declara vicepresedintele PD, Ioan Oltean

Tensiuni, scandaluri, orgolii... Cam asa s-ar putea caracteriza relatia din Alianta D.A. Cum comentati?

Desi culoarea care defineste Alianta este portocalie, relatia dintre PNL si PD nu este in nici un caz una roza. Totusi, consider ca situatia din Alianta este suportabila si nu pune in pericol actul de guvernare. Ca si realizarea prioritatilor propuse. Reprosez, totusi, liberalilor ca acorda prea multa importanta unor lucruri marunte cum ar fi unele declaratii ale presedintelui Romaniei sau ale unor lideri politici, in loc sa se preocupe de consolidarea relatiei cu PD si a unitatii Aliantei.

Liberalul Crin Antonescu a precizat ca este exclusa schimbarea raportului de forte din Alianta, in contextul in care sondajele de opinie nu sunt un reper de incredere...

Deocamdata nu luam in calcul schimbarea raportului de forte din Alianta. Ne conducem dupa un protocol care a tinut cont de ponderea politica a fiecarui partid in momentul constituirii Aliantei. Daca vom avea insa alegeri anticipate sau vom ajunge la alegerile la termen din 2008, atunci aceasta chestiune va fi discutata neaparat. Eu nu sunt de acord ca sondajele de opinie sunt mincinoase. Ca nu convin unora sau altora este o alta chestiune.

De-a lungul timpului s-a adeverit ca sondajele de opinie reprezinta un element de influenta si informare corecta a opiniei publice, dar si a partidelor politice. Reamintesc colegilor liberali ca actualul raport de forte din Alianta a fost stabilit si in urma unor sondaje de opinie. Eu nu pot sa pun la indoiala sondajele si sunt convins ca si liderii liberali sunt foarte constienti ca situatia s-a schimbat in acest moment in Alianta.

Cu toate acestea, democratii cresc vertiginos in sondaje, in timp ce liberalii par a acumula toate "bilele negre" ale guvernarii. Care ar fi explicatia?

Liberalii scad in sondaje pentru ca se mananca din interior, problema lor cea mai importanta este cum sa se autodistruga. Isi exclud din partid membrii marcanti, pe toti cei care s-au dovedit mai apropiati de Alianta sau de presedintele Basescu. Sunt mentinuti in jurul lui Tariceanu toti dusmanii fuziunii PD - PNL, ai democratilor sau ai presedintelui Basescu. Toate acestea au o influenta negativa asupra imaginii PNL si conduc indubitabil la scaderea in sondaje a acestui partid. PD nu are asemenea probleme interne, este un partid unitar, credibil, care s-a consolidat si care a dat tarii un presedinte.

Este PD un partid prezidential?

Sunt afirmatii rauvoitoare ale unor lideri politici invidiosi pe ascensiunea PD, dar si pe relatia noastra cu seful statului. In nici un caz insa Partidul Democrat nu este remorca presedintelui Basescu. Seful statului este detasat in acest moment de problemele PD, comportandu-se ca un presedinte al tuturor romanilor. Este echidistant, este un presedinte jucator. Cu toate acestea, faptul ca provine din PD creeaza o imagine pozitiva si partidului nostru.

Are Romania nevoie de alegeri anticipate dupa 1 ianuarie 2007?

Sunt convins ca Romania are nevoie de alegeri anticipate dupa 2007 din cel putin doua considerente. Angajamentele noastre fata de Uniunea Europeana vor fi si mai mari si ele trebuie indeplinite fara nici un fel de retinere. Aceste angajamente cad in sarcina Guvernului si a Parlamentului.

Din pacate, actuala Coalitie nu detine o majoritate parlamentara solidara in cele doua Camere pentru a pune in practica aceste acte normative extrem de importante. Pe de alta parte, vreau sa subliniez ca primii doi ani dupa aderare vor fi ani de sacrificiu care vor aduce si multe neajunsuri pe plan national. Eu cred ca Romania ar trebui cel tarziu in lunile aprilie-mai 2007 sa organizeze alegeri anticipate.

Liberalii sustin ca in ciuda incercarilor democratilor subiectul fuziunii este unul inchis...

Subscriu si eu ca acest subiect este inchis, fuziunea nu se va produce nici in viitorul apropiat si nici in cel indepartat.

Tariceanu si Basescu pareau o echipa extrem de puternica. Care este cauza deteriorarii relatiei dintre cei doi?

Cauza principala a indepartarii presedintelui Basescu de premierul Tariceanu este conditionata de nerealizarea angajamentele pe care Guvernul si le-a asumat fata de natiune. Premierul este portdrapelul programului de guvernare. Am observat ca Tariceanu in mai multe randuri s-a indepartat de aceste angajamente si relatia lui cu Traian Basescu nu a fost aceea pe care si-a dorit-o presedintele pentru ca nu s-a putut realiza o echipa competitiva. Din pacate, Tariceanu a preferat sa faca echipa cu Dinu Patriciu sau cu alti lideri PNL, in dauna presedintelui Basescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.