Fondatorul Partidului Social Democrat (PSD), senatorul Ion Iliescu, a afirmat ieri, cu prilejul unui simpozion, ca meritul pentru reusita integrarii europene a Romaniei la 1 ianuarie 2007 apartine fostei guvernari. "Am intrat in 2000 cu o mostenire foarte grea si cu intrebarea daca ramanem sau nu cuplati la valul de largire sau vom fi plasati intr-un val ulterior. Este, fara indoiala, meritul guvernului Nastase, care a avut o organizare foarte metodica a urmaririi procesului de integrare in Uniunea Europeana (UE).

El personal, cu cei 15 ministri, si-a obtinut la Copenhaga formula de mentinere a cuplarii noastre la formula <<10 + 2>>, a fost un moment nodal pentru noi ca sa nu pierdem cursa aderarii", a declarat Ion Iliescu. Senatorul social-democrat a mentionat ca, pana in 2004, Romania a reusit sa inchida toate capitolele de negociere cu Uniunea Europeana. "Acum ne aflam in fata momentului de inchidere a acestei operatiuni si de intrare a Romaniei ca membru de facto al UE", a adaugat Iliescu. Fostul sef al statului a aratat ca, in prezent, UE se afla in fata unor probleme, acestea fiind legate, in principal, de structura institutionala si de modelul social-european.

In opinia senatorului PSD, Europa dispune de singura experienta istorica valabila in contextul marii problematici de astazi la scara globala. "In contextul avansarii procesului de globalizare, ritmul de crestere economica este fara precedent in toata istoria umanitatii", a mentionat Ion Iliescu. Referindu-se la nominalizarea lui Leonard Orban pentru postul de comicar european, Iliescu considera ca acesata reprezinta o solutie de compromis. "Pentru Romania ar fi fost preferabil sa aiba la Bruxelles un fost premier sau un fost ministru", a precizat Iliescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.