Pe cine considerati vinovatul principal pentru impasul in care se afla acum PSD?

Dati-mi voie sa nu fiu de acord cu aceasta intrebare. Despre vinovatii de la PSD vorbesc destul adversarii nostri politici. Si am vorbit si noi destul - aproape ca nu putem fi opriti, uneori. Am avut destul timp de reflectie dupa alegeri pentru a intelege cu totii ce n-a mers, unde ne-am blocat si cum se impart responsabilitatile. Am vorbit atat de mult despre greseli, incat am ajuns sa asociem PSD in sine sau guvernarea PSD cu o mare greseala.

Ceea ce nu putea decat sa-i faca fericiti pe cei din actuala putere, care au contemplat linistiti cum principalul partid de opozitie se contesta singur? Acum putem depasi aceasta etapa. Si acesta este si mesajul pe care il voi transmite colegilor mei la Consiliul National: sa nu ne mai fim inamici noua insine. Sa vorbim despre ceea ce ne leaga, despre ceea ce ne tine impreuna. Dupa 2004, PSD a devenit, in imaginea publica, un fel de catastrofa. Dar daca ar fi fost asa, n-am fi plecat cu totii de mult acasa? Ce ne-ar mai fi tinut pe toti in jurul unei cauze pierdute?

Credeti ca e posibila reunirea tuturor liderilor PSD in jurul unei cauze comune?

Sunt sigur. Este singura sansa de a merge mai departe ca partid si nu doar ca grupuri sau factiuni. Disensiunile din ultima perioada nu sunt decat rezultatul incercarilor individuale de a resuscita un corp care parea ca nu mai raspunde la tratament. Am pierdut din vedere cu totii ca in toate momentele fundamentale ale existentei noastre ca partid, forta noastra a venit din solidaritate. Am construit impreuna, am castigat impreuna. PSD n-a fost niciodata un PD - un partid al unei singure persoane, care se ridica si cade odata cu acea persoana. Si care, daca ea dispare, nu-i poate supravietui. Noi am functionat ca o echipa de lideri, fiecare valoros in felul lui, fiecare cu abilitati proprii, fiecare capabil sa aduca ceva distinct echipei.

Aveti foarte mare incredere in regasirea consensului, dar evolutia PSD din ultimii ani nu pare sa ofere indicii ca acest consens ar mai fi posibil. De unde aceasta incredere?

Sunt aici de la inceputurile acestui partid; multi dintre colegii mei - la fel. Cu totii am cunoscut succesul ca parte a PSD, iar impreuna l-am transformat in cel mai mare partid din Romania. Nici o parte individuala nu poate avea pretentia de a ajunge singura la nivelul acelui intreg si toti colegii mei sunt constienti de aceasta realitate. Am cazut in capcana coalitiilor de dreapta si am uitat lectia solidaritatii si a dialogului. Le vom invata din nou, fiindca e singura noastra solutie.

Sunteti un sustinator al variantei de noi alegeri pentru functiile de conducere in PSD?

Sunt un sustinator al ideii ca, odata aleasa, conducerea partidului trebuie sustinuta in ceea ce face. Nu putem conduce cu totii simultan. Dar apoi echipa de conducere trebuie sa isi asume si raspunderea pentru rezultatele politice obtinute (inclusiv in ce priveste evolutia in sondajele de opinie). Democratia de partid - ca si democratia insasi - presupune delegarea responsabilitatii si acceptarea deciziilor celor pe care i-ai ales sa te reprezinte. Altfel, cadem cu totii in capcana lui Traian Basescu si vorbim din doua in doua zile despre alegeri anticipate.

Dezaprobati aceasta noua propunere a presedintelui?

Am dezaprobat-o intotdeauna si nu mi-am schimbat parerea intre timp. Alegerile anticipate nu vor rezolva nimic, fiindca nu cred ca putem obtine o majoritate mai stabila decat in prezent. Alianta de la putere este in plina destructurare, iar niciunul din cele doua partide nu poate obtine un scor peste cel al Aliantei din 2004.

De asemenea, PSD nu este inca suficient de pregatit pentru a aspira la castigarea alegerilor, oricat de optimisti am vrea sa parem in fata opiniei publice. Singura consecinta certa a unor eventuale anticipate ar fi cresterea reprezentativitatii partidelor catre care se indreapta cei nemultumiti si nu stiu de ce ar trebui sa sustinem o astfel de tendinta. Deci, simplificand, nu am cum sa fiu de acord cu o solutie care nu face decat sa scada si mai mult legitimitatea partidelor si sa permita presedintelui sa devina tot mai puternic in raport cu restul institutiilor politice.

Pentru ca am ajuns sa discutam despre probleme electorale, care credeti ca trebuie sa fie obiectivul PSD pentru viitoarele alegeri europene?

PSD trebuie sa isi propuna sa castige aceste alegeri europene. Avem oameni bine pregatiti si experimentati pentru a se ocupa cu succes de problemele europene. Am vazut si acum toata aceasta agitatie declansata de numirea unui comisar european din partea Romaniei. Daca am fi ramas la putere, nu ar fi existat asemenea probleme. Am fi avut si consens privind numirea, am fi avut si variante suficient de convingatoare din care sa alegem si, mai mult, am fi avut si intelepciunea politica de a forta obtinerea unui portofoliu important pentru Romania. Relatiile noastre cu Uniunea Europeana trebuie sa inceapa sa fie privite tot mai pragmatic. Devenind parte a Uniunii, aceste probleme devin parte din agenda interna, iar PSD trebuie sa isi propuna, in aceasta relatie, obiective similare cu cele de pe plan intern. Respectiv, sa se impuna si in Europa, si in Romania drept cea mai puternica si credibila forta politica romaneasca.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.