“Evenimentul zilei” dezvaluie cum s-au evaporat probele in afacerea “Cocaina”

Povestea intorsaturii pe care a luat-o ancheta lui Ion Alexandru Tiriac in dosarul "Cocaina" dezvaluie amanunte socante. Dupa ce procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a recunoscut ca Ion Iliescu l-a sunat pentru a se interesa de soarta dosarului, noi informatii legate de evolutia anchetei confirma atitudinea partinitoare a autoritatilor fata de fiul magnatului Ion Tiriac. Surse apropiate investigatorilor ne-au confirmat ca mai multe probe incriminatoare din dosar au disparut, iar altele au fost distribuite catre alte cauze disjunse din dosarul de urmarire al lui Ion Alexandru Tiriac.

Astfel, tot mai multe informatii duc la concluzia ca sefi din Parchetul General au tras sforile pentru musamalizarea acuzatiei de trafic de droguri, cea care putea atrage o pedeapsa aspra, de pina la 20 de ani de inchisoare. Mentionam ca, in cele din urma, Tiriac junior a fost trimis in judecata doar pentru consum de droguri, acuzatie pentru care pedeapsa este mult mai blinda.
Dosarul de cercetare a lui Ion Alexandru Tiriac pentru trafic, posesie si punerea la dispozitie a locuintei pentru consum de droguri a avut un traseu incredibil din momentul formularii acuzatiilor si pina la trimiterea lui in instanta. Anuntat cu mare tam-tam de conducerea Parchetului General, dosarul "Cocaina" s-a dovedit in final un balon de sapun. Faptele incriminatoare de gravitate mare au disparut, unele probe s-au evaporat, martorii si-au schimbat declaratiile initiale, iar acum instantele judeca mai multe dosare disjunse din cauza initiala, in care probele au fost imprastiate astfel incit Tiriac junior sa iasa basma curata. La toate acestea se adauga acum dezvaluirile unor surse apropiate investigatorilor din dosarul "Cocaina", care ne-au declarat ca ancheta s-a desfasurat sub presiune maxima.

Aceleasi surse sustin ca mai multe probe din dosarul de cercetare al lui Ion Alexandru Tiriac au disparut pe parcursul celor citeva luni cit a durat ancheta de la Parchetul General. Astfel, daca dosarul lui Tiriac junior avea 808 file in momentul finalizarii, impreuna cu casete audio, CD-uri, fotografii si alte dovezi, in instanta au ajuns doar 396 de file.

Un rechizitoriu volatilizat

Surse judiciare ne-au declarat ca din dosarul lui Ion Alexandru Tiriac au disparut mai multe documente si probe. Unul dintre cele mai importante documente care nu mai exista este rechizitoriul initial, din data de 15.09.2004, prin care se cerea trimiterea in judecata a lui Ion Alexandru Tiriac, Robert Sandu si a indianului Shailendra Tyagi pentru trafic, posesie si consum de droguri de mare risc. Gheorghe Muscalu, seful Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog din Parchetul General, a refuzat sa infirme sau sa confirme acel rechizitoriu pe care l-a aruncat pur si simplu la cos, cerind refacerea acuzatiilor.

Asa se explica aparitia celui de-al doilea rechizitoriu, in urma caruia Ion Tiriac jr. a fost trimis in judecata doar pentru posesie de droguri in vederea consumului propriu. Schimbarea rechizitoriului a fost confirmata la sfirsitul saptaminii trecute pentru "Evenimentul zilei" chiar de procurorul Gheorghe Muscalu. "Eu nu l-am confirmat (n.r. - rechizitoriul) pentru ca nu era in conformitate cu probele din dosar. Infractiunea de trafic de droguri nu era dovedita. Traficul de droguri nu se poate retine in sarcina unei persoane pe baza a doua declaratii ale coinculpatilor, printr-o declaratie de martor si patru-cinci inregistrari telefonice in care se vorbeste despre tricouri sau cam asa ceva", ne-a declarat procurorul Muscalu.

Probe importante, facute disparute

Schimbarea rechizitoriului a fost confirmata vineri si de ministrul justitiei, Monica Macovei. Asa se explica de ce Gheorghe Muscalu nu a formulat o rezolutie de infirmare a rechizitoriului, document obligatoriu conform procedurilor interne, prin care procurorul ar fi trebuit sa explice motivele de respingere a raportului.
Alte probe care nu se mai gasesc in dosarul lui Tiriac junior sint casetele video cu declaratiile martorilor. Acestia indicau, chiar la fata locului, locuintele puse la dispozitie de fiul magnatului pentru a se consuma droguri. Sursele noastre sustin ca nici declaratiile inseriate ale martorilor, inregistrate de Parchet, nu mai exista in dosar, cum nu mai sint nici anumite procese-verbale de transcriere a convorbirilor telefonice sau casete audio. Astfel, din aproximativ 50 de convorbiri telefonice inregistrate de procurori cu mandat, la dosar se mai afla doar cinci sau sase.

