declara vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti

Democratii reiau la anumite intervale de timp teza fuziunii. Este subiectul inchis din punct de vedere al PNL sau se mai pot purta negocieri in acest sens?

Pozitia PNL fata de fuziunea cu PD este cunoscuta si a fost adoptata la Delegatia Permanenta din primavara acestui an, la Brasov. Cata vreme nu putem renunta la identitatea noastra liberala, putem lua in calcul o fuziune cu colegii democrati dar, repet, cu conditia ca viitorul partid sa fie unul cu doctrina liberala, afiliat la Internationala Liberala si sa se numeasca Partidul National Liberal. Eu pot sa inteleg foarte bine refuzul colegilor democrati, si inteleg ca dansii nu vor sa fie absorbiti in Partidul National Liberal.

Daca ma gandesc, PD are o experienta interesanta din acest punct de vedere pentru ca in urma cu un an si ceva s-a transformat dintr-un partid social-democrat intr-unul popular si cred ca ar fi interesant sa faca inca un efort in sensul transformarii intr-unul liberal. Importanta nu este insa fuziunea, ci Alianta.

Domnule Hasotti, colegii de Alianta s-au plans mai mereu de fragilitatea Coalitiei. Reprezinta alegerile anticipate o varianta dupa 1 ianuarie 2007?

Eu cred ca anticipatele dupa 1 ianuarie 2007 nu sunt nici utile, dar nici posibile. Ele creeaza instabilitate politica si mesajele venite dinspre Bruxelles sunt graitoare in acest sens. Nu le vad realizabile pentru ca parlamentarii nu au vocatie sinucigasa.

Mai mult de jumatate dintre parlamentari, din intreg spectrul politic, sunt foarte constienti ca risca sa ramana pe dinafara viitorului Parlament. Sa fie clar: alegerile anticipate nu le hotaraste nici Guvernul, nici partidele, nici presedintele, ci fiecare parlamentar in parte. Se vorbeste despre o majoritate fragila. Eu va dau un exemplu privind activitatea din ultimele saptamani din Senat. Daca luam in calcul modul in care se absenteaza in aceasta perioada, absente motivate sau nu, Aliantei D.A. i-ar trebui 68% din totalul fotoliilor pentru a avea o majoritate stabila. Acest scor electoral reprezinta, totusi, sa recunoastem, o himera. Trebuie luate in calcul delegatiile parlamentare, euro-observatorii si ministrii care participa la lucrarile Executivului.

Care este cauza antipatiei dintre presedinte pe de o parte, si premier pe de alta parte?

Intrebati-l pe presedinte. Este o antipatie naturala si, in contextul in care fiecare are temperamentul sau, trebuie sa luam in calcul si faptul unei nepotriviri de caracter intre seful statului si seful Executivului. Poate fi si o antipatie generata de refuzul liberalilor in privinta alegerilor anticipate si crearea unui mega-partid prezidential.

Unii lideri democrati, precum Cezar Preda, s-au declarat ingrijorati de faptul ca scandalurile din PNL afecteaza Alianta, luand in calcul chiar varianta ca PNL "sa inoate singur la viitoarele alegeri". Cum comentati?

Nu e niciun fel de problema. PNL subscrie in favoarea continuitatii Aliantei, dar daca PD nu doreste acest lucru, bineinteles ca putem candida pe cont propriu si la alegerile pentru euro-parlamentari, dar si la viitoarele alegeri generale. PNL nu sta in loc de Alianta si nu se teme sa mearga singur la viitorul scrutin electoral. Dl Cezar Preda ar fi mai bine sa fie mai cumpatat in declaratii, daca ne gandim la ce face dansul pe la Buzau. Este o compilatie de aberatii si halucinatii ale unor lideri democrati, iar daca ma refer la Preda, il consider un fel de goarna stricata a PD.

Va rezista protocolul Aliantei? Va functiona acesta in cadrul alegerilor pentru europarlamentari?

Noi vom respecta protocolul Aliantei. Acesta este un prim aspect. Daca se va dori sa mergem in continuare in Alianta si daca sondajele de opinie vor demonstra ca au mai mult decat noi, foarte bine. Totusi, eu cred ca PNL nu a scazut, ci PD care se afla in siajul politic al presedintelui Basescu a crescut. Democratii nu au crescut in detrimentul nostru, ci in cel al PSD. Faptul ca PD si PSD isi impart electoratul reprezinta dovada ca schimbarea la fata a lui Emil Boc si a colegilor sai este un aspect care nu are rezonanta in electoratul roman. Alegatorii percep PD si PSD ca partide de sorginte social-democrata si cu origine comuna (FSN).

Si raspunzand la ultima parte a intrebarii, cred ca ar fi bine, totusi, ca protocolul Aliantei sa functioneze in cadrul alegerilor pentru parlamentari. Dar daca se va merge pe cont propriu, nu este nicio problema.

Platforma Stolojan-Stoica a fost lansata. Va este teama ca va avea succes in interiorul PNL?

Este evident ca se tinteste divizarea PNL. Este o infamie la adresa partidului istoric PNL. Sansele de reusita sunt insa nule, in conditiile in care este promovata de oameni din afara partidului. Este vorba de un amestec de critici exclusive la adresa PNL. M-a surprins vitalitatea si vehementa domnului Stolojan la doar doi ani de la abandonarea cursei prezidentiale, pe motiv de boala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.