Previzibil de altfel, Biroul Permanent Teritorial al organizatiei PNL sector 5 a decis miercuri seara excluderea fostului lider al partidului Valeriu Stoica, cu sapte voturi pentru, unul impotriva si o abtinere.

Valeriu Stoica a fost audiat in cadrul Delegatiei Permanente, unde si-a prezentat pozitia si a raspuns la intrebarile tuturor celor 30 de membri ai acestui for de conducere.

Fostul lider a declarat, imediat dupa ce a iesit din reuniune, ca stie care va fi rezultatul, acuzand faptul ca in PNL nu este respectat dreptul la opinie.
"Esenta acestor discutii este foarte simpla: este potrivit spiritului liberal sa-ti exprimi deschis pozitia atunci cand partidul este in criza? Eu constat ca cei care sponsorizeaza PSD sau care doresc o alianta cu PSD nu sunt sanctionati in niciun fel, in schimb se propune sanctionarea celor care nu fac altceva decat sa atraga atentia asupra crizei in care se afla PNL", a spus Stoica. El a precizat ca, de fapt, a fost greseala lui, pentru ca, in 2002, in calitate de presedinte, a cerut doar suspendarea din functia de vicepresedinte a lui Dinu Patriciu, care se exprimase impotriva strategiei PNL.

Valeriu Stoica a afirmat ca nu are de gand sa se inscrie in Partidul Democrat sau in alt partid.Deputatul Dan Radu Rusanu, membru al organizatiei PNL sector 5, a sustinut ca era clar ca Valeriu Stoica doreste crearea unui alt partid si a incalcat statutul PNL.

Stolojan: "Se incearca eliminarea celor cu opinii diferite"

Excluderea lui Valeriu Stoica din Partidul National Liberal demonstreaza ca actuala conducere a partidului continua "politica fatisa de eliminare a tuturor celor care au alta opinie decat ei", a precizat, la randul sau,Theodor Stolojan.

"Tripleta Tariceanu-Olteanu-Orban, care a confiscat PNL, isi face in continuare planul de excludere", a spus el, adaugand ca, in mod categoric, vor urma si alte excluderi din partid. "Dansii se afla la guvernare si considera ca aceste excluderi sunt o dovada de fermitate, cand, de fapt, nu arata decat teama lor, pe de o parte si, pe de alta parte, incercarea de a induce teama in randul membrilor de partid", a continuat Stolojan.

"Aceasta decizie de excludere este, la fel ca si a mea, revoltatoare si rusinoasa fata de un om care a muncit foarte mult pentru PNL", a subliniat fostul lider liberal.La randul sau, vicepresedintele PNL Mures, Teodor Giurgea, sustine ca excluderea lui Valeriu Stoica din partid este regretabila si ca liberalii nu vor castiga nimic prin aceasta.

Rusanu il ataca pe Patriciu

Dinu Patriciu a fost enumerat de catre deputatul Dan Radu Rusanu, alaturi de Theodor Stolojan si Valeriu Stoicu, drept una dintre persoanele care afecteaza interesele Partidului National Liberal.

Rusanu a facut aceste declaratii in contextul excluderii din PNL, la Organizatia Sector 5 a partidului, a fostului presedinte liberal Valeriu Stoica.
Liberalii sunt nemultumiti de actiunile lui Dinu Patriciu, a spus Rusanu, iar rezolutia filialei PNL prin care a fost exclus Valeriu Stoica a mentionat acest lucru in cel priveste pe Dinu Patriciu.

"Avem convingerea ca toate organizatiile teritoriale ale PNL trebuie sa aplice cu cea mai mare strictete statutul partidului si regulile de conduita pe care cu totii le-am stabilit, indiferent daca cel care incalca aceste reguli si afecteaza interesele Partidului National Liberal se numeste Theodor Stolojan, Dinu Patriciu sau Valeriu Stoica", se arata in textul rezolutiei.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat ieri decretul de eliberare din functia de consilier prezidential, incepand cu data de 1 noiembrie, a lui Theodor Stolojan.Eliberarea din functie a fost facuta la cererea lui Theodor Stolojan, din motive personale.
Seful statului i-a multumit fostului presedinte liberal pentru activitatea desfasurata in cadrul Administratiei Prezidentiale, apreciind profesionalismul si onestitatea de care a dat dovada.

De asemenea, presedintele Basescu a semnat decizia de numire in functia de consilier de stat, la Departamentul Constitutional Legislativ, a lui Barbu Silviu Gabriel.

Tariceanu: "Cine nu respecta deciziile partidului va fi exclus"

Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a avertizat, ieri, la Piata Neamt, ca orice liberal care nu respecta deciziile luate in partid risca sa fie exclus din randurile acestuia. "Nu conducerea centrala a PNL decide excluderile din partid. Ii avertizez pe toti membrii PNL ca trebuie sa respecte statutul. Cu alte cuvinte, facem o distinctie neta intre ceea ce inseamna dreptul la opinie si ceea ce inseamna o structura de partid democratica.

Ca orice partid, PNL functioneaza pe o regula simpla: deciziile sunt luate de o majoritate si sunt respectate de toata lumea" - a declarat Tariceanu.Liderul liberal a mai spus ca nicaieri in lume nu exista o dictatura a minoritatii asupra majoritatii si ca cei care au fost exclusi "nu au fost exclusi pentru ca si-au expus, public, opiniile, ci pentru ca nu au respectat deciziile" luate de PNL

Ludovic Orban: "Deznodamant firesc"

Excluderea lui Valeriu Stoica din Partidul National Liberal reprezinta rezultatul actiunilor pe care acesta le intreprinde de peste un an si jumatate, a declarat la randul sau, Ludovic Orban
"Deznodamantul acesta era asteptat si nu face altceva decat sa consfinteasca de jure ceea ce exista, de mult, de facto. Este un gest normal si firesc, in conditiile in care, practic, cel care a decis sa se desparta de PNL este insusi domnul Stoica, care de un an jumatate nu face altceva decat sa atace sistematic PNL si se comporta, de fapt, ca membru al unui partid de opozitie", a spus Ludovic Orban.

Intrebat cum comenteaza acuzatiile lansate de Theodor Stolojan la adresa "tripletei Tariceanu-Olteanu-Orban", presedintele liberalilor bucuresteni a precizat ca acesta nu mai are legatura cu PNL de mult timp.

"Dl. Stolojan a luat decizia de a se desparti de PNL mai demult, in urma cu doi ani de zile, cand ne-a lasat balta cu mai putin de doua luni inainte de alegerile prezidentiale si parlamentare, din postura de candidat la Presedintie. PNL are o conducere legitima, aleasa la congres, aceasta conducere a fost sustinuta de dl. Stolojan de la tribuna congresului, asa ca toate nemultumirile pe care le are domnia sa cred ca izvorasc din alte motive", a spus Orban.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.