Presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, a declarat ieri intr-o conferinta de presa ca "problema anticipatelor nu depinde de Partidul Democrat". Pozitia democratilor ramane aceeasi in cazul in care este luata hotararea alegerilor anticipate. In cazul in care acestea nu vor fi declansate, PD isi va indeplini responsabilitatile in ministerele pe care le detine. Singurul care poate declansa procedura alegerilor anticipate este premierul. Hotararea premierului fiind decisiva din punct de vedere constitutional. Contextul politic pentru organizarea de alegeri anticipate depinde de Partidul National Liberal si de premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, ieri, intr-o conferinta de presa. "Daca le puteam organiza singuri (alegerile anticipate-n.red.), le-am fi organizat din 2005", a spus liderul democrat.

Emil Boc a afirmat ca in ceea ce priveste alegerile anticipate discutiile cu PNL nu au avansat. Potrivit unor surse din partid, democratii nu agreeaza prezenta pe liste comune cu liberalii pentru viitoarele alegeri la o paritate unu la unu, asa cum au propus recent unii dintre liderii Partidului National Liberal. Aceleasi surse au declarat ca in Biroul Permanent National (BPN) s-a discutat aceasta problema, liderii democrati exprimandu-si dezacordul fata de o asemenea propunere. BPN a mai decis sa respinga ideea avansata de liberali cu privire la realizarea unui cod etic al Aliantei D.A.

Liderii democrati considera ca pentru o buna functionare a Aliantei D.A. este suficient sa se respecte actualul protocol de functionare, urmand ca eventualele neintelegeri sa fie transate in cadrul comisiei de etica si arbitraj. Referindu-se la ministrul Justitiei, Emil Boc a declarat ca "Monica Macovei s-a bucurat si se bucura de sprijinul PD si nu exista nici un plan ascuns al PD de a o inlatura de la conducerea ministerului, asa cum s-a sugerat". Aceasta informatie vine dupa ce in presa de ieri a aparut o informatie potrivit careia PD ar urmari sa o inlature pe Monica Macovei din fruntea Ministerului Justitiei din cauza atitudinii sale "arogante" si a faptului ca nu colaboreaza cu parlamentarii democrati, in acest sens urmarindu-se trimiterea ei ca judecator la CEDO sau la Curtea Europeana de Justitie.

Intrebat de relatia cu Partidul Conservator (PC) in contextul in care acesta nu a retras motiunea simpla impotriva vicepremierului Marko Bela, Emil Boc a precizat ca: "Relatia noastra cu UDMR se bazeaza pe respectarea Constitutiei si a cadrului legal existent.

Daca doresti sa treci in opozitie, poti sa semnezi motiuni simple sau de cenzura, dar atata vreme cat esti la putere nu poti initia motiune impotriva guvernului din care faci parte". Presedintele PD a reamintit faptul ca li s-a solicitat conservatorilor sa se decida daca raman la guvernare sau trec in opozitie, fiind de parere ca prin gestul facut acestia "se autoexclud din coalitie".

Emil Boc a mai spus ca situatia creata de faptul ca nu a fost retrasa motiunea simpla va fi discutata in Alianta D.A. si in coalitia de guvernamant.
La aceiasi conferinta de presa a mai participat si noul ministru al Apararii, Sorin Frunzaverde, care a anuntat ca bugetul Ministerului Apararii (MApN) va ajunge, anul viitor, la 7,7 miliarde de lei, cu un miliard de lei mai mare decat bugetul anului in curs.

Seful MApN a declarat ca a reusit sa obtina, in sedinta comisiilor de aparare reunite ale celor doua camere, o crestere semnificativa, astfel incat bugetul ministerului pentru anul viitor sa se majoreze de la 1,82% din PIB la 2,05%. "Am obtinut cresterea bugetului cu 8.410 miliarde de lei (vechi - n.red.), 3.000 de miliarde de la Ministerul Administratiei si Internelor, 5.410 miliarde prin redistribuire de la Ministerul de Finante", a spus Sorin Frunzaverde.
"Cresterea este semnificativa si va acoperi necesarul ministerului pentru realizarea prioritatilor pe care le avem. La aceasta suma se va adauga si o crestere ulterioara pe care o vom instrumenta financiar in 2007 pentru sase programe mari de inzestrare, cate doua pentru fiecare categorie de forte", a afirmat ministrul.

El a precizat ca redistribuirea sumelor de la cele doua ministere catre MApN s-a facut cu acordul celor doi ministri, Vasile Blaga si Sebastian Vladescu, si a premierului Calin Popescu Tariceanu. Referitor la prioritatile ministerului, Sorin Frunzaverde s-a referit la operationalizarea a doua brigazi NATO, la echiparea armatei, precum si la refacerea infrastructurii. Ministrul a mai spus ca, la sfarsitul saptamanii trecute, "a identificat circa 40 de milioane de euro care trebuiau sa fie cheltuiti si am gasit modalitatea de a-i cheltui, prin redistribuirea in special pentru mentenanta si echipare".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.