Adrian Nastase are concurenta in cursa pentru functia de presedinte executiv al PSD. Vicepresedintele Sorin Oprescu si-a anuntat ieri colegii din Delegatia Permanenta ca-si va depune candidatura pentru aceasta functie, cu prilejul congresului partidului din luna aprilie.

"Astazi (ieri - n.r.) am anuntat Delegatia Permanenta ca-mi voi depune candidatura pentru presedinte executiv, daca aceasta functie va exista", a spus Oprescu. El a lasat sa se inteleaga faptul ca intrarea sa in competitie reprezinta un meci personal cu Adrian Nastase. Liderul PSD a luat aceasta decizie "in contextul periplurilor lui Adrian Nastase prin tara si al declaratiilor sale de la Cluj". La sfirsitul saptaminii trecute, Nastase a sustinut ca a primit din partea unor filiale PSD din Transilvania semnale negative in legatura cu desemnarea drept candidat la Primaria Capitalei a lui Marian Vanghelie, al carui director de campanie este Sorin Oprescu.
Surse din PSD ne-au declarat ca Oprescu le-a spus colegilor sai, pe un ton ironic, ca a refuzat sa candideze la Primaria Capitalei pentru ca isi doreste functia de presedinte executiv. Intrebat de ziaristi cum a reactionat Adrian Nastase cind si-a anuntat candidatura, Oprescu a spus: "Foarte deschis si prietenos. N-am mai discutat dupa aceea despre candidatura lui Vanghelie".

Senatorul PSD a adaugat ca decizia sa a fost comunicata "pe fondul problemelor ridicate de Viorel Hrebenciuc, conform caruia competitia in partid trebuie sa fie deschisa si onesta". Potrivit acelorasi surse, Hrebenciuc i-a reprosat lui Nastase ca imparte functii prin Ardeal, aluzie la indemnul adresat lui Ioan Rus de a candida pentru fotoliul de secretar general al PSD. Presedintele Consiliului National al PSD, Alexandru Athanasiu, considera ca intentia lui Oprescu este un lucru foarte bun. "Fiecare membru al partidului are dreptul de a candida la orice functie. Este foarte bine ca domnul Oprescu si-a anuntat candidatura din timp. Asta dovedeste ca PSD nu merge pe principiul "un loc - un om". Este foarte bine sa existe candidaturi multiple", a spus Athanasiu.

Conditii de vechime pentru accesul la functii

In alta ordine de idei, Delegatia Permanenta a fost informata in legatura cu o serie de propuneri de modificare a statutului care se refera la vechimea necesara pentru a candida la functiile de conducere din partid. Astfel, pentru pozitia de presedinte vechimea necesara este de zece ani, opt ani pentru cea de presedinte executiv, sapte ani - secretar general, cinci ani - vicepresedinte si patru pentru calitatea de membru in viitorul Birou Executiv National. Potrivit unor surse din partid, fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, nu este strain de aceste propuneri. Este insa vorba doar despre un proiect, existind putine sanse ca lucrurile sa ramina asa, mai ales ca membrii Delegatiei Permanente au criticat ieri cerintele privind "vechimea exagerata". Daca propunerile vor ramine in picioare, lideri ai PSD precum Mircea Geoana, Cristian Diaconescu sau Victor Ponta nu vor mai avea acces la functiile de conducere din partid.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.