Un grup de europarlamentari francezi cere autoritatilor romane o revizuire a legislatiei care interzice aproape total adoptiile internationale. Jean Marie Cavada si Claire Gibault au prezentat oficialilor romani, inclusiv premierului Calin Popescu Tariceanu, o lista cu semnaturile a peste 400 din cei 632 de europarlamentari, care sustin demersul lor de schimbare a legilor romanesti.

Pentru cei doi europarlamentari francezi exista doua mari motive pentru ca Romania ar trebui sa permita din nou cetatenilor straini sa infieze copii romani.

Primul ar fi ca statul roman nu ar avea bani ca sa tina in centre de plasament mii de copii abandonati, sa pregateasca si sa plateasca asistenti sociali si medicali pentru acesti minori si sa le ofere cele mai bune conditii de sanatate si educatie.

Cei doi oficiali recunosc insa ca situatia centrelor de plasament nu mai e cea de cosmar invocata acum cativa ani de presa straina.

Sunt copii care raman pe margine: sunt cate cinci frati pe care nu-i poate lua o singura familie, sunt copiii prea mari, cei cu boli sau dizabilitati, si sunt copiii de alte etnii, in special cea roma.

Al doilea motiv: multi copii nu sunt infiati fie pentru ca procedurile sunt grele, fie pentru ca au diferite probleme, explica europarlamentarul Claire Gibault.

"Sunt copii care raman pe margine: sunt cate cinci frati pe care nu-i poate lua o singura familie, sunt copiii prea mari, cei cu boli sau dizabilitati, si sunt copiii de alte etnii, in special cea roma", explica doamna Gibault, care recunoaste ca pentru astfel de cazuri nici in Occident si-n Franta bunaoara nu exista o mare cerere.

Pe baza acestor argumente, Jean Marie Cavada a propus Comisiei Europene, singurul for abilitat sa o faca, sa elaboreze o lege care sa permita reluarea adoptiilor, daca nu internationale, macar europene.

Sentimentul european s-a schimbat in mare parte, nu mai e acelasi ca atunci cand s-au interzis adoptiile internationale. S-a schimbat pentru ca traficul de copiii s-a redus.

"Sentimentul european s-a schimbat in mare parte, nu mai e acelasi ca atunci cand s-au interzis adoptiile internationale. S-a schimbat pentru ca traficul de copiii s-a redus."

"Stiu ca familiile romanesti adopta din nou dar nu ar fi mai simplu, din moment ce Romania va face parte din Uniunea Europeana, sa se adopte o noua lege europeana care sa spuna asa: orice copil adoptabil dintr-o tara membra a Uniunii Europene sa poata fi adoptat de orice cetatean din orice stat membru?!", spune Jean Marie Cavada.

In replica, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, Bogdan Panait, spune ca statisticile oficiale arata ca numarul de copii infiati a crescut doar dupa suspendarea adoptiilor internationale si incurajarea celor nationale.

Uniunea Europeana are in responsabilitate multe lucruri dar nu problema copiilor din statele membre, nici pe cea a pensiilor. Toate problemele sociale trebuie rezolvate de autoritatile din statele membre.

Si europarlamentarul britanic Emma Nicholson, care s-a luptat pentru interzicerea adoptiilor internationale in Romania dupa mai multe scandaluri de coruptie, spune ca problema copiilor este una care tine de suveranitatea nationala si nu intra in competenta Uniunii Europene sa o rezolve.

"Uniunea Europeana are in responsabilitate multe lucruri dar nu problema copiilor din statele membre, nici pe cea a pensiilor. Toate problemele sociale trebuie rezolvate de autoritatile din statele membre."

"Deci Bruxellesul nu poate decide asupra problemei copiilor din Romania", spune baroneasa Emma Nicholson.

Intr-o intalnire avuta marti cu premierul Tariceanu si aceasta a declarat ca Romania va mentine actuala politica in domeniul adoptiilor si va da mai multi bani pentru a imbunatati serviciile de asistenta in domeniu.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.