Presedintele roman, chestionat de presa rusa si americana despre Moldova, Transnistria si regiunea Marii Negre

Saptamanalul rus Moskovskie Novosti a publicat in ultimul sau numar, aparut vineri, un interviu cu presedintele Romaniei Traian Basescu, realizat in ajunul vizitei de lucru a sefului statului roman la Moscova de la inceputul saptamanii trecute, de corespondentul publicatiei din Bucuresti, Viaceslav Samoskin, relateaza Agentia Rusia la Zi.

Referitor la relatiile Romaniei cu Republica Moldova, presedintele Basescu a declarat ca "noi adaugam o relatie de suflet. Noi recunoastem existenta statului moldovean ca stat independent, dar niciodata nu putem sa uitam ca suntem doua state independente, dar avand acelasi popor, aceeasi istorie. Stefan cel Mare nu va putea fi impartit in doua: jumatate din Stefan pe o parte a Prutului, jumatate, pe celalta. Eminescu, Ion Creanga - nici ei nu pot fi impartiti in doua. Limba romana nu poate fi impartita in doua. Originea celor de dincolo de Prut nu este alta, decat aceeasi cu a celor de dincoace de Prut. Vom da un tratament special Moldovei, incercand, daca puterea politica de la Chisinau va dori in mod real acest lucru, sa facem din Moldova urmatoarea tara care sa se integreze in Uniunea Europeana". Referitor la relatiile dintre Bucuresti si Kiev presedintele Basescu a afirmat: "Privitor la relatiile incordate care au fost cu Ucraina, este clar ca a fost o eroare politica. Daca vrei sa ai liniste, trebuie sa duci negocierile de pe pozitii echilibrate. Si aici ambele parti au fost in deficit de capacitate de negocieri".

Intr-un interviu acordat Europei Libere, post finantat de Congresul SUA, presedintele Traian Basescu si-a reafirmat opinia ca Romania trebuie sa fie implicata in procesul de negocieri vizand solutionarea crizei transnistrene. Traian Basescu a declarat in acest context ca in cursul recentei sale vizite la Moscova a avut impresia ca presedintele Vladimir Putin nu pare sa respinga acest punct de vedere. In privinta relatiilor Romaniei cu Republica Moldova, presedintele Basescu a declarat ca evolutia lor va depinde de modul in care se vor desfasura apropiatele alegeri legislative.

Intrebat despre noul interes manifestat de Bucuresti fata de regiunea Marii Negre, presedintele Basescu a afirmat ca alaturi de Rusia, Ucraina, Bulgaria si Turcia, Romania trebuie sa se implice in combaterea criminalitatii din zona. Totodata Traian Basescu a atras atentia asupra importantei extraordinare pe care Marea Neagra o capata in perspectiva exploatarii resurselor energetice din bazinul caspic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.