Rapiditatea cu care Tariceanu a facut a doua nominalizare se datoreaza reactiilor presedintelui si ale partidelor politice ulterioare gestului lui Varujan Vosganian. Acestea au aratat clar ca primul esec ar trebui sa conduca la trecerea deciziei din mainile primului-ministru intr-o zona mai larga, care sa presupuna consultari mai ample. De exemplu, comentariile lui Emil Boc, presedintele PD, nu au diferit deloc de cele ale lui Traian Basescu.

"Noul candidat pentru functia de comisar european va trebui sa reprezinte rodul unui acord de vointa politica intre presedinte si premier, astfel incat Romania sa poata sta cu fruntea sus la Bruxelles. Viitorul candidat trebuie sa fie o persoana care sa stea deasupra partidelor si sa reprezinte Romania", a spus Boc. Alti lideri democrati, precum vicepresedintele Cezar Preda, si-au anuntat disponibilitatea ca PD sa desemneze un candidat deasupra oricaror controverse. Daca intr-o prima faza democratii au relansat candidatura ministrului Integrarii Europene, Anca Boagiu, ulterior PD s-a declarat satisfacut de posibila candidatura a lui Orban. "E un om cunoscut, a fost negociator-sef", a declarat Preda, neuitand sa-i reproseze lui Tariceanu incapatanarea cu care a insistat pe un candidat din zona liberala.

UDMR si PC au cerut consultari in coalitie

Si ceilalti protagonisti ai scenei politice au cautat sa profite de esecul PNL. Conservatorii, prin senatorul Sabin Cutas, si UDMR au cerut ca urmatoarea nominalizare sa fie discutata in cadrul coalitiei.

"Eu accept ca primul-ministru sa faca nominalizarile, accept ca de fapt presedintele Comisiei Europene e cel care decide, dar cred ca in coalitie ar trebui sa se discute daca putem sustine candidatura propusa de primul-ministru", a declarat vicepremierul Marko Bela. Ca de obicei, Mircea Geoana s-a oferit in numele PSD sa vina cu solutia salvatoare pentru tara. El a afirmat ca social-democratii au cateva nume de care ar trebui sa se tina seama. Acuzand puterea de "performanta unica de a ne face de ras in Europa", Geoana nu a suflat un cuvant despre contrele puse lui Vosganian de catre socialistii europeni, ale caror afirmatii critice la adresa lui Vosganian par sa se fi bazat pe informatii predate cu promptitudine de catre social-democratii romani.

Si anume reprosul ca senatorul liberal ar fi de dreapta si ca ar fi fost pe statele de plata ale unor magnati.
Doar PRM nu doreste sa influenteze desemnarea comisarului Romaniei. "Domnului prim-ministru Calin Popescu Tariceanu nu-i mai este de folos protectia pe care i-a oferit-o pana in prezent alianta cu UDMR. Este un moment critic pentru Romania, in care numai alegerile anticipate, parlamentare si prezidentiale, pot sa mai mentina structurile democratice", a afirmat, pe un ton apocaliptic, Lucian Bolcas, vicepresedintele executiv al PRM.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.