Ministrul democrat al Integrarii Europene, Anca Boagiu, si liberalul Leonard Orban, secretar de stat in acelasi minister, sunt principalii favoriti pentru postul de comisar european.

Potrivit unor surse democrate, citate de Rompres, Anca Boagiu si Sorin Frunzaverde, fostul ministru al Apararii Nationale, sunt cei ale caror nume apar cel mai frecvent in discutiile din PD ca potentiali candidati pentru postul de comisar european.

Considerata pana de curand favorita Monica Macovei se pare ca a iesit din carti. Sansele ministrului Justitiei s-au diminuat si din cauza faptului ca mai multi parlamentari democrati sunt nemultumiti de colaborarea efectiva cu aceasta.

Potrivit acelorasi surse, in cel mai scurt timp conducerea partidului va decide si va anunta public numele candidatului pe care il va sustine.

Faptul ca este o persoana cunoscuta la nivelul Parlamentului European si al Comisiei Europene si care are relatii si deschidere in aceste doua foruri ale Uniunii Europene sunt considerate atuurile care o recomanda pe Anca Boagiu pentru aceasta functie.

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, in repetate randuri, ca Anca Boagiu ar fi un bun comisar european.
Saptamana trecuta, Emil Boc spunea ca este bine ca discutiile pe tema desemnarii unui candidat sa fie purtate in cadrul Consiliului National de Conducere al Aliantei D.A.

In ceea ce ii priveste pe liberali, cele mai mari sanse pentru ocuparea postului de comisar european le are Leonard Orban.

Saptamana trecuta, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, intr-o emisiune televizata, ca profesionalismul si experienta acestuia nu constituie un atu doar in randurile PNL, dar si in cercurile Comisiei Europene.

Tot din partea PNL au mai fost vehiculate numele lui Cristian David, ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, Varujan Vosganian, purtatorul de cuvant al partidului si presedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, dar si numele ministrului Afacerilor Externe, Mihai Razvan-Ungureanu.

Desi presedintele Traian Basescu a declarat recent ca Romania trebuie sa vina cu doua propuneri, obligatoriu din PNL sau PD, numirea comisarului european nu va fi o chestiune interna a Aliantei.

UDMR a anuntat deja ca il sustine pe senatorul Gyorgy Frunda pentru aceasta candidatura, iar PSD a solicitat sa fie consultat in privinta desemnarii candidatului pentru functia de comisar european.

Social-democratii au declarat ca se vor folosi de relatiile cu grupul socialistilor europeni, cand Parlamentul European va vota candidatul din partea Romaniei. Ca posibile candidaturi din partea PSD sunt vehiculate numele senatorului Cristian Diaconescu si al fostului negociator-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas.

Referinte impecabile

Romania trebuie sa faca public, pana la sfarsitul acestei luni, numele persoanei desemnate pentru ocuparea functiei de comisar european.

Conform regulilor de organizare ale Uniunii Europene, fiecare tara membra trebuie sa isi desemneze cate un comisar propriu, pe un domeniu specific, in cadrul Comisiei Europene.

Premierul Tariceanu va nominaliza, oficial, candidatul pentru acest post.

O persoana care, asa cum a declarat recent presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, trebuie sa aiba referinte impecabile.

Barroso este un mediator intre diferitele grupuri politice din cadrul Parlamentului European, dar si intre pretentiile si orgoliile actualilor comisari europeni. Pe de o parte, noii comisari din partea Romaniei si Bulgariei trebuie sa acopere unul aripa dreapta, iar altul aripa stanga a scenei politice europene. Cum in Bulgaria guvernul este unul de stanga, guvernantii din Romania pot numi un candidat de dreapta sau centru-dreapta. Pe de alta parte, Barroso va avea de mediat intre atributiile comisarilor europeni astfel incat sa poata oferi comisarilor roman si bulgar cate un portofoliu. Abia dupa ce se va asigura ca nu va starni adversitati, se va gandi si la persoanele potrivite din partea Romaniei si Bulgariei.

De mentionat este faptul ca Comisia Europeana este sensibila si la distributia pe sexe a comisarilor, asa incat cel putin unul dintre cei doi noi comisari europeni va trebui sa fie femeie. Acest lucru nu exclude insa posibilitatea ca atat Romania, cat si Bulgaria sa propuna cate o femeie pentru functia de comisar.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.