Disputele pe aceasta tema au inceput inca inaintea de finalizarea documentului la Guvern

Proiectul de buget a fost aprobat, in linii mari, de catre partidele din coalitie, dar au aparut deja discutii privind impartirea "prajiturii" bugetului in anul 2007. La reuniunea Coalitiei au fost si discutii, UDMR si PC sustinand alocarea unor fonduri mai mari pentru protectia sociala, astfel incat varianta finala care va fi trimisa spre aprobare la Parlament sa garanteze o crestere a nivelului de trai al pensionarilor.

Consens relativ in Coalitie

UDMR a cerut sprijinul partenerilor din coalitie pentru initiativa legislativa care urmeaza sa prevada cresterea pensiilor agricultorilor pana la nivelul salariului minim pe economie. Borbely Laszlo, ministrul delegat al Lucrarilor Publice, a declarat ca proiectul Uniunii este sustinut de intreaga coalitie pentru a fi aprobat de Legislativ. Conservatorii au venit cu o propunere si mai radicala.

Senatorul PC Sabin Cutas a spus ca partidul sau doreste adoptarea unei legi care sa oblige firmele cu cifra de afaceri mai mare de 100.000 de euro sa contribuie cu 1% la bugetul pentru asigurarile sociale, astfel incat cuantumul tuturor pensiilor sa atinga pragul salariului minim. "Colegii au spus ca ramane sa discutam. In urmatoarele doua saptamani vom vedea daca isi vor asuma ce am stabilit", a declarat Cutas. Borbely este nemultumit si de bugetul Ministerului Transporturilor, el dorind sume mai mari pentru lucrarile de infrastructura.

"Am cazut de acord ca, din alte sume pentru privatizare, se va forma un fond de dezvoltare si din acesta se vor aloca bani in principal pentru infrastructura", a spus ministrul UDMR.
Pana acum, partidele Aliantei nu au venit cu propuneri majore de amendare a bugetului. Liberalii l-au adoptat in forma actuala, iar democratii nu s-au pronuntat inca. Totusi, exista si unele rezerve. Vorbind in nume personal, deputatul PD Gratiela Iordache a apreciat ca preconizatul deficit de 2,8% "este un deficit primejdios de mare", existand riscul unor rectificari bugetare care sa-l treaca de pragul de 3%.

In schimb, preconizata rata a inflatiei, de 4,5%, arata ca politica in acest domeniu este "foarte bine dusa". Singurele riscuri inflationiste sunt al unui an agricol prost si al cresterii preturilor administrate, a adaugat Iordache. In schimb, principalele critici ale PSD fata de buget vizeaza tocmai riscurile cresterii inflatiei.

"Rechizitoriul" PSD

Deputatul Mihai Tanasescu sustine ca tocmai un deficit bugetar atat de mare, care risca sa fie depasit, va face ca presiunea inflationista sa devina mai puternica.

Un alt motiv de crestere a inflatiei este riscul redistribuirii unor sume de bani. Social-democratul a dat exemplul Ministerului Transporturilor, care ar fi primit o cota prea mare pentru infrastructura, de 6,6%, in conditiile in care acest minister nu a reusit sa cheltuiasca anul acesta cota de anul trecut, de 4,4%.

"Sa pornesti din start cu ideea redirectionarii va duce la presiune inflationista si la cresterea deficitului de cont curent", a declarat Tanasescu. O alta problema, la a carei rezolvare PSD tine foarte mult, este aceea a sumelor acordate protectiei sociale.

Fostul ministru de Finante din guvernul Nastase a spus ca acestea se afla la 9-10%, in timp ce in tarile din Uniunea Europeana variaza intre 15 si 25%.
Un alt motiv de nemultumire al PSD este faptul ca a scazut cuantumul sumelor alocate colectivitatilor locale pentru anumite activitati, Tanasescu acuzand Executivul ca se foloseste de retorica descentralizarii fara sa faca pasi concreti in aceasta directie.

"Fara banii necesari, descentralizarea este doar o vorba goala", a conchis deputatul PSD. Celalalt partid de opozitie, PRM, nu are inca o pozitie oficiala, asteptand ca proiectul final sa fie remis Parlamentului. "O sa fim foarte atenti pentru ca ne-au pacalit cu bugetul pe anul 2006", a declarat senatorul Gheorghe Funar. Acesta este nemultumit si de repetatele rectificari bugetare de acest an, trei deja operate si una in pregatire.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.