Vicepremierul a participat pentru prima data la o Adunare Nationala Secuiasca, alaturi de reprezentanti ai Consiliului National Secuiesc si Uniunii Civice Maghiare.

Presedintele UDMR a facut apel la liderii CNS si UCM sa treaca peste diferendele de pana acum si sa colaboreze pentru obtinerea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.

"Noi, secuii, am putut sa supravietuim atatea secole pentru ca nu am lasat pe nimeni sa ne calce in picioare. Nu cei de la Bucuresti trebuie sa decida care sunt nevoile noastre si unde trebuie sa se duca banii nostri", le-a spus Marko celor 1.500 de secui adunati la Lutita pentru a celebra 500 de ani de la adoptarea Constitutiei Nationale Secuiesti si 158 de ani de la Adunarea Nationala Secuiasca de la Lutita din timpul Revolutiei maghiare de la 1848.

Discursul lui Marko de la Lutita confirma apropierea UDMR de pozitiile radicalilor maghiari si renuntarea la speranta ca politicienii romani vor acorda pe cale parlamentara autonomia Tinutului Secuiesc. "Nici Bucurestiul, nici Budapesta, nici Bruxelles-ul nu vor oferi secuilor o viata mai buna, numai maghiarii din Transilvania pot infaptui acest lucru prin autonomie", a spus Marko Bela, mai vehement ca niciodata. El a adaugat ca Romania are nevoie de o Constitutie care sa garanteze maghiarilor pastrarea limbii si a culturii si a sustinut ca sunt politicieni romani care ar dori asimilarea maghiarilor in randul populatiei majoritare.

"A fi secui nu este o boala, ci o mandrie, iar reteta noastra pentru a supravietui este sa ne cream propriile scaune si propria organizare", a afirmat Marko Bela.

Totusi, discursul vicepremierului a fost moderat de precizari dupa care secuimea nu doreste segregarea de romani si de problemele acestora, ci doar dreptul de a-si rezolva singuri problemele, iar limba maghiara sa devina limba oficiala in Transilvania. "Autonomie si solidaritate, asa vrem in Romania si in Europa. Asa sa ne ajute Dumnezeu", si-a incheiat Marko discursul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.