Seful Camerei Deputatilor. Omul lui Tariceanu in cuget si simtiri. Impotriva lui Stolojan in vorbe, fapte si arogante. Olteanu, in interviul asta? Inca un sut in gura lui Stolojan, cazut de pe caii liberali, direct in tarina „Uniunii Federative“ a lui Stoica.A cita jigodie in partid este?

Reporter: A cita jigodie in partid sinteti?

Bogdan Olteanu: Ha-ha-ha-ha!

Rep.: Nu rideti, ca e groasa.

B.O.: N-am sa pretind ca numarul de jigodii din politica romaneasca sau din PNL ar fi egal cu zero, fiindca ar fi prezumtios, dar as pretinde un pic mai multa decenta in exprimare.

Rep.: Jigodie, a treia, dupa Orban si Tariceanu.

B.O.: Pretind chiar si de la Boureanu mai multa decenta in exprimare.

Rep.: Pai, l-ati dat afara pe Stolojan!

B.O.: Fiindca…

Rep.: Nu aveti nici un motiv temeinic.

B.O.: Problema e invers. Sint atitea motive, ca te ratacesti printre ele. Cred ca motivul serios este ca avea o agenda personala complet diferita de cea a partidului. Noi am discutat de vreo patru-cinci ori in ultimul an si jumatate, de cele mai multe ori la cererea lui, si schimbarea lui Tariceanu din functia de sef de guvern si de partid, si schimbarea politicii liberale cu una populara, si ideea formarii unui mare partid prezidential… Si am tot votat, de patru sau cinci ori… O data a fost dupa renuntarea la anticipate… Si cei mai multi dintre noi am spus ca nu vrem ceea ce vroia Stolojan. Acum, cam de cite ori poti vorbi aceleasi lucruri fiindca ti-o cere un membru dintre noi? Asta inseamna agenda diferita.

Stolojan, un Gusa

Rep.: Era incapatinat. Batut in cap.

B.O.: Da, venea cu aceleasi si aceleasi probleme, probleme care nu erau importante pentru partid.

Rep.: De ce nu l-ati ignorat… Da-l in ma-sa, sta in coltul lui si spune aceleasi baliverne?

B.O.: Nici in cazul asta nu va voi folosi expresiile, dar poti sa ignori, sa pui in minoritate, sa respingi prin vot propunerile unuia care vine sa le discute la partid… Daca discutia se extinde la talk-show-uri si constatam ca discutii care nu s-au facut la nivelul partidului s-au facut la televizor, atunci situatia nu mai e asa de relaxata pentru cineva care ridica aceste propuneri. Multi dintre prietenii politici ai lui Stolojan intii au vorbit la talk-show-uri si apoi au vorbit si la al doilea talk-show, ca apoi sa vina si la partid, dar asta rar. Nu asa se discuta in partid.

Rep.: Dar cind deraiaza Orban, ce-i faceti?

B.O.: Eu nu l-as compara pe Stolojan cu Orban, eu l-as compara pe Stolojan cu Gusa. Gusa nu a apucat sa deraieze mai mult de o zecime de secunda inainte de a i se lua gitul si de a fi transformat din viitorul lider al partidului, marea speranta impusa cu tamtam de Basescu, transformat, deci, intr-un fost membru PD. Cam asa stie sa-si apere PD-ul ideile, pe care eu le consider la fel de legitime ca si ale noastre, dar altele.

Rep.: Stolo v-a ridicat la 21 de procente in sondaje.

B.O.: Nu, cel mai bun scor al nostru a fost 16,97% in alegerile locale.

Rep.: Bun, dar era gata-gata sa nu pupati pragul electoral…

B.O.: Sigur, unde ne coborise Stoica, uitati asta. Da, Stolojan, impreuna cu multi dintre noi, Stolojan a avut o mare contributie la aceasta crestere.Stolojan nu prea face nimic ca si consilier. Doar tratative cu JAFO

Rep.: Cam singur era. Lumea vedea in el Salvatorul din ghearele pesediste. Olteanu nici nu era in jocuri. Tariceanu ambreia masinute si Mobre.

B.O.: Care Stolojan? Despre care Stolojan vorbiti? Despre cel care vorbea de PNL ca partener de guvernare in 2003 cu PSD-ul? De el vorbiti?

Rep.: Hopa! De ce l-ati inghitit ca sef? Vi l-a bagat Stoica pe git?

B.O.: Da. Ni l-a bagat, iar Stolojan, recunosc, in buna masura a fost un bun organizator, in buna masura a fost vazut Stolojan ca o solutie politica ce punea capat conflictelor Stoica-Patriciu, care macinau partidul. Or, noi eram folositi in acest conflict si nu in a creste partidul… Stolojan, recunosc, a ridicat partidul. Dar nu singur. Dupa 2004, agenda lui s-a despartit de cea a partidului.

