"Poate ca unii vor sa ne indeparteze pe amandoi si sa ne trimita la Bruxelles", a comentat amuzat intr-o conferinta de presa liderul UDMR, inclusiv propunerile deputatului Tibor cu privire la candidatura dansului si a episcopului reformat Laszlo Tokes la Parlamentul European.

"Nu m-am gandit sa plec la Bruxelles. Consider ca am inca treaba aici". Marko Belo a afirmat ca formatiunea sa s-a gandit sa propuna in fruntea listei de candidaturi oameni tineri, bine pregatiti, si ca doreste ca cei propusi, "in final sa si candideze, nu doar sa traga lista in spate". Liderul UDMR s-a referit si la discutiile dintre Consiliul National Secuiesc si Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania privitoare la intocmirea unui document pentru stabilirea unui numitor comun al celor doua formatiuni. Cu toate acestea, nu s-a vorbit despre venirea celor din CNS in interiorul UDMR.

"Nici acum nu cred ca CNS ar fi un curent cu o reprezentare politica atat de mare. UDMR este singura formatiune stabila din Romania care a fost capabila sa se reformeze permanent si sa impuna decizii politice". UDMR va sustine aderarea Partidului Democrat la Partidul Popular European, in pofida neintelegerilor din ultima vreme si nu o va conditiona in nici un fel, pentru ca "insusi PPE va impune prin programa sa o anumita conduita", cu toate ca situatia minoritatilor nu s-a schimbat semnificativ in ultima vreme. "Noi am avut si nemultumiri in relatiile UDMR-PD si n-as putea sa afirm ca ne-am rezolvat toate divergentele.", a declarat Marko, a carui formatiune este deja membru cu drepturi depline in PPE.

Referitor la proiectul fundatiei Gojdu, Bela considera ca UDMR nu a vrut sa se implice prea mult in aceasta problema pentru ca, in viziunea sa, reprezinta mai mult o problema a partii romane, avand in vedere ca proiectul este menit sa asigure o reprezentare mai accentuata a culturii romane la Budapesta si inclusiv o suplimentare a burselor pentru tinerii studenti romani. In opinia sa, neratificarea, de catre Senat, a acordului bilateral privind infiintarea Fundatiei publice Gojdu "nu reprezinta un semnal pozitiv" dat executivului de la Budapesta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.