Conducerea PSD strange astazi randurile la Tg. Mures. Motivul? Un Comitet Executiv si un Consiliu National, care au menirea de a pregati Congresul extraordinar al partidului, dar si de a decide asupra unui subiect care a iscat multe discutii la varful partidului: referendumul intern.

Caci, printre multele intrebari ale chestionarului cu pricina se afla si cea referitoare la puterea care ii va fi acordata presedintelui PSD - de a-si alege sau nu propria echipa. Asadar, la Comitetul Executiv de astazi, sedinta care are loc, statutar, inaintea Consiliului National, se va adopta o "hotarare privind organizarea unor consultari in PSD".

Aceasta hotarare va fi supusa votului Consiliului National, dar avand votul Comitetului Executiv va fi o formalitate trecerea sa. Membrii partidului vor raspunde la 13 intrebari, unele dintre ele destul de alambicat formulate. Intrebarea arzatoare pentru Mircea Geoana, care reprezinta de fapt miza referendumului prin care membrii partidului sunt chestionati daca vor sau nu ca liderul PSD sa-si aleaga singur echipa, a fost "plasata", strategic, spre finalul chestionarului, pe pozitia 12. Se mizeaza pe faptul ca, pana va ajunge la intrebarea din penultima pozitie, "plebea" partidului se va plictisi si va raspunde automat.

Dupa cum ne-au explicat surse din partid, tot strategic, la finalul chestionarului a fost trecuta si o urare din partea presedintelui PSD, Mircea Geoana, care le multumeste celor care au raspuns la intrebari "pentru implicarea in acest proiect", inducand astfel impresia ca toti fac parte din aceeasi echipa, cea a lui Mircea Geoana, si toti sunt implicati in reformarea partidului.

La Consiliul National de astazi se asteapta ca si fostul lider al partidului, Adrian Nastase, sa tina un discurs pe tema schimbarii strategiei partidului. Se asteapta sa fie un discurs critic, dar fostul presedinte al PSD a negat ca acesta se va transforma intr-o platforma politica, dupa modelul folosit de fostii liberali Theodor Stolojan si Valeriu Stoica. "Nu vreau sa incep un razboi in partid si nu imi fac vreun plan sa deranjez pe nimeni, acum, cand vad ca problema partidului este sa-i mangaie pe cap pe liderii sai", a declarat Nastase.

Acesta considera ca trebuie schimbata strategia partidului deoarece in prezent situatia PSD "nu este extraordinar de buna". Chiar daca sunt asteptate unele voci critice la acest Consiliu, este putin probabil ca totul sa se transforme intr-o batalie pe fata. Adevaratul razboi se va da in perioada de dupa Consiliu, pana la Congres, atunci cand se va contura o optiune majoritara in ceea ce priveste modul in care va fi modificat Statutul partidului si cum va fi construita noua formula de conducere.

Astazi are loc confruntarea orgoliilor de la varful PSD, in cadrul Consiliului National al partidului, care se va tine la Tg. Mures. Este un consiliu programat sa dureze patru ore, ocazie pentru liderul PSD, Mircea Geoana, sa testeze starea de spirit din partid in ceea ce-l priveste.

Si este o sedinta la care se va decide data Congresului extraordinar al partidului. Mult mai important din punct de vedere al schimbarilor ce vor avea loc in partid este Comitetul Executiv National, care se desfasoara astazi, inaintea consiliului, sedinta la care se va decide organizarea referendumului intern. Totul, insa, este facut pentru ca Mircea Geoana sa arate ca exista democratie in partid. De altfel, Geoana se declara adeptul unui "stil relaxat de a conduce". Aceasta relaxare, insa, in loc sa duca la reducerea numeroaselor structuri de conducere mentine un sistem stufos, in care fiecare sa creada ca detine o felie din ceea ce este tortul conducerii, dar, in realitate, decizia sa fie la nivelul structurii centrale.

Si totusi, Mircea Geoana nu a reusit sa dea senzatia ca detine fraiele partidului. La Comitetul Executiv de astazi se va adopta o "Hotarare privind organizarea unor consultari in PSD". Este vorba de celebrul referendum din partid, prin care Mircea Geoana vrea sa isi aleaga singur echipa de vicepresedinti, pentru a-si intari astfel pozitia. Aceasta hotarare va fi supusa votului Consiliului National, dar avand votul Comitetului Executiv, va fi o formalitate trecerea sa.

