Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca niciun partid din afara celor guvernamentale nu poate spera ca va obtine postul de comisar european, apreciind ca acesta va fi un om politic din cadrul Aliantei PNL-PD.

Traian Basescu a tinut sa faca aceasta precizare inainte de a pleca intr-o vizita oficiala in Republica Armenia, "pentru a nu lasa dubii" timp de doua zile, cat va lipsi din tara.

Presedintele a dezmintit, astfel, o serie de articole aparute in presa centrala, care sustineau ca Traian Basescu ar opta pentru nominalizarea lui Petre Roman sau Vasile Puscas pentru postul de comisar european.

Seful statului a spus ca el este de parere ca pentru postul de comisar european va fi nominalizat un om politic fie din PD, fie din PNL Basescu a adaugat ca este posibil, de asemenea, sa fie propuse doua persoane - una din partea democratilor, cealalta din partea liberalilor - urmand ca decizia sa apartina presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Geoana: Basescu nu are dreptul sa faca nominalizari
In replica, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca presedintele Traian Basescu nu are niciun drept sa faca nominalizari pentru candidatii Romaniei la functia de comisar european si ca un reprezentant al PSD in acest post ar asigura un echilibru politic in Comisia Europeana.
Geoana a afirmat ca PSD va continua sa sustina ca unul dintre candidatii pe care Romania ii va propune pentru functia de comisar european trebuie sa apartina "familiei socialiste europene", deci PSD.
Geoana spera ca premierul sa se consulte cu partidele parlamentare in privinta desemnarii comisarului european.

Presedintele PSD considera ca ar fi un gest de "minima decenta" din partea premierului Calin Popescu-Tariceanu sa se consulte cu liderii partidelor parlamentare pentru desemnarea unui candidat al Romaniei in functia de comisar european.
"Nu avem nimic impotriva sa fie o persoana din arcul majoritar, dar trebuie sa fim convinsi ca acea persoana indeplineste doua criterii: de competenta si de algoritm politic. Asta, in conditiile in care bulgarii vor desemna un comisar care face parte din grupul de dreapta al PE iar, pentru un echilibru politic in Comisia Europeana, un reprezentant al stangii europene ar putea sa reprezinte un element de interes pentru decidentii de la Bruxelles", a precizat Geoana.

Geoana a spus ca va continua sa sustina ideea ca lista de candidati pentru acest post trebuie sa aiba in vedere si reprezentanti ai familiei socialiste europene, respectiv ai social-democratilor, in conditiile in care "PSD are cea mai mare densitate de oameni talentati si potriviti pentru functia de comisar european".

"Decizia este a guvernului, propunerea este a primului-ministru, dar decizia finala este a Parlamentului European si a presedintelui Comisiei Europene, unde familia socialista europeana va avea un cuvant decisiv", a declarat presedintele PSD.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.