Indianul care l-a salvat pe Tiriac junior

Anumite pasaje din rechizitoriu demonstreaza ca indianul Shailendra Tyagi este cheia masluirii dosarului in care Tiriac junior era initial acuzat de trafic de droguri de mare risc. Salvarea lui Ion Alexandru Tiriac pare sa se fi hotarit la masa negocierilor dintre procurorii interesati ca acesta sa scape ieftin si aparatorii indianului. Tirgul suna cam asa: indianul isi schimba marturiile initiale care il incriminau pe Tiriac junior ca traficant (nu doar ca simplu consumator de cocaina), iar procurorii ii schimba indianului incadrarea juridica din traficant in consumator de droguri.

Desi indianul declarase initial ca i-a vindut cocaina lui Alexandru Tiriac, probele nu mai exista in dosarul lui Tiriac junior, insa se regasesc in cel al lui Robert Sandu, nepotul presedintelui FRF, Mircea Sandu, singurul trimis in judecata pentru trafic de droguri. Sursele noastre sustin ca intelegerea a fost batuta in cuie intre procurorii Corina Gherghisan si Gheorghe Muscalu, pe de-o parte, si avocatii lui Tyagi, Marian Nazat si Dan Apostol, de cealalta parte. Incadrarea juridica a indianului s-a schimbat din trafic de droguri, infractiune pentru care ar fi putut primi intre 10 si 20 de ani de inchisoare, in indemn la consum de droguri, pentru care pedeapsa este de la sase luni la cinci ani.

In final, indianul a fost condamnat la doi ani cu suspendare, beneficiind de clementa instantei pentru ca ar fi contribuit la identificarea si tragerea la raspundere a altor traficanti. Acestia faceau parte doar din primul lot al dosarului "Cocaina", numit "Cocaina saracilor", arestati in anul 2002. Insa, potrivit surselor noastre, in cazul "Cocaina saracilor" nu este consemnata nici o declaratie a indianului Tyagi, iar in declaratiile lui nu se face referire la nici o persoana din acel "lot".

Un alt lucru absolut surprinzator in cazul salvatorului lui Ion Alexandru Tiriac este faptul ca Parchetul General nu a atacat cu apel sentinta prin care acesta a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare. Justificarea pe care au oferit-o indianul si iubita sa, Monica Robu, cu privire la modificarea declaratiilor s-a referit la faptul ca au fost fortati de procurori sa-l acuze pe Tiriac junior de trafic de droguri. Primele declaratii luate de procurori lui Tyagi si Monicai Robu au fost filmate, insa casetele nu au ajuns niciodata in instanta pentru ca judecatorii sa vada ca nu i-a fortat nimeni sa declare ceva anume. Sursele noastre sustin ca procurorul Gheorghe Muscalu nu este strain de lipsa declaratiilor incriminatoare pentru Tiriac junior.

Relatiile din topul PSD

Relatiile sus-puse ale lui Ion Tiriac in fostul guvern pot explica presiunile politice facute asupra magistratilor care l-au anchetat pe fiul sau. Relatia apropiata a lui Ion Tiriac cu fostul partid de guvernamint nu este o noutate pentru nimeni. De altfel, prietenia care-l leaga pe acesta de Adrian Nastase, presedintele PSD, este de notorietate. Ultima oara cind cei doi au fost vazuti impreuna a fost celebra vinatoare de la Balc (Bihor), soldata cu masacrarea a 185 de porci mistreti. Tiriac senior a ocupat, la un moment dat, o pozitie importanta intr-o agentie guvernamentala, la propunerea lui Nastase.