Miza - la finalul chestionarului

Documentul care urmeaza sa fie adoptat astazi, prin care se decide organizarea referendumului, a fost redactat deja. La primul punct este stabilita data referendumului intern: "in perioada 4 - 26 noiembrie 2006, cu prilejul Conferintelor Extraordinare ale organizatiilor judetene ale PSD organizate in pregatirea Congresului Extraordinar al PSD se va realiza o consultare a participantilor la aceste actiuni pe probleme privind teme politice actuale si statutul PSD".

La cel de-al doilea punct "se imputerniceste Biroul Permanent National al PSD sa stabileasca si sa aprobe mecanismul de consultare si temele ce vor face obiectul acestei actiuni". Ca si cum aceste teme nu ar fi fost deja stabilite. Numai ca un document al Biroului Permanent National, in posesia caruia ziarul nostru a intrat, dovedeste nu numai ca temele referendumului au fost deja stabilite, dar intreg chestionarul a fost elaborat.

Astfel, membrii partidului vor raspunde la 13 intrebari, unele dintre ele destul de alambicat formulate. Intrebarea arzatoare pentru Mircea Geoana, care reprezinta de fapt miza referendumului, prin care membrii partidului sunt chestionati daca vor sau nu ca liderul PSD sa-si aleaga singur echipa, a fost "plasata" spre finalul chestionarului, pe pozitia 12. Asezarea acestui punct sensibil in finalul chestionarului tine de o strategie psihologica, bazata pe plictisul celor chestionati de a raspunde la atatea intrebari.

Tot strategic, la finalul chestionarului a fost trecuta si o urare din partea presedintelui PSD, Mircea Geoana, care le multumeste celor care au raspuns la intrebari "pentru implicarea in acest proiect", inducand astfel impresia ca toti fac parte din aceeasi echipa, cea a lui Mircea Geoana si toti sunt implicati in reformarea partidului. Unul dintre autorii acestui chestionar este senatorul Doru Ioan Taracila, unul dintre "greii" partidului, care a preferat in ultimul timp sa se retraga in umbra. Intrebarile la care vor raspunde membrii PSD sunt impartite in "teme politice", printre care si modalitatea in care sa candideze PSD in alegeri si "probleme de statut".

Ce vor fi intrebati membrii partidului

1. Care apreciati ca ar trebui sa fie ierarhia prioritatilor ofertei electorale si a programului de guvernare sustinute de PSD ? (intrebare cu mai multe variante de raspuns)

2. Sunteti de acord ca PSD, in cazul ajungerii la guvernare, sa elimine cota unica de impozitare si sa reintroduca sistemul de impozitare progresiva? (intrebare cu doar 3 variante de raspuns: da, nu, nu stiu)

3. Sunteti de acord ca PSD, in cazul in cazul ajungerii la guvernare, sa continue procesul de descentralizare administrativa prin cresterea rolului autoritatilor locale in gestionarea resurselor publice? (intrebare cu doar 3 variante de raspuns: da, nu, nu stiu)

4. Credeti ca, in perioada post-aderare, rolul prefectului
-ar trebui sa creasca
-ar trebui sa fie diminuat
-poate sa ramana la fel
-ar trebui sa dispara functia de prefect
-nu stiu/nu raspund

5. Considerati ca, la urmatoarele alegeri, PSD ar trebui sa candideze singur sau ar trebui sa candideze intr-o platforma a stangii, impreuna cu alte partide neparlamentare, sindicate, forumuri etc.?
-PSD sa candideze singur
-PSD sa candideze intr-o platforma a stangii
- Nu stiu, nu raspund

6. Sunteti de parere ca mecanismele de descentralizare a deciziei in partid prin costituirea de organisme specifice (exemplu: Consiliul Presedintilor organizatiilor judetene) ar trebui sa fie cuprinse in statutul PSD? (intrebare cu doar 3 variante de raspuns: da, nu, nu stiu)

7. Care credeti ca trebuie sa fie durata mandatului pentru conducerea PSD ?
-2 ani
-4 ani
-Alta durata ..........

8. Considerati ca ar trebui tinut separat Congresul pentru modificarea Statutului PSD de Congresul pentru alegerea conducerii partidului?
-DA - ar trebui tinute doua Congrese separate
-NU - ar trebui tinut un singur Congres pentru ambele chestiuni
-Nu stiu

9. Credeti ca este normal ca sa fie stabilite criterii precise si transparente pentru evaluarea interna a candidaturilor membrilor PSD pentru functii de partid sau pentru administratia publica? (intrebare cu doar 3 variante de raspuns: da, nu, nu stiu).

