Deputatii si senatorii au nevoie de norme de conduita. Cel putin asa au considerat atunci cand si-au votat legea privind statutul parlamentarului, in care au introdus doua prevederi ce le cer "sa se supuna normelor de conduita civilizata, de curtoazie si de disciplina parlamentara si sa nu aiba atitudini sau sa foloseasca expresii ori cuvinte injurioase, ofensatoare sau calomnioase".

Cu toate acestea, ei nu au mentionat o pedeapsa concreta in cazul in care le mai scapa cate o vrabiuta. De aceea, exista o categorie de parlamentari care nu tin cont de aceasta norma si nici de regulile morale nescrise si care profita de orice ocazie pentru a-si etala limbajul si comportamentul "de cartier".

In topul politicienilor indisciplinati, intocmit de noi, se afla cunoscuti scandalagii din Parlamentul Romaniei: liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, datorita expresiilor "lichea", "paduchi" sau "sobolani", deputatul PSD Dan Iosif, care face numai "cum vrea muschii lui", si senatorul PD Marius Marinescu, care s-a batut cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, chiar in timpul plenului din Senat. Mentiune revine unui "cuplu" mai special: Boureanu, "baiatul cu mucii pe freza", si "jigodia" Calin Popescu Tariceanu.

"Deputatii si senatorii sunt obligati sa respecte prevederile regulamentelor, sa se supuna normelor de conduita civilizata, de curtoazie si de disciplina parlamentara si sa nu aiba atitudini sau sa foloseasca expresii ori cuvinte injurioase, ofensatoare sau calomnioase", asa suna articolul 13 din Legea privind statutul deputatilor. Cu toate ca parlamentarii au crezut de cuviinta sa-si introduca in statut si ceva norme de limbaj si comportament, acestia uita de aceste reguli ori de cate ori au o rafuiala politica cu un coleg sau cu un reprezentant al presei.

Unii dintre alesi se lauda ca nu vorbesc urat "din fire". Altii vorbesc mai colorat, dar mai pe la colturi sau asa, in discutiile neoficiale, care nu implica activitatea lor de parlamentari. Exista insa si o categorie mai aparte - cei care nu se feresc deloc sa spuna verde in fata ce gandesc, folosind expresii nu tocmai academice.

Topul vocalistilor

in capul listei se afla, de departe, liderul PRM, senatorul Corneliu Vadim Tudor, cunoscut pentru termenii cu care ii categoriseste pe colegii sai de parlament, si nu numai. Ultimul incident de acest fel s-a petrecut chiar in cadrul unei conferinte de presa sustinute la parlament si in cadrul careia i-a facut cum i-a venit la gura pe deputatii Victor Ponta si Cozmin Gusa. Motivul: cei doi il anuntasera ca il dau in judecata pentru niste articole calomnioase, aparute intr-un ziar al peremistului.

Termenii cu care i-a botezat Vadim Tudor pe cei doi au fost: "infractori", apoi "sobolani tineri", "paduchi" si, nu in ultimul rand, "derbedei". Daca despre deputatul PSD liderul PRM a spus ca este "un mic mercenar", care nu a castigat vreodata un proces, pe presedintele PIN, C.V.Tudor l-a acuzat ca a derulat "afaceri de tip mafiot". Cu aceeasi ocazie, liderul PRM a tinut sa-si atace si alti adversari politici, printre care seful statului, Traian Basescu, pe care l-a numit "bolnav psihic". in plus, Vadim Tudor l-a acuzat pe locatarul de la Cotroceni ca, inaintea sarbatorilor de la tebea, a participat la "un chef monstru", urmat de "un masaj tailandez".

Locul doi, deputatul PSD Dan Iosif. Ce-i drept, acesta nu s-a certat cu colegii de parlament, ci cu ziaristii, care, in sedinta de plen, adica in timpul exercitarii mandatului, l-au prins votand cu doua cartele. Cuvintele grele au fost pe masura. "Da, ba, am votat! si ce daca am votat?! Asa vrea muschii mei! Am votat ca sa-mi bat joc de voi!", le-a raspuns Dan Iosif ziaristilor.

Mai mult decat atat, acesta, cunoscut pentru limbajul colorat si pentru expresia "Las-o in sange!", al carui autor este, i-a facut pe jurnalisti "fraieri" si le-a sugerat sa "nu mai frece berbunca" si sa nu "o mai flendureasca" prin parlament. Cazul a ajuns la presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, si s-a pierdut tot pe acolo.

Locul trei, senatorul PD Marius Marinescu. Actualul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si senatorul democrat Marius Marinescu au avut cate ceva de impartit cu cateva luni in urma. Dupa o dezbatere foarte aprinsa privind privatizarea Loteriei Romane - Olteanu fiind prezent in Plenul Senatului ca reprezentant al guvernului -, cei doi au ajuns la jigniri si imbranceli.

Pe motiv ca Olteanu l-ar fi numit "bou", democratul l-a impins chiar in foaierul Senatului, in fata tuturor colegilor si a ziaristilor. "Nu cumva sa ma mai insulti! invata sa vorbesti! Bai copile, vezi-ti de treaba! Sa nu mai vorbesti negativ despre mine!", l-a amenintat atunci Marinescu. La intrebarile ziaristilor, niciunul dintre ei nu a recunoscut ca l-ar fi lezat in vreun fel pe celalalt, senatorul PD invocand si diferenta de "gabarit" dintre ei. Marinescu a prezentat mai tarziu scuze, printr-un comunicat, pentru gestul sau.

Mentiunea o impart doi fosti colegi de partid si actuali parlamentari: premierul Calin Popescu Tariceanu, printre altele si deputat, si un alt parlamentar, Cristian Boureanu. Dupa ce Tariceanu l-a numit in fata ziaristilor pe Boureanu "baiatul cu muci pe freza", cel din urma i-a dat si el replica. Dupa ce a fost exclus din partid, a declarat, intr-o emisiune televizata, ca actualul lider al PNL este "o jigodie".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.