Senatorii din Comisia juridica au adoptat, ieri, un articol din noul Cod de procedura penala, propus de Ministerul Justitiei, prin care invinuitul sau inculpatul intr-un caz sa poarte bratari electronice de supraveghere in loc de a fi arestat preventiv.

Bratarile electronice cu pricina au starnit controverse in cadrul comisiei. Cea mai vehementa a fost senatorul liberal Norica Nicolai (foto), care a aratat ca o astfel de prevedere incala drepturile omului. "Procesul penal al unui sistem de supraveghere a persoanei incalca grav prezumtia de nevinovatie si prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Acest sistem de monitorizare se utilizeaza pentru anumite categorii de persoane condamnate definitiv, ale caror fapte au un grad foarte ridicat de periculozitate sociala, ma refer in special la infractiunile cu mare violenta, omor sau infractiuni de criminalitate organizata", a spus Nicolai.

Nici senatorul PRM Valentin Dinescu nu s-a lasat mai prejos, aratand ca, din punct de vedere al demnitatii umane, prefera varianta arestarii preventive. Reprezentantul Ministerului Justitiei, Florin Popleanu, a fost insa de alta parere, subliniind ca a opta pentru un sistem de supraveghere este un pas inainte, dar ca se va lasa la latitudinea instantei, in functie de gravitatea faptei, sa stabileasca daca va alege aceasta varinta sau pe cea a arestarii preventive. Acesta nu a putut furniza mai multe detalii tehnice cu privire la acest sistem sau costurile implementarii acestuia, insa a aratat ca, din punct de vedere logistic, singura institutie abilitata sa o puna in practica ar fi Ministerul Administratiei si Internelor.

Cu toate vociferarile parlamentarilor, ordonanta a primit si avizul favorabil al Comisiei pentru drepturile omului. De asemenea, senatorii au fost de acord cu textul ordonantei, care specifica faptul ca in cazul in care, pe baza actelor medicale, se constata ca cel aflat in arest preventiv sufera de o boala care nu poate fi tratata in reteaua medicala a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, administratia locului de detinere poate dispune efectuarea tratamentului sub paza permanenta in reteaua medicala a Ministerului Sanatatii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.