Ion Tiriac a fost numit presedintele Consiliului Strategic al Agentiei Romane pentru Investitii Straine, consiliul fiind infiintat printr-o ordonanta de urgenta. In timp ce fiul sau dadea cu subsemnatul la Parchetul General, Ion Tiriac nu mai contenea sa se afiseze la bratul primului-ministru de atunci, Adrian Nastase. Cei doi au inaugurat mai multe sali de sport din celebrul program guvernamental, devenit la un moment dat obiect de pariu intre cei doi, cu o miza deloc neglijabila - o limuzina Mercedes.
Lui Ion Tiriac aproape ca i-a facut placere sa piarda masina, desi Nastase nu prea convinsese pe nimeni ca a construit numarul de sali anuntate. Presa a aratat la acea vreme ca receptia salilor se facuse numai in acte, desi in cazul multora dintre ele se muncea pe rupte chiar in momentul in care Tiriac ii oferea lui Nastase luxosul Mercedes.

Tiriac nu raspunde

Nici in cursul zilei de ieri nu am putut lua legatura cu Ion Tiriac.
Potrivit consilierei sale personale, acesta s-a intors in tara, insa nu reusise sa-l contacteze. I-am transmis din nou acesteia ce anume dorim sa discutam cu dumnealui, dar nu am fost contactati pina la inchiderea editiei.

Filmul evenimentelor in dosarul "Cocaina"

23 iunie 2004: Alexandru Ion Tiriac si Ileana Lazariuc sint audiati, doua zile la rind, in dosarul "Cocaina". Cei doi fusesera impiedicati sa plece in Statele Unite, pe Aeroportul "Henri Coanda". In dosar mai sint implicati Robert si Raluca Sandu, nepotul si fiica presedintelui FRF Mircea Sandu. Raluca Sandu este fosta iubita a lui Tiriac jr.

24 iunie: Parchetul anunta ca a inceput urmarirea penala a lui Ion Alexandru Tiriac, pentru "trafic si consum ilicit de droguri de mare risc si punerea la dispozitie a locuintei in vederea consumului de droguri", si a Ilenei Lazariuc, pentru detinere de droguri in vederea consumului propriu. Ion Alexandru Tiriac e dat in consemn la frontiera. Are interdictie de a parasi tara in urmatoarele 30 de zile.

Iunie-iulie 2004: Tiriac senior ii cere sefului statului sa intervina pentru ca fiul lui sa scape de acuzatiile de trafic si consum de droguri, sustine presa centrala.

6 iulie: Tiriac jr. nu se afla printre cele noua persoane trimise in judecata de procurorii Parchetului ICCJ, dar continua sa fie cercetat.

15 iulie: Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, respinge speculatiile potrivit carora cazul va fi clasat.

22 iulie: Magistratii Tribunalului Bucuresti prelungesc perioada de interdictie de parasire a tarii de catre Ion Alexandru Tiriac.

7 septembrie: Ion Alexandru Tiriac si Ileana Lazariuc sint din nou audiati de procurori.

22 septembrie: Botos sustine ca exista "divergente de opinie" intre procurorii care investigheaza cazul.

15 noiembrie: Ion Alexandru Tiriac este trimis in judecata, in stare de libertate, pentru detinere de droguri in vederea consumului propriu si tolerarea consumului intr-un spatiu accesibil publicului. Acuzatia de trafic de droguri este retrasa.

14 decembrie: Mircea Robert Sandu - nepotul presedintelui Federatiei Romane de Fotbal - este condamnat la cinci ani de inchisoare.

16 decembrie: Tiriac jr. lipseste de la prima infatisare in proces.

13 ianuarie 2005: Tiriac senior isi insoteste fiul la tribunal, la a doua infatisare. Declara ca intreaga afacere a fost aranjata cu scopul de a-i compromite familia si sustine ca fiul sau este nevinovat.

10 februarie: Cei doi martori-cheie in dosar declara ca nu l-au vazut niciodata pe Tiriac jr. consumind cocaina. Astfel, ei isi modifica declaratiile anterioare, in care afirmasera ca s-a consumat cocaina in apartamentul de la mare al lui Tiriac jr.

16 februarie: Botos si Gheorghe Muscalu, sef de directie in Ministerul Public, admit existenta unui rechizitoriu initial, pe care l-au respins. In acesta se dispunea trimiterea in judecata a lui Tiriac jr. pentru trafic de droguri.

17 februarie: Ilie Botos recunoaste ca a discutat cu Ion Iliescu, pe vremea cind acesta era presedintele Romaniei, despre dosarul "Cocaina". El confirma ca interventia lui Iliescu a fost facuta ca urmare a unei cereri a lui Tiriac senior.

Cititi in ziarul de miine, in exclusivitate, cum un procuror-sef din Parchetul General a deconspirat identitatea unei persoane aflate in programul de protectie a martorilor al MI, care a adus dovezi importante ca Ion Alexandru Tiriac a facut trafic de droguri.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.