Vadim Tudor probabil ca a obosit - chiar si el -de cind tot spune ca Mircea Dinescu a fost omul KGB. E adevarat, Vadim are cite ceva de spus cam despre toata lumea, de aia e si greu de luat in serios. Iata, insa, ca marti seara a explodat o veritabila bomba, o data cu o declaratie extrem de precisa a unui alt jurnalist, Victor Roncea, creditat cu legaturi destul de bune in zona serviciilor.

Declaratie care nu doar confirma teza lui Vadim, dar merge chiar mai departe, angrenind un alt nume greu al societatii civile post-decembriste, e vorba de Andrei Plesu. Marti seara, in finalul emisiunii "Sinteza zilei", jurnalistul a declarat ca Mircea Dinescu si Andrei Plesu au facut obiectul unei urmariri -pe bune - a Securitatii, banuiti fiind ca lucrau pentru serviciile secrete sovietice, respectiv est-germane. Mai mult, Roncea a spus si modul ocult in care aceste informatii au fost secretizate, in 2002, de catre fostul CNSAS, la intelegere cu fostul premier Nastase.

Problema este ca dosarul care contine datele legate de cei doi nu e opera vreunei directii specializate in dezinformare sau in urmarirea disidentilor ai fostei Securitati, ceea ce ar fi putut trimite cu gindul la o facatura menita sa ii compromita pe cunoscutii oameni de cultura. Ci e realizat de o unitate militara creata special pentru urmarirea agentilor serviciilor secrete straine de la noi.

"Trebuie sa va informez ca in anul 2002, cind s-a descoperit dosarul lui Sorin Antohi care, stiti, a fost acoperit de fostul colegiu al CNSAS, in frunte cu Plesu, Dinescu si Patapievici, a avut loc o intilnire secreta mijlocita de domnul Hurezeanu (Emil n.n.) intre Adrian Nastase si acel CNSAS. La acea intilnire secreta, ma informeaza - o sa fac si eu ca domnul Atanasiu - ofiteri de informatii romani, a fost hotarita secretizarea unui numar important de dosare ale membrilor de high-life ai societatii civile.

Si as vrea sa dau numarul unui dosar care ar trebui desecretizat. Este vorba de arhiva SRI - pentru ca astazi presedintele s-a dus acolo cu sefii serviciilor secrete -, fondul D, dosarul numarul 10966, volumul 11, fila 86 si urmatoarele unde vom afla ca domnul Andrei Plesu si domnul Mircea Dinescu erau urmariti - nimic nou in asta - dar erau urmariti de catre unitatea militara 0110 creata pentru a urmari agentii KGB si STASI din Romania", a declarat Roncea.

Persoane din societatea civila au fost agenti dubli

El a adaugat ieri, intr-un comunicat de presa, ca "In dosarul numit se vor gasi mai multe note privindu-i pe Mircea Dinescu si Andrei Plesu, emise de UM 0110, unitate speciala acoperita cu activitate de contraspionaj impotriva serviciilor secrete din URSS - KGB si GRU - si tarile socialiste, in special RDG - STASI, care, in majoritatea cazurilor, servea drept suveica tot pentru KGB si GRU, folosind pentru recrutare inclusiv Germania Federala. De asemenea, in Arhiva SIE se gaseste un numar important de dosare, inca secretizate, privind persoane publice din mediul intelectual si artistic, care au servit ca agenti dubli, fiind infiltrate prin intermediul personalului ambasadelor straine din Romania, inclusiv occidentale. Unii din acesti agenti dubli au fost folositi in interesul unei a treia puteri, ostila Romaniei si tarilor NATO.

Credem ca SIE trebuie sa constientizeze ca mentinerea unor asemenea personaje expirate sub acoperire, in speranta unei eventuale folosiri in interesul Romaniei, este iluzorie. Activitatile lor nocive, antiromanesti, din ultimii 16 ani, vorbesc de la sine". Contactat ieri de noi, fostul premier Nastase a admis ca s-a intilnit, in mandatul sau, in citeva rinduri cu membrii CNSAS, dar spune ca a fost vorba de intilniri avind ca subiect probleme de alta natura, tinind de logistica, spatii samd. "Numai un copil s-ar fi pretat sa faca asa ceva, adica secretizari de dosare", a mai spus Nastase.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.