Rep.: O tot dati cu agenda… el era consilierul lui Basescu, nu seful liberalilor.

B.O.: Nu stiu ce a facut Stolojan in calitate de consilier al lui Basescu, nu i-am vazut nici o bucata din analizele economice proprii, din analizele sociale proprii, nu l-am vazut intilnindu-se cu sindicatele, din mediul de afaceri am auzit ca s-a vazut des cu cei de la RAFO, de altceva nu am mai auzit… Dar asta este problema lui Basescu, ca Basescu il plateste.

Stolojan, limitat ca intelegere a politicii

Rep: E legat de Basescu?

B.O.: Parerea mea este ca Stolojan e folosit, manipulat de prea multi.

Rep.: E un om integru...

B.O.: Da, prin putina, limitata sa intelegere a lumii politice.

Rep.: Are imaginea aia de robotel, de Terminator.

B.O.: Stolojan nu e un om politic, de altfel beneficiaza de multa incredere publica tocmai fiindca era identificat ca fiind din afara clasei politice… fiind un Terminator, un tip cu fata imobila. Asta i-a adus incredere, dar il face sa manevreze cu putina pricepere lumea politica, iar cei care se descurca cu mult mai bine decit el in lumea asta s-au descurcat sa-l utilizeze.

Rep.: E manevra lui Basescu, doar?

B.O.: Nu stiu daca doar de el, dar cu siguranta e manipulat fara rusine de Stoica, asa cum a fost folosit drept umbrela de vreme rea, dupa ce Stoica l-a tradat pe Constantinescu. }ine, repet, de putina sa tangenta cu politica, lucru care este si o forta, dar si o slabiciune.
Rep.: Inteleg ca excluderea asta e un fel de razbunare a grupului Olteanu-Tariceanu, frustrat ca nu erau in gasca lui si a lui Stoica.

B.O.: Va reamintesc ca Stolojan s-a marginalizat singur cu lacrimile altuia in ochi. Stolojan a plecat intr-un moment greu pentru noi. Nu comentez acel moment. Nu eram intimi pe vremea aia si nu-i cunosteam boala. Stolojan a ales plecarea. Dupa ce partidul a continuat si si-a ales o structura noua de conducere, care era formata din cei mai vechi liberali si, cred, si cei legitimi, Stolojan a intrat in dezacord cu partidul, dar, repet, nu noi l-am exclus, ci el a optat pentru plecare.

Si Olteanu il vedea pe Rege presedinte

Rep.: Cu cine va laudati acum? Cu Radu Campeanu, ha-ha-ha, cu Orban, ha-ha-ha-ha-ha…

B.O.: Radu Campeanu are o virsta onorabila si este cel mai vechi in politica…

Rep.: Lasati istoria… l-a propus pe Rege la presedintia tarii…

B.O.: Da, sa ne amintim… eu la momentul respectiv am fost extraordinar de incintat de idee. Poate ca daca Regele ar fi fost presedinte, si Romania ar fi explodat in dezvoltare, cum s-a intimplat cind Regele Simion a ajuns prim-ministru in Bulgaria. Poate Romania nu era pregatita pentru un asemenea lucru si la noi era mai nimerit un presedinte al minerilor decit Regele romanilor. Revenind, PNL nu a fost niciodata un partid de lideri mesianici, a fost un partid de idei, de aceea reactionam atit de dur la propunerile de a ne schimba orientarea politica…

Rep.: Afaceri in grupul de interese…

B.O.: Eu ii spun echipa… Sint multe grupuri in partid si nu cred ca cei mai multi oameni de afaceri sint in PNL. Sint oameni de afaceri, intelectuali, mai inchisi in lumea lor, sint tot felul de grupuri profesionale, avocati, doctori, e lumea asta a contabililor, economistilor, pe care n-o intelegem…

Rep.: Bun, numarati doctori, avocati, dar n-ati ramas cu tipi adevarati.

B.O.: Sintem multi.

Rep.: Care? Patriciu mai e, care v-a tradat, a dat bani si la PSD, ca o cerea afacerea!

B.O.: Eu am obosit sa identific partidul cu Stoica, Patriciu si altii asemenea. Sa-mi amintesc cum Stoica si Patriciu voiau sa revina in politica, inainte de alegeri, fiindca incepuse sa le miroasa a putere. M-am intilnit si eu cu ei si le-am spus: ma, oameni buni, stati asa, nu aveti vreun merit in cresterea partidului, dupa ce ati stat deoparte timp de doi ani, e momentul sa reveniti triumfal? Ce mi-a spus Stoica? Care e viziunea lui asupra politicii? "Pai, daca ma unesc cu Patriciu, am tot partidul." I-am spus ca e un naiv si ca partidul nu e doar el si Patriciu. Partidul e mare, format din oameni buni, fara a fi urmas al lui Mesia.

