Adoptarea bugetelor Camerelor a provocat discutii privind conditiile nefavorabile de lucru ale alesilor

Cele mai aprinse discutii au fost la Camera Deputatilor, unde scandalul a fost provocat de vicepresedintele Camerei, Victor Ponta. Acesta a spus ca deputatii PSD nu vor vota bugetul doar pentru ca nu vor. "Nu vom vota nici un fel de propunere pe care liberalii si democratii o fac pentru cheltuirea banului public", a spus Ponta, care nu este la prima declaratie de acest gen, sustinand altadata ca nu va vota nici o initiativa legislativa a Ministerului de Justitie doar pentru ca Macovei este titulara acestui portofoliu.

Ponta i-a iritat teribil pe deputatii Aliantei si ai PRM. Marcu Tudor (PRM) a propus chiar ca pesedistii sa nu beneficieze de sumele acordate daca tot sunt impotriva lui. "Populismul desantat nu este apreciat de nimeni. Acest buget nu se adreseaza numai unui segment al puterii, ci intregului Parlament", a declarat, la randul sau, democratul Ioan Oltean.

Deputatii au vorbit de hartia igienica si de "pericolul psihic" de la hotel

S-a trecut apoi la discutarea pe larg a unor probleme cu adevarat "importante", cum ar fi culoarea hartiei igienice din Palatul Parlamentului. Pedistul Alexandru Ciocalteu a fost nemultumit de dotarile cabinetului medical de la Parlament, considerate ca inadecvate si insuficiente.

"Nu avem posibilitatea sa fim ingrijiti nici ca in ultimul catun dintr-o tara civilizata", s-a lamentat Ciocalteu. Cum in presa a fost criticata alocarea unor noi sume pentru achizitionarea de masini, echipamente si mijloace de transport, deputatul PNL Emilian Francu s-a grabit sa precizeze ca masinile cumparate nu vor fi ale deputatilor, ci ale "Casei Poporului". Petre Ungureanu (PNL) nu este multumit de conditiile care sunt asigurate parlamentarilor la Hotelul "Bucuresti". Nici de restaurant, nici de "zgomotul de macarale, de ciocane" si nici de faptul ca nu este asigurata protectia parlamentarilor.

El a spus ca a fost atacat in parcarea hotelului, fara sa-i vina nimeni in ajutor, si a scapat doar datorita spray-ului cu piper pentru caini pe care i l-a administrat agresorului. Parlamentarii sunt in "pericol psihic" la Hotelul "Bucuresti", a spus Ungureanu. Pana la urma, bugetul de 216.682.000 de RON a fost aprobat, cu 18% mai mare decat cel de anul trecut. Suplimentarea se datoreaza cresterii costurilor la utilitati si suplimentarii fondurilor pentru deplasari in strainatate pentru ca, odata cu integrarea in UE, calatoriile in interes de serviciu se vor inmulti.

Senatorii acuza Guvernul ca minte sindicatele

Bugetul Senatului a obtinut un sprijin mult mai consistent, senatorii fiind uniti in fata "dusmanului comun", Guvernul. Pesedistul Serban Nicolae a afirmat ca la negocierile dintre sindicalistii din Educatie si Guvern, celor dintai li s-ar fi spus ca parlamentarii primesc tichete de masa si prime de vacanta.

"Reprezentantii Guvernului sa faca bine sa nu mai minta si sa fie foarte atenti ca bugetul, totusi, il aproba Parlamentul", a amenintat Serban Nicolae. Acesta a cerut ca opiniei publice sa-i fie adus la cunostinta faptul ca parlamentarii nu beneficiaza de aceste facilitati. Ideea a fost prinsa din zbor de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.
"Eu fac un apel la colegii senatori. Plecati in circumscriptii. Va rog ca, in conferinte, sa abordati si acest subiect. Sa se inteleaga o data pentru totdeauna ca senatorii nu beneficiaza decat de indemnizatii si atat. Niciun fel de sporuri, de adaosuri, de tichete", a spus Vacaroiu.

El s-a plans si de faptul ca presa scrie despre depasirea cotelor la combustibil alocate masinilor Parlamentului. "Alergam in circumscriptii electorale. Cota pe care o avem, de vreo 350 de litri, ne obliga, de multe ori, sa facem noi plinul la masina", a afirmat Vacaroiu, nemultumit ca trebuie sa scoata bani din buzunar pentru binele alegatorilor din circumscriptii. Bugetul votat ieri in Senat este de 111.640.000 RON, echivalent cu bugetul consolidat pe anul in curs. Din aceasta suma, 3,5 milioane vor fi alocate deplasarilor externe, 3,5 milioane pentru protocol si 2,57 milioane pentru achizitiile auto.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.