Maior l-a votat pe Saftoiu

Comisia parlamentara de control al SIE a avizat, cu trei voturi pentru si doua impotriva, propunerea ca actualul consilier prezidential Claudiu Saftoiu sa fie numit director al SIE. Pentru propunerea lui Basescu au votat cei doi parlamentari PSD din aceasta comisie, precum si un deputat PD, in timp ce reprezentantii PNL si PRM au fost impotriva acestei numiri. Unul dintre cei care l-au votat pe Saftoiu a fost senatorul PSD George Maior, propus de Basescu pentru functia de director al SRI. "Sunt foarte bucuros ca am reusit sa conving Comisia SIE ca propunerea facuta de presedintele Romaniei este una buna", a afirmat consilierul prezidential, dupa audierea in Comisia SIE. El a spus ca doreste ca, pe viitor, controlul parlamentar asupra SIE sa fie "mai accentuat".

"E important sa stim: provin din societatea civila, sunt un civil incurabil si sunt absolut convins ca pasiunea de a fi civil si liber o voi putea transmite posibililor viitori colegi in asa fel incat sa pastrez un echilibru intre posibilitatea lor de a-si indeplini misiunile cu succes, in asa fel incat sa nu lezeze in niciun fel viata privata, libertatile cetatenilor", a declarat Saftoiu. Potrivit unor surse din Comisia SIE, in timpul audierilor, Saftoiu a spus ca doreste legiferarea comunitatii de informatii si a sugerat ca proiectul noii legi a SIE, elaborat de guvern, nu permite acestui serviciu secret sa-si indeplineasca atributiile.

Senatorul PSD a castigat cu 7-2

Senatorul PSD George Maior a primit avizul Comisiei SRI pentru sefia Serviciului Roman de Informatii, urmand ca propunerea sefului statului sa fie supusa, astazi, votului celor doua Camere. In favoarea lui Maior s-au pronuntat sapte parlamentari, iar doi, liberalul Radu Stroe si peremistul Liviu Codarla, au votat impotriva. Stroe si-a motivat gestul spunand ca presedintele Traian Basescu a gresit atunci cand a decis sa se consulte doar cu social-democratii pe marginea propunerii lui Maior.

Senatorul PSD George Maior a anuntat ca printre prioritatile sale ca viitor director al Serviciului se numara flexibilizarea institutiei, planificarea mai adecvata a resurselor umane si materiale, o "cooperare cu serviciiile secrete din UE", o "credibilizare a Serviciului prin comunicarea publica" si o "deschidere mai larga catre societatea civila". Senatorul PSD a mai spus ca are in vedere adancirea controlului parlamentar asupra institutiei, dar si continuarea desecretizarii arhivelor SRI. "Daca parlamentul ma va valida in functia de director al SRI, as dori sa fiu cunoscut drept ambasadorul George Maior - director al SRI", a aratat Maior. Potrivit unor surse din comisie, Maior a aratat, raspunzand intrebarii liberalului Titu Gheorghiof, ca, sub conducerea sa, SRI va servi "puterea si cetateanul", fara sa precizeze la ce putere s-a referit.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.