10. Daca ati raspuns cu DA, atunci va rugam sa evaluati acordul sau dezacordul fata de urmatoarele tipuri de criterii:
-Pregatire profesionala
-Experienta de conducere
-Imaginea publica
-Integritatea morala
-Performantele activitatii politice prin implicarea in proiecte si programe ale PSD
-Aprecierea colegilor de partid
-Respectarea legilor

11. Care credeti ca ar trebui sa fie, in opinia Dvs, numarul de vicepresedinti ai PSD?
a. la nivel central 7 - 8 - 9 - 10 - 12 - alt numar
b. la nivel local 7 - 8 - 9 - 10 - 12 - alt numar

12. Credeti ca pentru eficienta si coerenta activitatii echipei de conducere la nivel central ar trebui ca :
-Presedintele partidului sa propuna echipa (Vicepresedintii si Secretarul General).
-Vicepresedintii si Secretarul General sa fie alesi pe baza candidaturii proprii.
-Alta varianta. Care ?
-NU STIU; NU RASPUND

13. Care credeti ca ar trebui sa fie criteriul pentru stabilirea specificului functiilor de vicepresedinte? (O singura optiune)
-Vicepresedinti alesi pe regiuni de dezvoltare
-Vicepresedinti specializati pe domenii de activitate
-Vicepresedinti alesi prin vot, fara nici un criteriu prestabilit

Infierarea guvernarii de dreapta

Primul subiect care va fi discutat in cadrul Consiliului National de astazi este unul electoral. Va fi supus dezbaterilor documentul "Romania sociala", document prin care este infierata actuala guvernare de dreapta si se sustine necesitatea revenirii la putere a guvernarii PSD. "Esecul dreptei in conducerea treburilor tarii este evident pentru toata lumea. Ea nu produce progres social masurabil in calitatea vietii oamenilor. Dimpotriva, pune sub semnul intrebarii integrarea europeana demna a majoritatii cetatenilor tarii", se arata in document.

Decizii luate inainte de aflarea vointei membrilor de partid

Din nou, conducerea PSD actioneaza inainte de a afla vointa membrilor partidului, ceea ce dovedeste ca celebrul chestionar are intrebari de umplutura. Si aceasta, deoarece documentul "Romania sociala", care se vrea a fi un fel de program electoral al PSD, prevede clar renuntarea la cota unica de impozitare.

Chiar daca membrii de rand ai partidului vor fi intrebati ulterior acestui Consiliu National daca sunt sau nu de acord cu renuntarea la cota unica de impozitare. "Cota unica de impozitare nu a produs miracolele promise pentru economia romaneasca, ci doar izolate in conturile unui numar restrans de patroni si salariati cu venituri mari. Rezultatul de necontestat al cotei unice: saracii au devenit mai saraci, iar bogatii au devenit mai bogati", se arata in documentul "Romania sociala".

Mai mult, conducerea PSD propune, in schimbul renuntarii la cota unica, impozitarea progresiva: "sistem de impozitare progresiva, simpla, in care cei cu salarii mici vor plati un impozit mai mic, iar cei care au venituri mari si foarte mari, un impozit mai mare, dar care sa-i incurajeze sa contribuie la solidaritatea sociala de care si ei au nevoie".

De asemenea, bugetul de stat pe 2007 este criticat, PD si PNL fiind acuzate ca zilnic "comit adevarate atentate sociale la viata oamenilor prin mentinerea pensiilor si salariilor de mizerie, reducerea la jumatate a listei medicamentelor compensate, diminuarea de la 90% la 50% a compensarii unor medicamente, nevaccinarea la timp a copiilor impotriva epidemiilor."

"Guvernare iresponsabila"

Pregatirea pentru alegeri a PSD este evidenta. Documentul "Romania sociala" a fost redactat intr-un autentic limbaj electoral.

