Nominalizarea pentru functia de comisar european din partea Romaniei va fi anuntata, dupa toate probabilitatile, astazi de premierul Calin Popescu Tariceanu. “Nominalizarea comisarului european este responsabilitatea primului ministru”, a dorit sa clarifice acest subiect Tariceanu, aflat ieri intr-o vizita la Piatra Neamt.

Seful Executivului a reamintit ca nominalizarea comisarului este stabilita intr-o procedura care vizeaza primul-ministru si presedintele Comisiei Europene.

"Sa nu credeti ca nu am discutat despre acest subiect cu presedintele. Am discutat si cu presedintele, dar responsabilitatea revine primului-ministru", a subliniat Tariceanu, adaugand ca a luat in calcul sapte posibile candidaturi la aceasta functie.
"Am vazut in cotidienele centrale o clasificare a celor sapte. Cu unele din nume au nimerit-o, cu altele nu", a mai spus primul ministru.

Lupta este destul de acerba si surprizele pot aparea in orice moment in conditiile in care mass-media a vehiculat in ultimele zile mai multe nume. Potrivit corespondentului Rompres la Bruxelles, este posibil ca acesta sa provina dintr-o formatiune politica legata de Partidul Popular European, care detine cele mai multe locuri in legislativul european si din care face parte si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

Nu lipseste insa nici ideea ca nu apartenenta politica este elementul decisiv, ci profilul candidatului, experienta pe care o are in domeniul problemelor europene si modul in care este perceput in mediile influente din Bruxelles.Un cuvant greu de spus il are presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

Concurenta mare...

Liberalii se gandesc la secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, vazut de premier ca "un superprofesionist", la Cristian David si Varujan Vosganian. Pe ultima suta de metri a aparut cu sanse destul de mari si seful diplomatiei romane Mihai Razvan - Ungureanu. Si democratii, sustinuti de seful statului, sunt destul de interesati de aceasta demnitate. Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, vazuta ca o apropiata a presedintelui Basescu, este sustinuta vehement de Emil Boc si colegii sai, dar, potrivit unor surse din PNL, nu este agreata de seful Executivului, care nu prea vrea sa-i dea satisfactie lui Basescu.

Sorin Frunzaverde, vicepresedinte PD, si Monica Macovei, ministrul Justitiei, au mai aparut drept variante avansate de PD. Sansele Monicai Macovei s-au redus vizibil, ea fiind sfatuita de oficialii de la Bruxelles sa "continue reformele din Justitie". Cu toate acestea, Macovei se bucura de sustinerea comisarului Franco Frattini, o persoana extrem de influenta. Opozitia vrea sa aiba un cuvant de spus in aceasta problema. Cristian Diaconescu si Vasile Puscas din randul social-democratilor si chiar Marko Bela si Gyorgy Frunda din partea UDMR sunt vazuti ca posibili candidati pe lista cu C.V. uri de pe masa premierului.

Destul de bine vazut la Bruxelles, dar fara o sustinere politica in tara, Lazar Comanescu, actual sef al Misiunii Romaniei pe langa UE, fost ambasador la NATO participa si el la bursa zvonurilor.

Surprize, surprize?

Desi atat seful statului, cat si cel al Executivului au precizat ca nominalizatul va apartine Aliantei D.A., nu este exclusa o inscriere surpriza a unuia sau altuia dintre reprezentantii Opozitiei in Alianta D.A. Petre Roman si chiar Vasile Puscas, sustin unele surse din Alianta, ar putea deveni... democrati.
De altfel, social-democratul Vasile Puscas, fost ministru delegat pentru aderarea la UE in cadrul Cabinetului Nastase, este o persoana extrem de bine vazuta la Bruxelles, domnia sa fiind in capitala Belgiei... chiar saptamana trecuta.

Zvonurile il dadeau drept posibil candidat... chiar pe premierul Tariceanu. Daca pentru aceasta functie sunt propusi, in general, fosti premieri, ministri sau parlamentari, se lua in calcul chiar varianta autopropunerii de catre Tariceanu. Potrivit unor surse din PNL, candidatul va fi liberal si va fi "o uriasa surpriza".

Mentionam ca noii comisari europeni din partea Romaniei si Bulgariei vor fi votati in Parlamentul European pe 4 ianuarie 2007, intr-o sesiune extraordinara.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.