Adriean Videanu vrea sa-l traga la raspundere pe Mihai Tanasescu pentru raportarea de "date inexacte"

Cota unica de impozitare nu a creat o mare problema pentru buget, insa lunga lista a pomenilor electorale ale fostului Guvern va trebui achitata in acest an, a declarat, ieri, vicepremierul Adriean Videanu. Potrivit ministrului de Finante, Ionut Popescu, "mita electorala" platita de fostul Guvern a depasit 10.000 de miliarde de lei, la care se adauga un deficit de 4.300 de miliarde al Companiei Nationale a Drumurilor si alte cateva mii de miliarde de lei in bugetul Ministerului Sanatatii.

"Dl. Mihai Tanasescu, fostul ministru al Finantelor, ar trebui sa stie ca in tara asta exista o lege a raspunderii ministeriale si ca va trebui sa raspunda pentru datele inexacte pe care le-a dat. Asta inseamna ca, la momentul potrivit, cel care a preluat gestiunea de la dl. Mihai Tanasescu probabil ca o sa-i ceara socoteala", a declarat vicepremierul Adriean Videanu. El a precizat ca Guvernul are in vedere realizarea unui audit al conturilor nationale cu un auditor independent, "de asemenea maniera sa nu fie nici un fel de patima politica in acest lucru". In replica, Mihai Tanasescu a declarat, pentru Adevarul, ca nu este speriat de amenintarile lui Videanu si ca nu are nimic impotriva sa se realizeze un astfel de audit independent, cu conditia ca acesta sa vizeze si modul in care s-a distrus bugetul pe 2005.

"Probabil ca ii deranjeaza foarte tare ca-i atac in fiecare zi. Nu ma sperie deloc amenintarile d-lui Videanu. Sa aduca un audit, cum ar fi trebuit sa facem si noi in 2000, cand Isarescu ne-a lasat cu un deficit bugetar de 4 la suta din PIB", a spus Tanasescu. In ceea ce priveste cheltuielile legate de AND, Tanasescu a spus ca deficitul bugetului general consolidat s-a incadrat in limitele stabilite, iar, "daca banii au fost cheltuiti in mod nejustificat, trebuie sa raspunda cei care au cheltuit acei bani, nu Ministerul Finantelor '.

In ceea ce priveste bugetul pentru Sanatate, Tanasescu a afirmat ca reprezentantii actualului Guvern ar trebui sa stie ca decontarea pentru plata medicamentelor distribuite in ultimul trimestru al anului 2004 se face la 90 de zile, respectiv in primul trimestru al acestui an. "Si la Sanatate, in cazul in care s-au facut plati nejustificate, ar trebui sa raspunda, de asemenea, cel care le-a facut, respectiv fostul ministru al Sanatatii, si nu Ministerul Finantelor", a mai precizat Tanasescu.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a incercat sa demonstreze cu cifre ca efectele negative ale introducerii cotei unice au fost eliminate prin masuri compensatorii. "Prin introducerea cotei unice a impozitului pe venit si pe profit, s-a creat un gol de aproximativ 30.000 de miliarde lei. Insa majorarea impozitului pe microintreprinderi va aduce un plus de venituri de 5.609 miliarde lei, la care se adauga alte 9.700 miliarde lei prin renuntarea la reducerea CAS-ului si alte 13.440 miliarde lei care vor proveni din cresterea economica. In aceste conditii, deficitul creat ar fi de doar 3.388 miliarde lei, dar, daca luam in calcul si veniturile din impozitul pe dividende (de aproximativ 5.000 miliarde lei), rezulta ca introducerea cotei unice nu a creat o mare problema la buget", a declarat Ionut Popescu.

El a mai precizat ca, in aceste conditii, TVA nu se va majora in acest an. El a reafirmat ideea ca, din cauza derapajelor economice ale fostului Guvern, Cabinetul Tariceanu este nevoit sa incerce sa obtina un deficit bugetar de 0,4 la suta din PIB, avand in vedere ca deficitul de cont curent a explodat, in conditiile in care deficitul balantei comerciale inregistrat anul trecut a fost de aproximativ 7 miliarde de dolari. "In nici un caz, avand in vedere derapajele enorme care s-au comis de fostul Guvern, nu se poate spune ca introducerea cotei unice ar fi de vina pentru restrictiile bugetare din acest an", a subliniat Ionut Popescu.

Totodata, ministrul Finantelor a reamintit de angajamentele fostului Guvern asumate prin acordul cu FMI si care nu au fost indeplinite, motiv pentru care efectele se vad in acest an. Printre acestea se numara nerespectarea limitarii salariilor la societatile de stat monitorizate, faptul ca preturile la energia termica si la cea electrica nu au fost majorate atunci cand ar fi trebuit. Pe de alta parte, desi Fondul a recomandat amanarea luarii unei decizii privind construirea unei noi autostrazi, pana la finalizarea studiului Bancii Mondiale, fostul Guvern a ignorat aceasta sugestie si a incheiat deja o serie de contracte pentru construirea unei noi autostrazi.

In plus, Cabinetul Nastase a incalcat prevederea din acord potrivit careia datoriile RAFO si Carom ar fi urmat sa fie recuperate in instanta prin declararea falimentului rafinariei, preferand sa treaca datoria de aproximativ 18.000 de miliarde la AVAS, pentru a fi recuperata ulterior. "Ministerul Finantelor isi mentine, in continuare, pozitia recuperarii acestor creante prin intermediul instantei", a mai spus Ionut Popescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.