Consiliul National Secuiesc face apel la toate autoritatile administratiei publice locale si judetene din Tinutul Secuiesc sa initieze si sa organizeze referendumul local, pe tema autonomiei.

In cazul in care acestia nu vor organiza acest referendum pana la data de 4 noiembrie, intre timp, CNS va duce tratative cu conducerea UDMR, a Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) si a Uniunii Civice Maghiare (UCM). Iar in 4 noiembrie va fi convocata Adunarea Nationala a Secuilor la Sfantu Gheorghe, prilej cu care CNS va initia organizarea unui referendum intern, neoficial.
Ordinea de zi contine trei puncte: initierea stabilirii si desfasurarii referendumului local pentru autonomia Tinutului Secuiesc; initierea datei, modalitatilor si mijloacelor de organizare, precum si desfasurarea referendumului local; invitarea observatorilor din strainatate.

Cei aproximativ 100 de delegati ai CNS, intruniti, sambata, la Sfantu Gheorghe, au adoptat un proiect de hotarare privind initierea stabilirii si organizarii referendumului avand ca obiect autonomia Tinutului Secuiesc.

"In scopul exercitarii dreptului la autodeterminare al poporului secui, recurgem la referendumul din Tinutul Secuiesc, ca expresie de neinlocuit a suveranitatii poporului prin mijloacele democratiei directe. Referendumul Tinutului Secuiesc este exprimarea vointei poporului secui prin mijloace democratice, reflectand revendicarea poporului de a-si decide propria soarta", sustine conducerea CNS in acest document.

De altfel, presedintele Consiliului National Secuiesc, Csapo Jozsef, a declarat ca referendumul privind autonomia Tinutului Secuiesc trebuie organizat inaintea datei aderarii Romaniei la UE.

"In cadrul UE se cunoaste si un exemplu trist, acela al maghiarilor din Slovacia, cand revendicarile lor dupa intrarea in UE sunt caracterizate ca probleme interne, cum de fapt au fost caracterizate si problemele secuimii, avand in vedere ca UDMR este si din 1996 face parte din coalitia guvernamentala", a explicat el.

"Nu putem renunta la aceasta initiativa fiindca ne obliga vointa poporului secui si hotararea Adunarii Nationale a Secuilor de la Ditrau", a mai spus Csapo Jozsef.

Pe 18 iunie, la Ditrau, conducerea CNS a cerut presedintelui Romaniei, Parlamentului si Guvernului inceperea imediata a tratativelor privind infiintarea prin lege a Tinutului Secuiesc, "ca regiune administrativa autonoma". De asemenea, s-a solicitat semnarea acordului pana la data de 30 septembrie 2006. Tot atunci s-a stabilit convocarea Adunarii Nationale a Secuilor in toamna anului 2006 in scopul stabilirii modalitatilor de exercitare a autodeterminarii poporului secuiesc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.