Consiliul National Secuiesc (CNS) a facut ieri public continutul unei scrisori, pe care o va trimite premierului ungar Ferenc Gyurcsany, in care solicita revizuirea Tratatului de buna vecinatate semnat de Romania si Ungaria in 1996. "CNS ii cere primului-ministru al Ungariei sa initieze completarea tratatului de baza cu un cuprins care se extinde la dreptul la autonomie teritoriala a secuilor, ca o comunitate indigena pe teritoriul lor", se precizeaza in documentul adresat Guvernului si premierului ungar.

Potrivit sursei citate, reprezentantii CNS cer acestei institutii sa aprecieze si sa sprijine aspiratiile la autonomie, formulate conform normelor europene de Consiliul National Secuiesc.

CNS a mai luat decizia de a trimite din nou Parlamentului proiectul de lege referitor la autonomia Tarii Secuilor. Zsolt Olvedi, membru al Scaunului Secuiesc Mures, a declarat ieri ca, dupa sedinta din 12 februarie de la Gheorgheni, CNS a adresat un apel tuturor secuilor sa urmareasca cu atentie demersurile privind referendumurile pentru autonomie organizate de consiliile locale, sa protesteze prin toate mijloacele legale posibile fata de tentativele de blocare a acestora si sa participe la referendum, atunci cand va fi cazul.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.