Priviti mareti liberali: Nicolaescu, Iorgulescu

Rep.: Care sint? Olteanu, Tariceanu, astia mai sint la talk-show-uri, fac rating. E tara plina de doctori, ingineri.

B.O.: Mai important e sa scoti steagurile rosii de la Agricultura, decit sa dai replici frumoase la televizor. Eu cred ca Flutur e un lider important. Eu cred ca la fel este si Nicolaescu, dupa ce va arata ca reforma sa produce consecinte bune, va iesi din coltul in care a fost impins de cei care vor sa nu-i reuseasca reforma. Vosganian e un tip cu credibilitate. Iorgulescu…

Rep.: Nu va laudati si cu Iorgulescu, si cu Nicolaescu, care s-au impiedicat in ate.

B.O.: Cred ca apreciati mai mult retorica… Aici o sa va fac un repros, chiar dumneavoastra, ziaristii, ne impingeti in alta directie decit cea a schimbarii clasei politice. Ni se spune: scoateti oameni noi! Cind ei exista, intrebati: cine a auzit de ei? Oamenii acestia or sa creasca in timp.

Rep.: Stolojan e un brand, e pe tricouri, e in capul alora de la sate pe cal alb.

B.O.: Stolojan e un brand in absenta, Stolojan in prezenta nu a reusit sa confirme. El niciodata nu a fost ales nimic. Stolojan e exemplul mitului ce se construieste in absenta. El a fost in cea mai mare parte absent, fie din tara, fie de pe scena politica si credibilitatea sa a crescut cind a fost absent.

Rep.: Ce va place sa va amagiti cu apa indulcita… O sa cadeti in sondaje.

B.O.: Asta ni se ureaza de multa vreme.
Legea intr-un partid care nu are nici un Mesia

Rep.: Lui Musca, lui Ghise, bine le-ati facut la turnatori, dar ati exagerat cu intransigenta.

B.O.: Nu putem exagera cu intransigenta. Am aplicat legile interne ale partidului, indiferent de prietenii, atunci. Mie imi placea Ghise, de exemplu, si nu am votat cu placere in cazul lui, dar daca am stabilit o regula, am mers cu ea pina la capat. Despre caderea in sondaje, va spun ca de la alegeri incoace sintem intre 17 si 18% constant, chiar daca am luat pumni de la presedintele tarii, fostul nostru candidat, de la partenerii de guvernare, de la Opozitie… Stam binisor.

Basescu, omul Golden Blitz-ului

Rep.: Ce vrea Basescu de la dumneavoastra?

B.O.: Basescu traieste o drama constitutionala, pentru ca sta intr-un birou unde altceva decit sa stai si sa te uiti la televizor si sa te bagi in talk-show-uri neintrebat nu prea poti face, deci, nu are prerogative constitutionale care sa i se potriveasca, cu siguranta era mai potrivit, ca fire, la Transporturi sau la primarie decit la Presedintie… E o drama si o inteleg. Dar el avea Constitutia la piept in campania electorala. Ii inteleg nervozitatea.

Rep.: Erati prieteni in campanie… Stie ceva de camarila liberala…

B.O.: De ce nu spune ce stie? Eu nu vreau sa-i dau raspunsul ala faimos legat de Golden Blitz sau de Udrea si Cocos, vreau sa spun altceva, ca el, in calitate de presedinte al Romaniei, si-ar incalca grav prerogativele daca ar cunoaste grupurile de interese in guvern si nu le-ar face publice si nu ar sesiza PNA sau Parchetul. Asa ca stiu ca atunci cind declara ceva, nu are nimic decit sa vorbeasca politic. Presedintele s-a schimbat, am mai spus-o, pe vremea campaniei nu iubea PSD-ul, serviciile secrete…

Ceaiul pudelului lui Tariceanu

Rep.: Sinteti pudelul, piticul de gradina, lingaul lui Tariceanu!

B.O.: Sint foarte aproape de el si sustin politica lui.

Rep.: Daca nu era el, nu erati nici dumneavoastra!

B.O.: Daca nu era el, nu era nici el.

Rep.: Ha, ha, ha!

B.O.: El m-a sfatuit sa nu iau presedintia Camerei Deputatilor. Facem politica impreuna. Am facut politica la greu, umblam prin organizatii, nu ca acum, cind te duci direct la talk-show si nu-ti pasa de partid. L-am cunoscut cind eram amindoi mici. Iar eu nu sint lingau. Eu sint dintre cei care se cearta cu el destul de apasat.

Rep.: Pe ce teme v-ati certat?

In loc de raspuns, Bogdan Olteanu bea din ceasca de ceai.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.