In cautarea unei identitati si a legitimarii externe, partidele romanesti si-au inventat electoratele pentru a adera la grupurile din PE

Iminenta aderarii a determinat partidele politice romanesti sa intre intr-o cursa frenetica dupa legitimare internationala.Prezenta intr-un grup parlamentar poate aduce atat beneficii financiare, cat si posibilitatea accesului in comisiile de specialitate ale PE.

Prezenta intr-o organizatie care reuneste mai multe partide de aceeasi orientare contribuie la definirea identitatii politice a partidelor dintr-o tara cu traditie democratica recenta precum cele din Europa de Est.

Stanga s-a "integrat" mai repede

Situatia difera de la partid la partid: unele nu au socotit o prioritate acest lucru, altele au avut probleme in a fi acceptati de europenii carora au dorit sa li se alature.

Pe stanga, lucrurile sunt clare. PSD este membru in Partidul Socialist European din iunie 2005.
In timp, pesedistii au scapat de eticheta de partid neocomunist, iar abandonarea doctrinei social-democrate de catre PD a facut din PSD singurul partener al PES. Inghesuiala mare a fost pe culoarul crestin-democratiei. In mare parte din oportunism, dat fiind faptul ca PPE are ponderea cea mai mare in Parlamentul European.

Dezamagiti de sprijinul acordat PSD de catre PES in campania electorala, PD a decis sa renunte la aceasta afiliere in favoarea PPE. Desi cererea a fost motivata de apropierea dintre PD si "popularismul european", este neclar ce inteleg pedistii prin aceasta formula.

In plus, referirile la crestinism sunt aproape inexistente in doctrina PD.

Insa pedistii au facut primii pasi in aceasta directie, afirma analistul Alina Mungiu Pippidi, incepand cu sustinerea cotei unice si terminand cu opozitia fata de controlul averilor clericilor. PD a obtinut statutul de observator in PPE din septembrie 2005, iar sansele de a deveni membru plin vor creste dupa aderare.

PRM, potential lider al nationalismului din UE

Tot de PPE au incercat sa se lipeasca si conservatorii, dar au fost refuzati. In consecinta, Voiculescu s-a indreptat catre liberalii europeni. Rezervele persista si aici, mai ales fata de titulatura de "conservator". Discutiile privind aderarea la Partidul European Liberal Democrat vor continua dupa alegerile europarlamentare, dar PC are sanse mici sa trimita vreun reprezentant in PE.

In schimb, PNL are o pozitie solida in ELDR. O oarecare inadecvare persista si in cazul lor, liberalii romani fiind mai traditionali decat omologii lor care au o atitudine mai centrista. Respins de PPE, PRM s-a intors la un proiect pe care C.V. Tudor l-a initiat in noiembrie 1997, impreuna cu Jean-Marie Le Pen - crearea unei organizatii a partidelor de extrema dreapta.

Deja se poarta negocieri pentru constituirea unui grup parlamentar in PE. In caz de reusita, PRM va fi al doilea ca pondere, dupa Frontul National (Franta).

Alina Mungiu (SAR) crede ca importanta afilierilor este uneori supraestimata. Mungiu sustine ca sfera competentelor Parlamentului European face uneori irelevante orientarile ideologice.

"Subiectele care au relevanta din punct de vedere doctrinar, precum taxele sau redistribuirea veniturilor, sunt de competenta statelor membre, in timp ce PE dezbate mai mult subiecte de importanta simbolica, nu ideologica, precum imigratia", a declarat Mungiu Pippidi. Ea a spus ca goana dupa afiliere porneste dintr-un program pe care acestea il urmaresc pe viitor, nu dintr-o afinitate reala. "Familiile de partide din Europa de Est nu sunt identice cu cele din Vest. Ele si-au inventat niste electorate", a argumentat presedintele SAR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.