Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ieri ca Parlamentul va sprijini candidatura lui Leonard Orban pentru postul de comisar european, un examen important pe care acesta il va sustine in legislativul european. Bogdan Olteanu s-a intalnit cu Leonard Orban, cu care a discutat despre modalitatile in care Camera Deputatilor, parlamentul pot sa sprijine candidatura comisarului roman.

"Saptamana viitoare urmeaza audierile si se va aproba chestionarul specific, cel referitor la domeniul pe care Leonard Orban il va acoperi. Domnia sa lucreza in acest moment la pregatirea chestionarului general si urmeaza sa-l pregateasca pe cel specific. Dl. Orban se va bucura de tot sprijinul nostru in masura in care, in mod institutional, acest sprijin va fi utilizabil", a declarat Bogdan Olteanu, dupa intalnirea de la Palatul Parlamentului cu Leonard Orban.

Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, unul dintre lucrurile foarte importante pe care parlamentul de la Bucuresti trebuie sa le faca in perioada urmatoare tine de continuarea procesului de legiferare pentru asimilarea acquis-ului comunitar in ceea ce priveste procesul de reforma si integrare, pentru "a creste si consolida credibilitatea Romaniei in fata PE si a Comisiei Europene". "Pe de alta parte, exista discutiile la nivel politic, argumentele politice pe care sper, de data aceasta, ca toate grupurile parlamentare le vor face in fata partenerilor lor europeni astfel incat sa sprijine candidatura dlui Orban pentru pozitia de comisar", a spus Olteanu.Leonard Orban nu a dorit sa dea declaratii presei, Bogdan Olteanu mentionand ca acesta nu va face comentarii pana cand nu va parcurge toate etapele de validare in functie.

"Distributia portofoliilor apartine presedintelui CE"
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, ieri, ca decizia referitoare la organizarea si distributia portofoliilor in cadrul Comisiei Europene apartine presedintelui acestui organism.

"Cred ca se face o usoara confuzie referitoare la modul in care se constituie si se organizeaza CE, pentru ca decizia referitoare la repartitia portofoliilor apartine presedintelui Comisiei. Pana in momentul cand portofoliul va fi exact definit, iar acest lucru se va intampla in urmatoarele zile sau saptamani, e foarte greu sa discutam despre faptul ca reprezentantul Romaniei are un portofoliu bun sau rau, mare sau mic. Competentele comisarului roman vor fi definite pe parcurs si apoi vom vedea in ce masura exista un singur domeniu, mai multe domenii sau domeniul respectiv acopera mai multe arii de competenta", a afirmat Olteanu, la finalul unei intalniri cu Leonard Orban.

PSD a pledat, imediat dupa aflarea domeniului de activitate care-i va reveni comisarului european din partea Romaniei, pentru o consultare a autoritatilor statului cu toate partidele politice cu influenta in familiile europene, pentru renegocierea mandatului de comisar. In caz contrar, PSD a apreciat ca Leonard Orban trebuie sa-si dea demisia din viitorul post. Autoritatile de la Bucuresti trebuie sa fie constiente ca Romania nu-si ocupa locul pe care il merita. Mandatul obtinut de Romania este subtire in relatia politica, riscand astfel ca acest portofoliu sa fie mentinut in 2009", a declarat, miercuri, Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD.El a sustinut ca mandatul de comisar european pentru multilingvism a fost acordat Romaniei dupa consultarea reprezentantilor Comisiei Europene cu premierul Calin Popescu-Tariceanu.

"Acest mandat trebuie rediscutat, pentru ca este posibil ca, fara o incarcatura politica, acest mandat sa fie anulat in 2009 cand numarul de mandate de comisar european va fi mai mic decat numarul de state membre, fiind astfel posibil ca Romania sa-si piarda reprezentarea", a afirmat Diaconescu.

Deputatul social-democrat Cristian Dumitrescu, observator in legislativul european, a solicitat, de asemenea, autoritatilor din Romania sa ceara "un post adevarat" pentru comisarul european.
"Solutia propusa de Romania este extrem de modesta iar desemnarea lui Leonard Orban s-a produs la o cafeluta de dimineata intre presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu", a afirmat Cristian Dumitrescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.