastase a recunoscut ca a incercat in 2003, pe vremea cand era prim-ministru, sa il convinga pe Traian Basescu sa puna bazele unei aliante PSD-PD. Nastase a spus ca dorea o unificare a partidelor de stanga, in urma careia Basescu primea sprijinul PSD pentru Primaria Capitalei, cele doua partide ar fi candidat impreuna la alegerile parlamentare si ar fi format un nou guvern.

"I-am spus lui Traian: .

Traian Basescu mi-a spus atunci... mi se pare foarte interesant. Si i-am spus . Traian Basescu, sunt convins ca va confirma lucrul asta, a spus: ", a declarat Nastase.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.