Conform unui document intern al PSD Timisoara, grupe de interventie vor vizita cetatenii, solicitindu-le convingator sa voteze Uniunea PSD+PUR; Cei vizati, spune documentul, sint cetatenii care au semnat pentru sustinerea Programului de Guvernare

Partidul aflat inca la putere a pregatit un plan secret de masuri pentru a "convinge" cetatenii sa se prezinte la urne pe 28 noiembrie si sa voteze listele Uniunii PSD+PUR. Conform unui document intern al organizatiei PSD Timisoara, pus la dispozitia noastra chiar de catre un membru al partidului, planul traseaza diverse "sarcini" de intimidare a electoratului. Acestea trebuie duse la indeplinire de asa-numite "grupe de interventie" (din care face parte si sursa noastra), formate din lideri ai organizatiilor de cartier, dar si din functionari publici carora li s-a sugerat ca isi vor pierde posturile in cazul unui esec al PSD.

Documentul pus la dispozitia redactiei EVZ (vezi facsimil) poarta denumirea "SARCINILE grupelor de interventie in municipiul Timisoara" si este semnat de presedintele organizatiei municipale PSD, deputatul Petru Andea. Planul are sapte puncte, reprezentind tot atitea responsabilitati trasate comandourilor electorale. Potrivit sursei noastre, acestea sint alcatuite din lideri ai organizatiilor de cartier, dar si din functionari publici, angajati ai institutiilor de stat conduse, dupa cum se stie, de directori numiti de PSD. Pe o scara ierarhica, se pare ca membrii comandourilor se afla pe o treapta superioara deja celebrilor "sosonari". "Eu sint functionar si stiu ca noi nu trebuie sa ne implicam in politica. Am facut acest lucru fiindca imi era frica sa nu-mi pierd locul de munca. De aceea am intrat si in partid", ne dezvaluie sursa citata.

Vizite "convingatoare" la domiciliu

"In perioada 21-27 noiembrie 2004, grupele de interventie identifica, prin vizite la domiciliu, toti cetatenii din arealul sectiei de votare care au semnat pentru sustinerea Programului de Guvernare", se arata la primul punct. "In ziua votarii, intre orele 8-13, fiecare membru al grupei viziteaza semnatarii de care raspunde, solicitindu-le convingator (oare ce se intelege prin acest termen? - n.r.) sa se prezinte la vot si sa voteze cu Uniunea Nationala PSD+PUR", continua documentul. La ora 14.00 grupele se reunesc la o locatie conspirativa, stabilita de presedintele de cartier, unde se primesc liste cu persoanele care nu s-au prezentat la urne. Intre orele 14.00 si 18.00, comandourile PSD ii viziteaza la domiciliu pe cei care nu s-au dus la vot. La ora 18.00 se organizeaza o alta intilnire conspirativa cu presedintele de cartier si, din nou, alte vizite "convingatoare" la ultimii rebeli care nu s-au prezentat la sectiile de votare. "La ora 21 grupa se reuneste pentru analiza activitatii sale", se mentioneaza la punctul 6, pentru ca la urmatorul si ultimul sa se specifice: "Cheltuielile necesare bunei desfasurari a activitatii grupelor de interventie se asigura de catre presedintii de cartier".
Se observa ca in documentul emanat din interiorul PSD se vorbeste tot timpul despre listele celor care nu s-au prezentat la urne, de unde rezulta o colaborare permanenta cu membrii comisiilor din sectiile de votare.

Tabele semnate in institutiile statului

Intreaga actiune initiata de PSD a demarat cu mai mult timp in urma, cind s-a umblat prin oras, dar si in judet, cu asa-numitele "liste ale sustinatorilor programului de guvernare al Uniunii Nationale PSD+PUR". Tabelele cu semnaturi trebuiau sa contina toate datele personale ale semnatarilor: adresa completa, cod numeric personal, telefon etc. Potrivit sursei noastre, majoritatea listelor au fost intocmite in institutiile de stat. Luna trecuta, in plina campanie de stringere a semnaturilor de sustinere pentru PSD, reprezentantii societatii civile au atras atentia asupra acestei afaceri.

"Organizator" cu state vechi in PCR

Deputatul Petru Andea isi asuma paternitatea acestui document. El spune ca numai la nivelul Timisoarei s-au strins 25.000 de semnaturi pentru sustinerea programului PSD. "Evident, avem atunci obligatia morala fata de aceste persoane sa le aducem sa voteze. Unii sint mai batrini, unii poate au probleme, iar noi ii ajutam", a declarat Andea. Cit priveste faptul ca semnaturile ar apartine in mare parte functionarilor publici, deputatul sustine ca acestea "sint adaugiri rau intentionate si nu sint reale". Inainte de 1989, liderul PSD de azi a fost activist PCR in cadrul asociatiilor studentilor comunisti. El a fost chiar presedintele UASCR pe Centrul Universitar Timisoara, apoi secretar de partid la Politehnica, acumulind astfel o "bogata" experienta organizatorica. In aceasta calitate, Andea facea parte si din echipa care organiza vizitele lui Nicolae Ceausescu la Timisoara.

Liste cu pensionari de la Casa de Pensii

Cu doua zile in urma, liderii PNTCD au anuntat ca PSD primeste liste de la Casa de Pensii cu numele, adresele si seriile de buletin ale pensionarilor si apoi verifica la domicilii daca acestia vor sa voteze pentru partidul aflat inca la putere. Directorul Casei de Pensii Timis, Ioan Caprariu, este candidat pe lista Uniunii PSD+PUR la Camera Deputatilor. "Se induce astfel o stare de frica. Oamenii sint speriati ca li se pot intimpla unele lucruri. Este o actiune de sorginte comunista, in care este folosita in mod ilegal o institutie a statului", a declarat Gabriel Panaitescu, lider al PNTCD Timis.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.