Presedintele spune ca modelul CNI din Romania poate fi utilizat de europeni

Presedintele Basescu doreste ca modelul Comunitatii Nationale de Informatii sa fie extins la scara intregii Uniuni Europene. Afirmatia a fost facuta la Conferinta comisiilor parlamentare pentru controlul serviciilor de informatii din tarile UE, care s-a desfasurat ieri la Palatul Parlamentului.

"Probabil, in timp, UE va trebui sa isi creeze o proprie comunitate de informatii, in care statele membre sa furnizeze date legate de amenintarile, de riscurile asimetrice. In momentul de fata, informatia circula dificil si doar in baze bilaterale intre serviciile de informatii din Europa. Sunt cooperari strict punctuale care, odata atins obiectivul, inceteaza si se revitalizeaza cu alte ocazii. Noi credem ca la nivelul UE trebuie creata o comunitate de informatii, in mod deosebit pentru transferul rapid si analiza centralizata a informatiilor legate de terorism, de traficul de stupefiante, de fiinte umane si de armament", a spus seful statului.

"Va creste nivelul de acuratete a informatiilor"

El a dat parlamentarilor europeni exemplul CNI, organism cu 40 de oameni, care centralizeaza informatiile de la serviciile secrete si le distribuie decidentilor indreptatiti sa aiba acces la ele. Basescu crede ca ideea CNI poate fi exportata in Uniune, desi s-au adus in tara numeroase critici privind rolul ambiguu si nivelul scazut de operativitate pe care Comunitatea le-ar fi demonstrat pana acum.

De altfel, ultimul val de contestari a survenit odata cu fuga lui Omar Hayssam din tara, cand CNI i s-a reprosat ca nu a reusit sa coordoneze activitatea serviciilor secrete in acest caz.

De altfel, chiar Basescu a admis ieri ca termenul de Comunitate de Informatii este "poate putin exagerat", dar crede in continuare in utilitatea ei. "Este solutia care ii fereste si pe decidenti de intrarea intr-o atmosfera de lectura continua a informatiilor, dar si mareste nivelul de acuratete a informatiei date decidentilor", a adaugat seful statului.

Afirmatia sa o completeaza pe aceea a lui Romeo Raicu, presedintele Comisiei de control al SIE, care declarase cu o zi inainte ca se impune si unificarea normelor de control al serviciilor de catre Parlamentele din Uniunea Europeana. In schimb, Raicu era destul de multumit cum conlucreaza intre ele serviciile de informatii, pe cand controlul lor in Uniune se exercita pe baza unor norme diferite de la tara la tara.

Europenii sunt mai prudenti

Oaspetii straini au venit cu solutii mai putin radicale, dar au atras atentia ca, intr-adevar, colaborarea dintre serviciile secrete este deficitara inca. Deputatul Claudio Scajola, presedintele Comisiei parlamentare pentru serviciile de informatii din Italia, a spus ca in domeniul integrarii serviciilor de informatii ale tarilor UE este un drum lung de parcurs. "Europa trebuie sa atinga un nivel adecvat de coeziune", a observat italianul. Totusi, acesta crede ca este nevoie de un sistem eficace de coordonare a informatiilor din domeniu deoarece terorismul este un fenomen global care nu poate fi combatut doar cu instrumentele partiale ale unui singur stat.

La randul sau, Stavros Lambrinidis, vicepresedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a Parlamentului European, a remarcat ca serviciile colaboreaza intre ele doar pe baza unor intelegeri bilaterale, iar mecanismele conlucrarii nu sunt foarte bine folosite. De aceea, Lambrinidis apreciaza ca scopul reuniunii de la Bucuresti ar trebui sa fie "relansarea procesului de integrare europeana intr-un sector strategic si debutul unor activitati parlamentare europene in noul context creat de momentul 11 septembrie".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.