Democratii sustin ca au facut tot posibilul pentru a-i convinge pe liberali sa accepte anticipatele. Printre propuneri, s-a aflat si garantia ca premierul Tariceanu sa fie pastrat in functie inca doi ani dupa alegeri. Insa PNL ar fi respins orice varianta. Radu Berceanu a declarat ieri ca PD ar dori ca la viitoarele alegeri sa mearga tot impreuna cu PNL, insa numai daca liberalii vor acest lucru.

El a sugerat ca partenerii de alianta au respins orice varianta de declansare a alegerilor anticipate, desi PD s-a aratat dispus sa-l pastreze pe Tariceanu in functia de prim-ministru pentru doi ani, dupa alegeri.

"Noi am vrut sa facem o fuziune sau macar o federatie de partide, dar ei permanent au respins prin toate modalitatile aceasta mana intinsa", a spus Berceanu, citat de Mediafax. "Si eu cred ca, la un moment dat, oricat ai vrea sa intinzi mana si sa ai o prietenie cu cineva, daca te respinge o data, de doua ori, de zece ori, pana la urma intelegi ca nu te place si te orientezi catre alte lucruri", a adaugat ministrul democrat. Contrar acestei afirmatii, el respinge varianta unei aliante cu PSD.

"Alianta PD-PSD este exclusa"

In opinia lui Berceanu, o alianta cu social-democratii nu este mai viabila decat actuala coalitie. "Si nici n-o sa fie niciun fel de constructie PSD-PD, nici cu altii, nici fara altii", a spus el.

"Daca va fi o astfel de constructie dupa alegeri? O sa vedem ce o sa iasa dupa alegeri. In orice caz, probabil ca dupa alegeri, daca ele or sa fie, o sa se mai lumineze si alti colegi care or sa vada lucrurile poate intr-un alt fel", a declarat Berceanu.

El a insistat asupra faptului ca democratii fac de fapt o favoare liberalilor intrucat, conform sondajelor de opinie, raportul PD-PNL este de peste 2 la 1, dar democratii au propus un raport de 1 la 1 pe liste, in caz de alegeri anticipate.

In acelasi timp, Berceanu a precizat ca el "vede" mai degraba alegeri anticipate decat schimbarea primului-ministru si a guvernului fara alegeri. Ideea anticipatelor a fost relansata luni seara, de catre Traian Basescu.

Seful statului a declarat, intr-o emisiune televizata, ca, dupa aderarea la UE, este posibila desemnarea unui nou premier, care sa formeze un nou guvern, acest lucru depinzand insa de actualul premier, Calin Popescu Tariceanu.

Basescu spune ca e decizia PD

"Aceasta intelegere este optiunea PD, pe care nu o discut si cu care nu interferez. Nu au decat sa faca politica cum cred", a spus Basescu despre propunerea democratilor adresata liberalilor. El a subliniat ca este vorba despre decizii ale partidelor, care au obligatia sa faca politica asa cum socotesc, rolul sau ca presedinte fiind doar acela de a sugera eventuale solutii avantajoase pentru tara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.