Astfel, guvernarea Tariceanu este catalogata drept o "guvernare care revarsa peste societatea romaneasca ceea ce s-a priceput mai bine sa produca: Scandal, Confuzie, Incompetenta, Iresponsabilitate si Uriase Frustrari Sociale" , care dovedeste "o grava lipsa de pricepere in conducerea treburilor publice", "o guvernare antisociala si antieconomica", "o guvernare care dirijeaza 80% din banii publici catre clientii sai politici", concluzia documentului fiind ca actuala guvernare este caracterizata de "iresponsabilitate si incompetenta".
1 miliard de euro anual la bugetul de pensii
Limbajul electoral este dublat de cel filosofico-politic atunci cand vine vorba despre ceea ce vrea sa faca PSD daca ajunge la guvernare. Totul prezentat ca si cum partidul, condus acum de Mircea Geoana, nu a fost niciodata la putere.

Asadar, documentul "Romania sociala" face un portret al tarii asa cum va arata daca PSD castiga puterea: "un Stat Social, intemeiat pe lege, care va fi aliatul cetatenilor in batalia pentru eliminarea saraciei, sprijinul cel mai puternic pentru adaptarea tuturor la schimbarile pe care viitorul le va aduce".

Fara a preciza de unde poate obtine fondurile, PSD promite "introducerea pensiei minime garantate, corelata cu valoarea cosului minim, precum si cresterea pensiilor de asigurari, prin transferarea de la bugetul statului catre bugetul de pensii, in fiecare an, a 1 miliard de euro" Mai mult, PSD isi propune "cresterea punctului de pensie (raportul dintre pensie si salariul mediu) la 50% din salariul mediu brut pe economie".

La aceste sume se adauga "dublarea pensiilor agricultorilor, dublarea pensiilor viagere ale persoanelor care isi vand sau arendeaza terenurile agricole", alocatii de sprijin pentru cei care au sub 1 hectar de pamant agricol, "majorarea alocatiei familiale cu 50% pentru cele peste un milion de familii monoparentale", precum si cresterea indemnizatiei de maternitate pentru mame.

Documentul subliniaza faptul ca toate aceste promisiuni formeaza "Noul Contract Social" pe care isi va axa PSD guvernarea, in cazul in care va reveni la putere. "Misiunea fundamentala a PSD este sa transforme sacrificiile populatiei din perioada integrarii in beneficii echitabile pentru toti, in anii care vin", se arata in finalul documentului.

Limbajul nationalismului

Pe langa discutarea acestui proiect al "Romaniei sociale", la Consiliul National de astazi se vor adopta doua rezolutii. Prima rezolutie are un ton nationalist, se intituleaza "Redobandirea demnitatii nationale intr-o Romanie europeana", fiind creata special pentru castigarea electoratului din zonele in care romanii sunt minoritari, cum ar fi judetele Mures, Harghita si Covasna. Strategii PSD s-au gandit ca nu vor avea cum sa atraga electoratul maghiar, care si asa este impartit intre UDMR, UCM, CNS si alte organizatii asemanatoare.

Drept urmare, au decis sa cucereasca populatia de romani get-beget, care exista in aceste judete, un prim semnal fiind organizarea acestui consiliu in Tg. Mures. Rezolutia infiereaza administratia locala maghiara din aceste judete: "Nimic nu lezeaza mai mult sentimentul demnitatii nationale decat modul in care statul roman se implica in respectarea drepturilor romanilor din judetele Harghita si Covasna. Zilnic asistam la abuzuri ale administratiei locale maghiare din aceste judete asupra romanilor, dar institutiile statului roman raman pasive".

In acest context, nu putea sa scape de critica social-democratilor nici UDMR: "PSD considera ca ofensiva recenta a UDMR si a altor organizatii maghiare privind realizarea pentru autonomia tinutului secuiesc reprezinta un act profund neconstitutional si generator de conflict interetnic". Drept urmare, PSD se angajeaza ca va sustine "proiecte legislative prin care romanii din judetele in care sunt minoritari sa fie reprezentati de drept in administratia locala, dar si in Parlamentul Romaniei".

Bugetul Romaniei, "pentru clientela politica a PNL si PD"

Tot la Consiliul National de astazi PSD va decide ca parlamentarii partidului sa nu voteze bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pentru 2007. In Rezolutia cu privire la buget se arata ca "in spatele vorbelor despre descentralizare ale liderilor PNL si PD asistam la un proces de centralizare fara precedent, in special a resurselor care vor fi distribuite prin institutii centrale, unde PNL si PD si-au plasat clientela politica".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.