Scrupulos cu respectarea legii numai in ce priveste organizarea referendumului dorit de CNS pentru autonomia Tinutului Secuiesc, nu si cu litera Constitutiei, care spune clar ca Romania e stat national si unitar, presedintele UDMR, Marko Bela, a batut palma cu radicalii din Consiliul National Secuiesc, reprezentati de ex-senatorul Uniunii, Csapo Jozsef.

Cei doi au decis, la Targu-Mures, ca ambele formatiuni maghiare sa-si uneasca eforturile pentru obtinerea autonomiei teritoriale, chiar daca Marko nu vede rostul referendumului, deja contestat de PSD la Curtea Constitutionala. In plus, liderii UDMR si CNS ignora avertismentul primit din partea sefului statului care a declarat deja ca in Harghita, Covasna si Mures va fi tot atata autonomie cat la Caracal, iar cine nu pricepe asta, o sa intre in coliziune cu institutiile statului.

De altfel, vicepremierul Marko va avea o prima ciocnire cu Parlamentul, unde saptamana aceasta va da piept cu motiunea care-i cere demiterea. Anuntata initial de PRM, ea va fi depusa la Camera Deputatilor de PC si va beneficia de sprijinul partidului condus de Vadim Tudor, care mizeaza si pe suportul social-democratilor, fie si individual. C.V. Tudor a afirmat ca deputatii PRM vor semna si vor vota motiunea PC insa, in eventualitatea in care aceasta nu va trece, senatorii sai vor continua sa stranga semnaturi pentru promovarea propriei motiuni anti-Marko. Liderul PRM a spus insa ca nu doar Marko Bela trebuie sanctionat, ci si senatorul Gyorgy Frunda, care a tinut joi, in plenul Senatului, un discurs pe tema autonomiei teritoriale, sustinand ca aceasta "este o idee sanatoasa, acceptata de Constitutie".

Pornind de aici, Vadim Tudor a spus ca Gyorgy Frunda "ar trebui judecat sub acuzatia de inalta tradare de neam si de tara" si a anuntat ca va cere sa fie suspendat din calitatea de senator. Deocamdata insa, in pericol e functia detinuta de Marko Bela in Guvern. Si chiar daca acesta acuza conservatorii ca, partid la putere fiind, ataca un tovaras de coalitie, se vede ca PC nu e singurul iritat de pozitiile lui Marko. Si din PD s-au facut auzite voci care i-au cerut "sa aiba demnitatea de a demisiona din Guvernul Romaniei, nefiindu-i permis ca din functia de vicepremier sa incite la incalcarea Constitutiei tarii".

Liderii democrati din Covasna, Gheorghe Baciu si Petre Strachinaru, au reamintit ca, pe 15 martie, la Targu Secuiesc, Marko a spus despre romanii din Covasna si Harghita ca "s-au aciuat ca vrabiile" in zona si ca trebuie sa invete limba maghiara pentru ca "mananca paine ungureasca". Si chiar e greu de crezut ca va determina destituirea lui Marko, echivalenta cu iesirea UDMR de la guvernare, motiunea poate actiona macar ca palma morala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.