Romania are inca o democratie neconsolidata, fiind intrecuta cu mult de tari precum Botswana, Ghana, Serbia si Bulgaria, potrivit unui clasament anual al celor mai democratice state din lume.

Raportul "The State of World Democracy 2006" se bazeaza pe date furnizate de organizatiile Transparency International din statele respective. Romania a fost clasata pe locul 62 din cele 150 de tari incluse in studiu, dupa ce a primit aprecieri mediocre la toate cele patru domenii luate in considerare: respectarea drepturilor omului, libertatea politica, libertatea de exprimare si coruptia din administratia publica. Unii analisti si-au exprimat indoielile vizavi de relevanta studiului, in conditiile in care acesta s-a bazat pe aprecieri, si nu pe rapoarte oficiale.

Romania a ramas tot printre statele fragile din punctul de vedere al democratiei, desi Comisia Europeana a apreciat eforturile de dezvoltare facute de tara noastra. Romania a fost clasata in al treilea nivel, din cele patru folosite de studiul World Audit pentru a delimita gradele de democratie din cele 150 de state ale lumii analizate. Dar si aici, tara noastra este intrecuta de democratii considerate mai dezvoltate, ca cele din Botswana, Namibia, Trinidad-Tobago, Mongolia, Bolivia si altele. Cel putin, democratia din Romania a fost apreciata ca fiind mai dezvoltata decat cea din Argentina, Ucraina sau Madagascar, potrivit aceluiasi studiu.

Bulgaria a aparut ca avand o democratie mult mai consolidata decat cea romaneasca, potrivit punctelor pe care le-a primit in clasamentul World Audit. Pe primele locuri sunt state precum Finlanda, Danemarca, Noua Zeelanda, Suedia, Elvetia si cateva state din fostul bloc comunist european - Estonia, Slovenia, Lituania, Ungaria, Slovacia, Polonia si Republica Ceha, dar mai spre coada nivelului cu democratie "ca la carte".

Raportul a fost sustinut de patru indicatori: respectarea drepturilor omului, libertatea politica, libertatea de exprimare si coruptia in administratia publica si, potrivit clasamentelor anterioare, Romania nu a facut progrese vizibile din 2004 pana acum in aceste domenii. tara noastra este pe locul 73 la nivelul coruptiei din administratie si pe 62 in ceea ce priveste libertatea de exprimare. in schimb, pe o scala de la 1 la 7, Romania se situeaza la fel ca in anii precedenti, pe locul doi, ceea ce inseamna ca mai are doar un pas pana cand libertatile cetatenesti si cele din domeniul politic sa fie maxime.

Dar, cat timp treptele au fost stabilite pe baza informatiilor furnizate de filialele Transparency International din fiecare tara, studiul releva perceptia reprezentantilor organizatiei din statele respective, si nu se bazeaza pe rapoarte oficiale. Oricum, directorul executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar, a incercat sa incropeasca o explicatie legata de tipul de informatii furnizate de organizatia sa. "Banuiesc ca au luat in calcul indicele de perceptie, barometrul de opinie publica si rapoartele nationale pe care le facem aici, in Romania", a incercat sa lamureasca Alistar, referindu-se la metodele folosite de realizatorii clasamentului.

"Exercitiu mediatic"

"imi exprim libertatea de a avea indoieli", a sustinut analistul politic Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia. "Romania este o democratie in curs de consolidare. Starea de spirit nu este nici pe departe democratica, daca e sa ne luam dupa participarea episodica la luarea deciziilor. Dar pozitia pe care se afla Romania (locul 62 in clasamentul statelor democratice din lume, n.r.) este o chestiune subiectiva", a explicat Parvulescu. El a considerat ca ar fi trebuit sa se analizeze mai mult de patru indicatori, iar studiul sa se efectueze pe date oficiale, nu doar pe consideratii trimise de o organizatie din Romania.

"Am vaga impresie ca variabila e cea legata de conceptie, ceea ce face ca studiul sa fie un exercitiu mediatic care nu ne situeaza pe o pozitie foarte favorabila", ne-a declarat analistul.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.