Primul-ministru se implica pentru prima data in disputa dintre partide pe marginea desemnarii comisarului european.

Dupa ce aproape fiecare partid a prezentat o motivatie pentru dreptul sau de a-l desemna, iar presedintele Basescu a spus ca exista si posibilitatea desemnarii a doi candidati, Calin Popescu Tariceanu isi revendica dreptul de a lua o decizie de unul singur. Mai mult, premierul a reamintit ca nici macar PNL nu are un cuvant de spus in aceasta privinta. "Procesul de desemnare a comisarului european nu este sarcina PNL, este sarcina primului-ministru. Fara indoiala, voi analiza toate posibilitatile, toate persoanele care pot corespunde din punct de vedere al profilului politic si profesional cu cel de comisar european", a declarat Tariceanu la finele sedintei Comitetului Executiv al PNL. In aceasta chestiune, presedintele PNL a avertizat ca va fi inflexibil si nu va ceda diverselor pretentii venite din partea partidelor sau a presei.

"Am observat ca, in ultima perioada, s-au facut presiuni. Fiti convinsi ca ii cunosc pe cei care ar putea sa ocupe o astfel de pozitie si articolele din presa nu ma vor influenta", a spus Tariceanu, care a reamintit ca regulile sunt "simple si clare": primul-ministru propune, iar presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, accepta sau nu candidatura, in functie si de rezultatul audierilor de la Parlamentul European a prezumtivului comisar.

"Nu este un concurs de frumusete"

In mod cert, Tariceanu va face o singura nominalizare, netinand seama de sugestia presedintelui Traian Basescu ce consta in posibilitatea a doua nominalizari, una din partea PD, iar alta din partea liberalilor. Asta in cazul in care cele doua partide nu se vor intelege asupra unui singur candidat. Premierul nici nu vrea sa auda, luand peste picior sugestia prezidentiala.

"Nu este un concurs de frumusete gen 'Beauty contest>>, in care sunt propusi mai multi candidati si se face o selectie", a remarcat cu sarcasm premierul liberal. Acesta a refuzat sa indice o data la care va face anuntul oficial pentru viitorul reprezentant al Romaniei in Comisia Europeana. Tariceanu nu are prea mult timp la dispozitie pentru a lua o decizie, deoarece candidatul va trebui audiat la Parlamentul European pe 27-28 noiembrie. Barroso poate valida candidatura si fara un aviz favorabil al PE, desi este obligat sa-l consulte, dar este putin probabil ca acest lucru sa se intample.

Europarlamentarii si-au exprimat in mai multe randuri rezervele fata de anumite candidaturi, iar Barroso a procedat in consecinta. Italia a trebuit sa retraga candidatura lui Buttiglione pentru a-l desemna apoi pe Franco Frattini, actualul comisar pentru Justitie. Daca viitorii comisari din Bulgaria si Romania vor trece cu bine de audieri, ei vor fi validati prin vot fie la sfarsitul lunii decembrie 2006, fie la inceputul lui ianuarie 2007. Pana acum s-a vorbit de 25 decembrie, 4 ianuarie sau 9 ianuarie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.