Democratii pregatesc despartirea de partenerii din Alianta. Reuniti in cadrul Colegiului Director National, la Buzau, liderii PD au transmis un mesaj cat se poate de clar liberalilor. Democratii i-au avertizat pe colegii lor de Alianta ca sunt dispusi sa accepte si alte oferte de colaborare politica in eventualitatea organizarii alegerilor anticipate

Surse din Partidul Democrat ne-au declarat ca exista posibilitatea ca democratii sa renunte la partenerii de Alianta si sa se alieze cu platforma initiata de Theodor Stolojan, daca aceasta va fi preferata de electorat si, bineinteles, daca va reusi sa smulga o bucata cat mai mare din PNL.

De altfel, intr-un interviu acordat recent unui post de radio, partenerul de platforma al lui Stolojan, Valeriu Stoica, declara ca ii vede foarte bine in fruntea unui partid mare de dreapta pe democratii Emil Boc sau Adriean Videanu. Or, acel mare partid de dreapta nu poate fi format decat din bucati liberale si din PD, la care se mai adauga cateva resturi politice cu blazon, de tipul PNtCD. Semn ca strategia pusa la cale de Basescu si Stolojan se aplica intocmai pe teren stau si atacurile extrem de dure la adresa liberalilor lansate la Buzau de liderii PD.

Cel mai inversunat a fost ministrul transporturilor, Radu Berceanu. Liderul democrat a spus ca alegerile anticipate ar fi trebuit sa fie organizate anul acesta, si nu anul viitor.

"Daca noi am fi reusit in prima parte a acestui an sa facem alegeri anticipate, am fi avut un guvern puternic, care si-ar fi putut face o perspectiva de 4 ani in primii 4 ani de dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", a declarat Berceanu in fata a peste 3.000 de membri PD.

Berceanu nu a uitat sa-i mustre pe liberali, precizand ca democratii au facut eforturi pentru ca Alianta D.A. sa functioneze. "PD, de doi ani de zile, a facut toate eforturile care i-au stat la indemana pentru a face Alianta sa functioneze. Tot ceea ce am incercat sa oferim liberalilor a fost respins. Le-am propus sa fuzionam, le-am propus diferite moduri de colaborare in beneficiul Aliantei, dar am fost respinsi", a subliniat iritat Radu Berceanu.

Ministrul liberal i-a avertizat pe liderii PNL ca eforturile PD nu vor mai continua, pentru ca ar fi in zadar, si ca de acum inainte democratii vor astepta oferte din partea lor. "Asteptam oferte acum de la partenerii nostri de Alianta", a spus ministrul transporturilor.

Un alt atac, extrem de dur, a venit din partea vicepresedintelui PD Liviu Negoita. Democratul i-a indemnat pe liderii PD sa fie mai fermi in fata liberalilor, sa nu mai cedeze atat de usor. "Partidul Democrat ar trebui sa dea dovada de mai multa fermitate in actul de guvernare. Ar trebui sa ne impunem punctul de vedere si sa le spunem colegilor nostri ca programul pe care ni l-am asumat trebuie sa il ducem la bun sfarsit", a declarat democratul.

Negoita le-a mai spus democratilor prezenti la reuniune ca liberalii au facut pana acum jocurile, dar ca a venit momentul ca PD-ul sa puna piciorul in prag. "in relatia cu colegii nostri liberali am tacut, ne-am facut treaba. in schimb, ei ce-au facut? Ne-au luat pana si basca si ne-au aruncat-o prin praf, au facut ce au vrut cu ea si in ultima perioada au facut numai ce au vrut ei. Este inadmisibil. Trebuie sa ne impunem punctul de vedere in actul de guvernare. Daca vom fi moi ca pana acum, vom avea de pierdut", a declarat Liviu Negoita.

Boagiu - atac direct la Tariceanu

La reuniunea Colegiului Director al PD, ministrul democrat al integrarii a laudat cum a stiut mai bine membrii PD ai cabinetului Tariceanu." Partidul Democrat prin ministrii sai a demonstrat ca faptele au vorbit si ceea ce se intampla la 1 ianuarie 2007 demonstreaza acest lucru", a declarat Anca Boagiu.

Ministrul integrarii europene nu l-a uitat pe premierul Tariceanu. Boagiu a criticat atitudinea primului ministru care si-a asumat succesul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Ministrul democrat le-a spus colegilor din PD ca seful executivului este" un personaj foarte fericit care, conducand un guvern cu asemenea ministri, poate acum sa se laude ca are el personal un succes". in opinia ministrului democrat, reusita integrarii se datoreaza ministrilor PD. "Eu cred ca este succesul PD-ului, este succesul Romaniei, este succesul tuturor celor care au muncit la acest proces", a spus Boagiu.

Emil Boc a copiat stilul basescian

Reuniunea Colegiului Director National al PD de la Buzau a fost folosita de presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, ca prilej pentru declansarea campaniei electorale.

Liderul democratilor nu a fost insa deloc original, ci a adoptat stilul fostului lider PD, Traian Basescu. Presedintele PD le-a vorbit democratilor despre descentralizare, importanta integrarii europene si nu a ocolit subiectul educatiei.

Emil Boc le-a cerut celor peste 700 de primari PD sa se pregateasca pentru perioada post-aderare, cand vor trebui sa prezinte proiecte proprii pentru dezvoltare. Pentru a-i sprijini liderii PD au initiat proiectul "Un primar, un proiect". Programul se va desfasura pe toata durata lunii noiembrie. Euroobservatorii PD vor face vizite in teritoriu pentru a-i familiariza pe primarii democrati cu noile cerinte european si pentru a-i invata cum trebuie intocmite proiectele pentru a atrage fondurile europene.

Democratii impun conditii dure liberalilor pentru alegerile pentru Parlamentul European

Liberalii vor trebui sa accepte oferta PD daca doresc sa participe pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European. Surse din cadrul Partidului Democrat au declarat ca PNL va trebui sa accepte oferta de 2 la 1 pentru democrati la alegerile pentru PE, avand in vedere faptul ca PNL a scazut in sondaje. Daca liberalii nu vor accepta oferta PD, democratii sunt hotarati sa participe singuri pe listele pentru alegerile PE.

Elena Udrea are unda verde la functia de secretar executiv al PD

Daca pana acum o eventuala candidatura a Elenei Udrea la functia de secretar executiv al PD era pusa sub semnul intrebarii, la Colegiul Director al PD, fostul consilier prezidential a primit unda verde de la liderii PD. Elena Udrea poate sa candideze linistita la aceasta functie chiar daca nu are vechime in PD.

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca se poate face o derogare de la Regulamentul partidului astfel incat si membrii PD care nu au o vechime in partid de 3 ani sa poata candida la functia de secretar executiv al PD.

La Consiliul National de Coordonare al partidului, din 9 decembrie, vor fi alesi 9 secretari executivi in Biroul Permanent al PD.

Elena Udrea a participat la lucrarile Colegiului Director al PD in calitate de invitat. Fostul consilier prezindential a atras multe priviri, joi seara, la petrecerea democratilor dintr-un club buzoian.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.